El Club Bàsquet Adepaf Figueres celebra el seu seixantè aniversari. El club, fundat l'octubre de l'any 1957, organitza, aquest dissabte, el tercer i últim acte per commemorar els seixanta anys d'història en què el bàsquet ha unit l'entitat i la ciutat. En aquest cas, l'Adepaf ret homenatge a les anomenades Noies de l'Adepaf, que durant els anys 80 va militar a la Primera Divisió espanyola de bàsquet, de la mà de l'entrenador Rafel Mora.

Per tal de fer l'homenatge, dissabte s'ha organitzat un partit amistós de pretemporada de Lliga Femenina 1 que enfrontarà l'Uni Girona i el Valencia Basket a dos quarts de vuit del vespre. «Què millor que homenatjar-les amb dos dels millors equips femenins per plantilla i pressupost», assegura el president del club, Oriol Rabert. Durant la tarda, a més, el club ha preparat diverses activitats amb tots els equips del planter del club. «Esperem que hi hagi una gran afluència de gent i sigui una jornada de bàsquet i record d'una època daurada del club», afegeix Rabert.

En aquest sentit, una de les jugadores homenatjades, la pivot figuerenca Beth Brugada, posa de manifest el gran compromís i sacrifici que va suposar aquella etapa, ja que «compaginàvem la feina, amb els entrenaments i els desplaçaments sense cap mena de remuneració; teníem una exigència d'equip professional essent amateurs», explica. Brugada conclou que «avui el bàsquet femení s'ha professionalitzat molt, però estem lluny del nivell en masculí».

També ho recorda Anna Aparicio, una de les jugadores més joves d'aquella generació que va viure els últims anys d'aquella etapa daurada. «Faig memòria especialment al retorn a Primera Divisió; amb molta il·lusió, però amb la pressió d'haver-nos d'enfrontar a grans equips», explica la pivot figuerenca. «El gran esforç que hi vam dedicar ens va comportar també molta satisfacció», afegeix.

OCTUBRE DE L'any 1957. Antoni Pujol va fundar el club com una secció més de les activitats que organitzava el Patronat de la Catequística de Figueres -que també tenia una secció d'hoquei-, i així es va organitzar com a Agrupación Deportiva del Patronato Figueras (ADEPAF).

L'homenatge a les jugadores dels anys vuitanta arriba després d'haver-ne fet dos. D'una banda, als veterans del club, durant la presentació dels equips de la temporada passada, amb un triangular entre Adepaf, Barça i Girona. De l'altra, durant el dinar social de fi de campanya, als exjugadors professionals i semiprofessionals que van passar pel club en les categories d'EBA i Copa Catalunya -etapa que va durar uns quinze anys.

El primer equip Adepaf Adaptat

L'Adepaf amplia la seva base social per la temporada 2018-2019, ja que també comptarà amb un equip adaptat sènior mixt gràcies a l'entesa entre el club i la Fundació Altem i El Dofí, el Centre de Lleure per a Joves amb Disminució Psíquica de l'Alt Empordà. D'aquesta manera «l'equip adaptat arrodoneix el projecte social i esportiu del club, amb la CEBA -que arriba a la quarta edició-, els veterans i els equips del club des de premini fins a sènior», explica Pere Pla, vicepresident del club figuerenc.

De fet, l'equip ja va participar la temporada passada en el Torneig Mic per Setmana Santa, i el club treballa amb la Federació perquè pugui competir en una lligueta oficial. Amb aquesta iniciativa, des de l'Adepaf «intentem iniciar projectes per a totes les realitats socials de la ciutat, perquè tothom que vulgui jugar a basquet pugui fer-ho», afirma Pla.

Només un equip femení

Paradoxalment, l'homenatge coincideix amb l'inici d'una temporada en què el club figuerenc només compta amb un equip femení, el premini. La temporada passada n'eren només dos, i evidencia la tendència dels últims anys del club de tenir molt pocs equips femenins, 30 anys després de l'etapa de les Noies de l'Adepaf.