La Fiscalia de Barcelona ha demanat a la jutge que dicti una ordre europea per sotmetre a un examen mèdic el cosí de l'exfutbolista internacional francès Eric Abidal per comprovar si és el donant viu del fetge que li va ser trasplantat al defensa el 2012, com figura en l'expedient mèdic.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, el ministeri públic ha sol·licitat aquesta diligència a la titular del jutjat d'instrucció número 28 de Barcelona, que abans de resoldre ha traslladat aquesta petició a les parts: el propi Abidal, l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell i l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

El ministeri públic va sol·licitar al juliol passat a la jutge que reobrís la investigació sobre el trasplantament a Abidal, que s'havia arxivat provisionalment el passat 18 d'abril, arran del contingut d'unes converses intervingudes a Rosell, pendent d'anar a judici a l'Audiència Nacional per blanqueig de capitals, que apuntaven a una suposada compra il·legal del fetge.

Segons les fonts jurídiques consultades per Efe, la Fiscalia ha sol·licitat ara a la jutge que dicti una ordre europea perquè el cosí del futbolista, Gerard Abidal, que resideix a França i que figura en l'expedient com a donant, sigui sotmès a un examen mèdic per comprovar si realment va donar part del seu fetge perquè li fos trasplantat a l'actual secretari tècnic del FC Barcelona.

El ministeri públic, segons les fonts, considera que aquesta prova seria determinant per a la investigació, en la qual aprecia indicis dels delictes de tràfic d'òrgans i falsificació de documents.

Abans d'adoptar la seva decisió, la jutge ha traslladat la petició de la Fiscalia a les parts, entre elles l'advocat d'Abidal, que des del primer moment ha demanat que es mantingui l'arxiu del cas.

En un escrit, a què ha tingut accés Efe, l'advocat d'Abidal, Carles Monguilod, sosté que posar en dubte que la persona que va donar part del seu fetge a Abidal no era la que va signar el consentiment i va presentar tota la documentació, i que va ser "entrevistada, visitada, controlada i operada" per diversos metges, "únicament pot sostenir-se des d'una visió distorsionada o surrealista de la realitat, o com a fruit d'una fantasia renyida amb el més elemental sentit comú".

"Pensar que es va produir alguna mena de truc malabar per a 'canviar' l'autèntic donant de l'òrgan vital per un tercer individu desconegut que hauria estat el que finalment es va operar, resulta absolutament inversemblant i impossible des de qualsevol punt de vista si es recorda i revisa l'ingent documentació mèdica que consta en la causa, els diferents i variats documents que proven els controls que es van fer i el nombre important de professionals que van intervenir en tan delicada i laboriosa intervenció", subratlla la defensa d'Abidal.

Per aquest motiu, Monguilod es posiciona en el seu escrit en contra que s'acordin les diligències sol·licitades per la Fiscalia, ja que considera que són "innecessàries".

L'Organització Nacional de Trasplantaments va concloure al juliol passat que el trasplantament hepàtic de donant viu a Abidal "es va realitzar conforme a la llei" i a la bona pràctica clínica, després de revisar "tots i cadascun dels passos del procés", si bé va anunciar que si es reobria la causa es personaria com a acusació particular.

També l'Hospital Clínic de Barcelona, on es va dur a terme el trasplantament, ha defensat que el procés es va practicar amb totes les garanties.

En les escoltes policials a que va ser sotmès Rosell en el marc de la investigació sobre blanqueig de capitals, per la qual està en presó preventiva per ordre de l'Audiència Nacional, l'expresident blaugrana parlava amb un tal "Juanjo", que comentava que "van comprar un fetge il·legal" a Abidal quan aquest va recaure del càncer, perquè li fos trasplantat a l'abril del 2012.

Després de rebre l'atestat amb les intervencions telefòniques, la jutge va obrir una investigació i, d'ofici, va requerir a l'Hospital Clínic una sèrie de documentació relacionada amb el trasplantament i una comissió rogatòria a França per aclarir les circumstàncies de la donació del fetge per part d'un cosí del futbolista, que resideix en aquell país.

Una vegada rebuda la informació, la jutge va arxivar la investigació sobre el trasplantament en no apreciar indicis de delicte, al que el ministeri públic no s'hi va oposar.

Això no obstant, la Fiscalia va demanar al juliol reobrir la causa i noves diligències en albergar dubtes sobre l'informe facilitat pel Clínic, perquè encara que tota la documentació està en regla faltaria la còpia del passaport del donant.