Quan pengem qualsevol cosa a la xarxa és fàcil perdre'n el control. No sabem exactament a qui ni a quants ens dirigim i fins a quin punt un post pot canviar la nostra vida. Això és el que l'hi ha passat a la vilabertranenca Sara Ferreira Baños. Va pujar un vídeo al seu Instagram, quan tenia 3.000 seguidors, i en deu dies ha tingut més d'un milió de visualitzacions en el seu perfil i més de 25 milions en total a través de comparticions. De moment, ja l'han contactat tres empreses i una radiotelevisió índia per participar en un concurs remunerat.

En un dissabte qualsevol, va penjar un vídeo a l'estil In my feelings challeng. Aquesta moda consisteix a baixar d'un cotxe en marxa, ballar a la velocitat del vehicle i tornar a pujar sense frenar. Fer­reria va respondre a la nominació d'una patinadora amiga seva d'Alemanya i, inspirant-se amb altres vídeos virals, va gravar el seu, però amb els patins posats, com a vigent campiona d'Espa­nya juvenil que és, en la modalitat de solo dance. Va compartir les imatges a la xarxa a 2/4 de 7 de la tarda i, després de sopar, ja veia com les visualitzacions augmentaven a un ritme frenètic.

La protagonista intenta, sense èxit, comptabilitzar a quantes persones li ha arribat el seu ball. L'han compartit desenes de cops en diferents perfils i l'han emès en diversos mitjans de comunicació. "És impossible saber quanta gent l'ha vist", afirma Fer­reira, que només pot assegurar que, com a mínim, ha sortit la pantalla de 25 milions de mòbils.

Un repte polèmic

No tota l'audiència celebra l'èxit del vídeo de l'empordanesa. Ferreira es riu dels comentaris que li desitgen el pitjor, i assegura als que troben perillós i irresponsable difondre el repte que "vam gravar amb les màximes precaucions possibles. Vam anar a una urbanització privada de Palau-saverdera, la meva mare conduïa mirant cap endavant, i una amiga meva gravava amb el mòbil. A més, jo vaig baixar i pujar amb el cotxe parat", justifica la patinadora.

La protagonista, com molts adolescents de 17 anys, ja era molt activa a les xarxes. Així i tot, abans del vídeo tenia 3.000 seguidors, i ara, voreja els 25.000, fet que ha cridat l'atenció de diverses empreses. Una companyia tèxtil de Barcelona ha contactat amb la vilabertranenca per fer una col·laboració. Tot i que encara no han determinat cap acord, Ferreira penjaria imatges amb peces de roba de la marca catalana a canvi d'una remuneració mensual. També l'han trucat altres empreses de la Ciutat Comtal i de Girona. Una de les col·laboracions més destacades és la d'una marca de patins anglesa.

En el Figueres i Lliçà de Vall

L'èxit del vídeo arriba després d'una vida sobre patins. Ferreira es va apuntar amb 8 anys al CPA Jonquerenc perquè a l'estiu les classes de ballet que feia a l'hivern s'aturaven. Des d'aleshores, ha passat per diferents clubs, com el Camprodon, Peralada i Olot. Ara, competeix amb el PA Figueres i amb el CPA Lliçà de Vall (Vallès Oriental). Pròximament, participarà en l'Europeu individual de solo dance i en el Mundial de xou en quartets i, al 2019, podria anar al Campionat del Món pel seu compte.

Té tan clar que es vol dedicar al món del patinatge que ja ha encaminat els estudis amb aquest objectiu. Ferreira ha decidit no fer segon de Batxillerat per estudiar el Cicle Formatiu d'Esports per després graduar-se en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport. Li agradaria exercir de guia d'excursions rurals o de professora de patinatge. De fet, ja fa classes puntuals a grups i a individuals.