Koke del Campo, nascut a Figueres fa 52 anys, però establert a la Jonquera, deixarà el club d’hoquei del seu actual poble per formar part del cos tècnic d’una Alemanya que jugarà l’Europeu. Debutarà com a tècnic ajudant i preparador físic de la selecció alemanya d’hoquei patins del 14 al 22 de juliol en el Campionat d’Europa absolut masculí que se celebrarà a la Corunya. Una trucada de l’entrenador principal del combinat germà, el barceloní Jordi Molet, va obrir-li les portes dies enrere. El fins fa poc tècnic del sènior masculí del Club Patí Jonquerenc ja sap de què va la cosa, perquè amb la selecció espanyola havia quedat campió de l’Europeu el 2010 i del Mundial el 2011.

Com un entrenador de la Jonquera acaba formant part de la selecció alemanya?

Fa tres mesos em va trucar el seleccionador alemany, Jordi Molet, que des de fa cinc anys també entrena el Cronenberg i amb qui ens havíem conegut amb unes estades a Cassà. Em va dir que des d’Alemanya hi havia una aposta per l’hoquei i que volien fer un bon paper en el Mundial del 2019 a BCN, però que abans volien preparar bé l’Europeu d’aquest juliol.

Quants catalans seran en el cos tècnic d’Alemanya?

En principi som tres, hi ha un altre tècnic que s’encarregarà de l’scouting, és de Sant Cugat i viu a Alemanya. A més, hi ha un jugador alemany amb mare catalana que viu a Lleida i juga amb l’Alpicat. Em facilita les coses, perquè no parlo alemany.

S’ha plantejat fer un curs accelerat d’alemany?

No, l’he fet d’anglès, tot ha anat molt ràpid, m’ho van proposar al març, però no em vaig decidir fins a acabar la temporada amb el Jonquerenc, fa un mes. No parlaré alemany, però em faré entendre, tinc la sort de tenir companys catalans en el cos tècnic i que l’Europeu es fa a Espanya. Però és la gràcia, me’n vaig a un altre lloc i en un altre hoquei a absorbir altres maneres d’entrenar.

Quines tasques farà?

Tenen un hoquei més físic, més portuguès, box to box amunt i avall. Però en l’hoquei pot haver-hi possessió, circulació de la bola i Molet buscava catalans que entenguessin el seu hoquei per seguir picant pedra amb la seva idea.

Quines aspiracions té Alemanya a l’Europeu?

És un canvi de xip, per mi, després de guanyar Mundial i Europeu amb la selecció espanyola. L’any passat, Alemanya, en el Mundial, van passar del grup A al B i en fa dos, en l’Europeu, van ser quarts o cinquens. Hi ha onze seleccions i a la fase de grups ens trobem Espanya i Itàlia, els cocos, Holanda, Bèlgica i Anglaterra.

En quina posició quedarien satisfets?

Seria brutal quedar quarts, per darrere d’Espanya i de Portugal, que mengen a part, i d’Itàlia. Però estem tenint problemes per confeccionar la plantilla que volem, perquè hi ha jugadors que no poden venir. Allà, s’aixequen, van a treballar i venen a entrenar, són amateurs i no cobra ningú.

Impregnarà el mateix mètode que amb la selecció espanyola?

No. En Molet insisteix en una preparació física potent, el que no tinguem de qualitat ho suplirem amb intensitat. Estic molt content, he estat tres dies allà treballant en doble sessió, valoren que hagi estat en una selecció espanyola campiona. Fins i tot m’han sorprès en detalls d’humilitat, quan acaben els entrenaments desmunten les tanques i les recullen.

Ha avisat a Alemanya del potencial que té Espanya?

Sí, però no els espanta. Espanya té una qualitat i millors mitjans, porten una setmana més que nosaltres preparant-se. Nosaltres tenim algun jugador que treballa i ha de fer tres hores per venir a entrenar. És una altra dinàmica, però sempre dic el mateix, són més guapos i forts, però anem a jugar, cinc contra cinc.

Qui queda d’aquella selecció espanyola que va deixar el 2011?

Sergi Fernández, porter del Barça; Gerard Adroher, del Benfica, i Raul Marin, pitxitxi de l’OK Lliga amb el Reus. Del cos tècnic no queda ningú. No els he dit que venia amb Alemanya, no sé si dir-los o ja coincidirem allà, però em fa molta gràcia retrobar-m’hi.

Quin pla de viatge té?

Marxo el 30 de juny a Alema­nya, estarem a Cronenberg fins al 10 de juliol i després vaig abans que ells a la Corunya per veure quin complex tindrem.

Els portarà a la platja de Riazor a entrenar-se?

No sé si tindrem banyeres amb gel, allà, en campionats tan curts la recuperació és bàsica. Massatges, gel, descompressió, mitges compressives, hidrats de carboni, proteïnes... Si no disposem de banyeres, tenim un mar allà al costat que és molt fred, l’Atlàntic, i caminarem per l’aigua.

Deixa el sènior del Jonquerenc. Després de l’Europeu seria incompatible?

No sé com anirà després de l’estiu, si hauré d’anar a Alemanya cada mes o cada dos... Vaig comunicar al club que necessitaven un entrenador fix. Ara bé, fins al febrer crec que podria portar algun equip de base. També soc professor d’Educació Física a la Jonquera, no deixaré l’institut, ja que, si he d’anar a Alemanya durant el curs, serien els caps de setmana.

El sènior masculí i femení han lluitat per l’ascens a Nacional Catalana. El Jonquerenc torna a treure el cap?

Ja fa anys que està ressorgint de les cendres. Estem en el bon camí, potenciem la gent de casa i, si hem d’esperar tres o trenta anys a pujar, serà amb jugadors d’aquí, és una feina social. Amb el sènior hem fet una molt bona temporada, la gent de casa ha crescut, amb pressió i en una segona volta complicada.