Aquest vespre, el Pati de les ­Magnòlies de la seu de la Generalitat a Girona serà l'escenari d'una nova entrega de quinze Medalles de l'Esport que entrega cada any la Representació Territorial de l'Esport de la Generalitat amb la col·laboració de la Diputació. Els guanyadors d'aquesta 38a edició de les Medalles són Jaume Albertí i Boada (Bàsquet - Quart), Joan Busquets i Tenas (Futbol - Camprodon), Joan Estarriola i Vilardell (Rem - Fontcoberta ), Antoni Fité i Vilarrasa (Ciclisme- Olot), Jaume Granés i Sánchez (Handbol - Palafrugell), Maria Àngels Martínez Ruiz (Tir amb arc - Palamós), Josep Maria Masferrer i Castellà (Atletisme - Girona, Ricard Massanas i Garcia (Waterpolo - Girona), Josep Mercader i Bosch (Futbol - Santa Coloma de Farners), Bartomeu Pascual i Camps (Handbol-Banyoles), Josep Quintana i Ordeix (Bàssquet - Figueres), Antonio Reinoso i Sancho (Futbol- Girona), Gaspar Senis i Teixidor (Dirigent esportiu - Olot), Miquel Umbert i Riera (Hoquei patins - Girona) i Isidre Verdún i Calvente (Atletisme - Sant Antoni de Calonge).

La Representació Territorial de l'Esport a Girona va decidir, l'any 1980, homenatjar totes aquelles persones que d'una manera anònima i desinteressada havien treballat o treballaven per l'esport en una iniciativa que s'ha convertit en els guardons més antics que es donen a Catalunya.

Presidirà l'acte Gerard Figueras, secretari general de l'Esport, acompanyat de Josep Pujols, representant territorial de l'Esport a Girona. Durant les 37 edicions que s'han celebrat -i afegint-hi els premiats d'enguany-, han rebut el guardó un 623 persones d'arreu de les comarques gironines i de diverses modalitats esportives. Els diferents clubs i federacions proposen els candidats i, després, una comissió decideix els premiats de de cada edició. L'edat mínima per rebre-la són els seixanta anys.

Aquests seran els gironins homenatjats

Jaume AlbertíQuart | Bàsquet

Després de veure néixer la UE La Salle Girona va ser soci fundador del CB Quart del qual va ser president durant una dècada des del 1991. El 2003 va passar a formar part de la junta directiva de la Unió Gironina de bàsquet durant 3 anys. El 2007 va rebre la medalla d'argent de la Federació Catalana de Basquetbol.

Joan BusquetsCamprodon | Futbol

Va ser membre de la plantilla la UE Camprodon durant 12 anys (1976-88) i després va passar a ser directiu del club, del qual actualment és president. A més a més, és l'encarregat del futbol base de futbol i de bàsquet de Sant Joan de les Abadesses. Ha creat la Fundació Fondescam per continuar la seva tasca social i esportiva.

Joan EstarriolaFontcoberta | Rem

Durant la seva etapa d'esportista va obtenir medalles en diverses competicions amb la selecció espanyola. Ha estat directiu de la secció de rem del Club Natació Banyoles i és membre de l'Associació d'Amics del Rem. Ha participat en l'organització de les 24 hores de Rem, el Memorial Pedro Abreu o el 75è aniversari del club.

Antoni FitéOlot | Ciclisme

No ha parat d'organitzar proves ciclistes des que el 1980 va fundar el Club Ciclista Bas. El 1998 va aventurar-se a crear la marxa internacional Terra de Remences, una prova que 20 anys després ha passat de 280 participants a 3.000. Participa en l'organització de la Diada del pedal de la Vall o la Pujada al Coll de Bracons, entre d'altres.

Jaume GranésPalafrugell | Handbol

És l'històric delegat de camp del Club Handbol Garbí, càrrec que ocupa des del 1989. Fins el 2004 va ser també delegat d'equip de diverses categories del club acompanyant els esportistes a molts desplaçaments. Home de club dels de tota la vida, ha realitzat diferents funcions a l'entitat: des de ser vicepresident a tresorer.

M.Àngels MartínezPalamós | Tir amb Arc

Amb un llarg palmarès en els àmbits català i espanyol (15 medalles des del 2001), va tenir el seu gran èxit el 2005 quan va obtenir la medalla de bronze al Campionat Mundial de Tir amb arc 3D. Amb el seu marit ha col·laborat en la creació del Club de Tir amb Arc Costa Brava 3D i també ensenya l'esport a la mainada de l'escola Vila de Palamós.

Josep M. MasferrerGirona | Atletisme

El 1975 va ser campió de Catalunya de 3.000 m obstacles i escollit també Gironí més poiular en la modalitat d'esports, per votació popular. Va ser portador de la torxa als Jocs del 1992 i ha estat membre destacat de diverses organitzacions d'atletisme, entre les quals la Federació Catalana. Va guanyar la insígnia d'Or del GEiEG el 1994.

Ricard MassanasGirona | Waterpolo-Natació

Va començar a jugar al CN Girona i després va passar al GEiEG on, ja retirat, el 1988 va engegar l'escola de Waterpolo. Una dècada després aposta per engegar la secció femenina del GEiEG amb la qual assoelix l'ascens a Divisió d'Honor espanyola. Continua practicant la natació i participa a la Travessiar de la Costa Brava per etapes.

Josep MercaderSanta Coloma Farners | Futbol

De ben petit va entrar al planter del Barça, on s'hi va estar fins al filial. D'allà va passar al Celta. El 1987 va tornar per fitxar pel Palamós i es va retirar al Girona, on començaria la seva carrera com a entrenador que continuaria a Vidreres, Banyoles, Vilobí i Premià. Ara és coordinador de l'àrea d'scouting del futbol formatiu del Barça.

Bartomeu PascualBanyoles | Handbol

Va començar sent delegat de l'equip de l'Handbol Banyoles del seu fill i des de llavors, 1993, que continua al peu del canó al Pavelló de la Draga. De seguida va entrar a formar part de la junta directiva com a vocal al mateix temps que feia de tasques de coordinació, manteniment i control de material del club banyolí.

Josep QuintanaFigueres | Bàsquet

Amb ben pocs anys va entrar al planter de l'Adepaf passant per totes les categories de base fins a sènior i veterans. Posteriorment va dirigir la seva carrera cap a les banquetes i va fer d'entrenador dels equips de l'ADEPAF de diverses categories, entre les quals, infantil, júnior femenina i júnior masculí.

Antonio ReinosoGirona | Futbol

Després de passar com a jugador per l'Sporting de San Fèlix, Nazar de Pedret i Pontenc, el 1983 va fundar, amb uns grup de companys, la UE Can Gibert. Durant els primers va ser-ne president i entrenador del cadet i juvenil. Alma mater del club des de la seva fundació, ha fet de l'esport una gran activitat integradora al barri.

Gaspar SenisOlot | Digirent esportiu

El 1986 va entrar a la junta del CN Olot. Al marge de viure el creixement de l'entitat (va arribar als 9.000 socis) va encapçalar la comissió esportiva del club i va organitzar la Mitja Marató de la Garrotxa i recuperar el Cros d'Olot. El 2005 va esdevenir-ne president i va promoure construccions i obres de renovació i modernització del club.

Miquel UmbertGirona | Hoquei Patins

Va començar a jugar al Sant Celoni fins que per motius laborals va encetar un nou projecte al ­GEiEG com a jugador i entrenador. El 1986 va dur el SHUM Maçanet a la màxima categoria estatal. Ha dirigit el Voltregà, la selecció espanyola, Reus i Blanes, entre d'altres. Actualment és coordinador-entrenador del GEiEG.

Isidre VerdúnSant Antoni de Calonge | Atletisme

Amb 8 anys va arribar d'Astúries a Palamós i va començar a jugar a futbol i bàsquet. El que l'apassionava, però, era l'atletisme i ara ja fa 50 anys que el practica. Va fundar l'Associació Atlètica Palamós i fins al 2007 va ser-ne president, duent el club a organitzar diverses proves d'àmbit mundial, europeu, espanyol i català.