Debutar en un Campionat del Món no passa cada dia i el rosinc David Batlle no ha volgut deixar-ne escapar l’oportunitat, tot i tenir la Selectivitat pocs dies abans. Té 17 anys i gràcies a una wild card (invitació) va prendre part durant la setmana passada a la prova mundialista de windsurf, que per vintè cop se celebrava a Sant Pere Pescador. “Durant l’any els exàmens m’han anat prou bé. En el Mundial, quan no faig windsurf, estic estudiant, tinc els apunts aquí”, comentava Batlle des del càmping La Ballena Alegre, epicentre de la prova del Campionat del Món en eslàlom que va finalitzar el diumenge passat.

Ara bé, la Selectivitat, que té lloc aquesta setmana, realment no li suposa un gran maldecap: “La faré per aprovar-la i per si la necessito en un futur, però no tinc pressió per treure nota. No tinc la intenció d’anar a la universitat; vull dirigir-me en algun cicle per agafar punts i coneixements per després fer les oposicions de bomber”. Tenir algun familiar vinculat en aquesta professió li va cridar l’atenció. Enguany, ha estudiat 2n de Batxillerat a l’Institut Cap Norfeu de Roses.

El càmping a on s’allotjava Batlle i la resta de companys és just al costat de la platja del Cortal de la Devesa, a on cada dia els 64 millors windsurfistes del món sortien a fer zig-zag en la modalitat eslàlom i a volar amb el Foil. El Gran Premi Catalunya Costa Brava comptava amb quatre riders catalans i Batlle ha estat el més jove de tots. El windsurfista del Grup d’Esports Nàutics de Roses reconeix que “al principi em va espantar i impressionar una mica quan em van enviar un correu per participar en el Mundial, competiria al costat d’ídols com Matteo Iachino i Antoine Albeau, però em vaig anar relaxant”.

Vigent campió d’Espanya juvenil

La passió pel windsurf li va venir quan tenia 10 anys, influït pel seu pare, Lluís Batlle, que també practicava aquest esport en proves estatals i locals. Tenir la platja de la Perola a tres minuts de casa també ha afavorit Batlle a enganxar-se al windsurf ja que, per exemple, no ho té tan senzill un company seu d’equip, Marc Parè, més fet i que és de Manlleu.

“El primer dia que vaig practicar-ho vaig estar dues o tres hores a l’aigua, vaig començar a tirar i endinsar-me en el mar, el meu pare volia que parés, però jo no”, recorda Batlle. Amb 12 anys s’ho va prendre més seriosament entrant a l’estructura del GEN Roses, sota les ordres d’Hug Chardon, i des de fa un temps ja va pel seu compte o amb Parè, del qual “ha estat una molt bona influència per mi”. El windsurf, però, no era el primer esport que practicava constantment ja que abans va provar el futbol, en el Base Roses, el tennis i el tennis taula. “Els altres esports no m’acabaven d'omplir. Ara, també vaig a córrer i faig bicicleta de muntanya”, apunta.

Batlle és el vigent campió d’Espanya de windsurf en la categoria juvenil, però a punt de complir els 18 anys ja és sènior i enguany a l’Estatal té per davant altres windsurfistes amb més recorregut, com Parè, Fernando Martínez del Cerro o Víctor Fernández. “Queda una prova, al setembre, a Tarifa, i encara tinc alguna opció d'acabar entre els quatre primers. Al gener, a Almeria, va fer poc vent; a Múrcia no hi vaig poder anar per exàmens i a Roses vaig ser tercer sènior i cinquè absolut”, subratlla.

Els «vent tèrmics» de Roses

Una de les primeres proves a les quals va participar, d’àmbit local, va ser la clàssica Travessia l’Escala-Roses, on va ser segon. Les aigües rosinques són les que li agraden més per entrenar-se, ja sigui per comoditat com per condicions: “A l’hivern hi ha tramuntana bastant forta, però fa fred i pateixo molt la temperatura, navego entre 10 i 12 graus. A l'estiu, per eslàlom és la millor temporada, entren vents tèrmics i et pots entrenar cada dia”. Batlle se centra en la modalitat eslàlom (fer zig zag entre boies) i si no pot entrenar a Roses “a l'hivern a vegades me'n vaig a Pals a fer onades i al Port de la Selva a fer freestyle”.