El pavelló petit de Figueres va viure, diumenge al matí, un emotiu homenatge a tota una generació de jugadores de bàsquet que van tocar el cim a l’esport espa­nyol entre finals dels anys setanta i principis dels vuitanta. L’homenatge va girar a entorn de la figura de la figuerenca Roser Llop i Flori, membre del memorable equip que va sumar títols i ascensos en aquella època sota la batuta de Rafel Mora i que va morir el 2001 als 39 anys a causa d’una malaltia.

El Club Bàsquet Escolàpies va ser l’encarregat de recordar-la amb l’organització del primer Memorial Roser Llop. El president de l’entitat, Ramon Pastoret, va argumentar l’esdeveniment “com un fet de justícia” cap a una “persona excepcional”. En nom de l’escola va parlar Maria Teresa Coll per recordar l’empenta i el tarannà de l’alumna Llop, 65 cops internacional amb la selecció espanyola.

Seguidament, va prendre la paraula el periodista i director del Diari de Girona Jordi Xargayó. La seva intervenció va servir per rememorar els èxits esportius d’aquell mític equip que tan bons resultats va recollir “gràcies a una conjunció astral” que va reunir en un mateix grup “jugadores i un tècnic excepcionals”. Xargayó va fer especial èmfasi en el paper de la “parella esportiva admirable” que formaven Roser Llop i Anna Junyer, present a l’acte al costat de totes les companyes d’aquella època. El periodista va tenir paraules de record per als tres integrants desapareguts d’aquell equip (Mora, Llop i Eli Esteve) que va arribar fins a Primera Divisió.

El torn de paraules va continuar amb el president de la Federació Catalana, Miquel Fa, i el delegat territorial a Girona, Xavier Santaló. Fa va reconèixer que amb els èxits d’aquell equip, patrocinat per La Casera, “va començar a destacar el bàsquet femení català”. Per Santaló, el pavelló vell de Figueres “encara guarda els sons de les trepitjades d’aquelles jugadores”.

Finalment, el representant de la Generalitat, Josep Pujols, va referir-se a la qualitat esportiva de Llop i les seves companyes. L’acte el va cloure el regidor d’Esports, Jordi Masquef, per a qui la figura de Roser Llop “representa el compromís amb uns valors que hem de lluitar per recuperar i evitar que no es perdin”.

Masquef va insistir en el fet que la Comissió del Nomenclàtor de l’Ajuntament té damunt la taula la proposta de dedicar algun espai públic o instal·lació esportiva a personatges de la talla de Roser Llop, Anna Junyer o Rafel Vilar. Aquesta proposta va rebre “el suport incondicional” del president del CB Escolàpies.

Triomf del combinat gironí

Durant l’acte es va disputar un partit amistós entre l’infantil femení de l’Escolàpies i un combinat gironí, que es van endur les visitants per 56-72, davant d’una gran afluència de gent. A la mitja part del partit es va fer un reconeixement a la família de Roser Llop amb una foto de grup amb les jugadores que van compartir partits i vestidor amb ella.