a tercera patacada consecutiva del Barcelona en uns quarts de final de la Champions és la primera gran derrota d'Ernesto Valverde com a tècnic dels blaugrana, incapaç de llegir el partit contra un rival que va creure en la seva sort des del primer minut i va aprofitar el pas enrere del Barça des del dibuix tàctic. El partit a Roma, on el Barça va guanyar de forma brillant una Champions el 2009, va ser la demostració de l'escassa competitivitat dels catalans fora del Camp Nou en aquesta temporada europea.

En la fase de grups només va guanyar un dels tres desplaçaments i va ser gràcies a un gol en pròpia porta (Sporting de Lisboa), en els altres dos partits (Olympiacos i Juventus), va aconseguir dos empats sense gols. En els vuitens, Messi va empatar un partit complicat a Stamford Bridge i dimarts a Roma, els blaugrana es van quedar sense marcar. Però els resultats a casa i, especialment, les grans actuacions de l'astre argentí han servit per amagar moltes coses al Camp Nou, des de la complexa planificació del curs amb la marxa a última hora de Neymar fins a la contractació a correcuita i a preu d'or de Dembélé.

A l'hora de la veritat, com ha ocorregut moltes altres vegades, el Barça ha arribat amb la gasolina justa. Malgrat la important inversió en jugadors (334,37 milions d'euros prima a part segons dades del portal especialitzat Transfermarkt), al Barça li falten arguments. A Roma, Valverde va pensar que resguardant el seu equip en un 4-4-2 i per poc que pogués circular i amagar la pilota, l'eliminatòria després del 4-1 de l'anada no es podia escapar, però la realitat va ser una bufetada de les que es recordaran molt de temps.

El Roma, amb un joc físic, va atropellar els blaugrana. Dzeko va fixar els centrals i va retratar la defensa, Nainggolan va canalitzar la testosterona dels romanistes amb Fazio, Manolas, Jesús i Kolarov com a principals arguments contra un Barça sense recursos. Busquets, amb continus problemes físics, mai no es va sentir còmode i la pilota no va poder circular mai amb fluïdesa. En la zona de mitjos, no va funcionar el recurs d'alinear Sergi Roberto al costat de Rakitic i Iniesta, simplement perquè des de fa anys juga de lateral i va sorprendre un canvi de posició en un partit decisiu.

Messi estava massa sol amb un combatiu Luis Suárez en l'atac i és que l'uruguaià no marca fora del Camp Nou a Europa des del setembre del 2015. Així que sense construcció ni remat, el Barça va estar a mercè del Roma, que va esgrimir arguments davant la inacció dels blaugrana, al camp i des de la banqueta. El primer canvi de Valverde, un tècnic normalment intervencionista, va arribar en el minut 80, dos minuts abans que Manolas marqués el definitiu 3-0; i dels nous fitxatges d'aquest curs, el tècnic només va utilitzar Semedo, un lateral amb qui amb prou feines ha comptat aquest curs.

Dembélé va sortir en el minut 85; Paulinho, un jugador amb un perfil físic d'acord amb l'escenari del partit, no va jugar ni un minut; i Coutinho, el fitxatge més car de la història del club, no pot jugar aquesta temporada a Europa, perquè ho va fer amb el Liverpool. La d'ahir és la tercera ocasió consecutiva que el Barça cau en quarts de final a la Champions. En la 2015-16 va ser l'Atlètic de Madrid (2-1 i 0-2); i l'any passat el Juventus (3-0 i 0-0), però la d'aquest any doldrà més al barcelonisme després del 4-1 amb el qual va solucionar l'anada i encara més a Iniesta, que segurament a Roma va viure el seu últim partit europeu amb la samarreta del Barça.

L'eliminació dels blaugrana no hauria d'amagar el gran èxit a les competicions domèstiques, ja que poden aconseguir la Lliga, que està molt a prop, i també tenen l'opció d'aconseguir la Copa -classificat per a la final-, però al futbol tothom sap que entren en joc una altra sèrie de variables.