Des del seu naixement la Mitja ha tingut una ànima solidària i tots els beneficis de la primera edició es van destinar a causes socials. Enguany i coincidint amb el Dia Internacional de les persones amb Discapacitat, els organitzadors de la Mitja no van voler deixar a ningú exclòs i hi van convidar a participar a projectes d'inclusió social com Egoísmo Positivo.

A priori pot semblar un nom amb connotacions negatives, però els fundadors d'Egoísmo Positivo no conceben l'egoisme com un tret dolent sinó com un procés pel qual pensar i trobar-se a un mateix proporciona la capacitat i la iniciativa d'ajudar els altres. Aquest projecte va néixer a Barcelona, fruit de la passió pel running dels seus fundadors, amb el desig d'integrar a persones amb discapacitat al món de l'esport a través de les curses. Amb aquestes paraules es defineixen a la seva pàgina web i així ho porten fent des de fa dos anys en diferents curses arreu de Catalunya i de la resta de l'Estat Espanyol. Han participat, entre d'altres, a la Cursa dels Bombers, la Cursa del Barça o la Cursa Dir i en marxes solidàries com el Mou-te per l'esclerosi múltiple.

No obstant això, diumenge va ser la seva primera vegada a la província de Girona. "Ens venia molt de gust, quan l'organitzador ens ho va proposar no ho vam dubtar ni un moment", explica Jesús Oliver, cofundador d'Egoísmo Positivo.

Ells van decidir fer la 10 km perquè després de 40 curses d'experiència, algunes amb mini-recorreguts de 5 km, altres maratons completes; han trobat la seva zona de confort als 10 km. Aquí, expliquen, "és on trobem les millors sensacions, és una distància que molta més gent pot cobrir i el que volem és que tothom tingui l'oportunitat de gaudir d'una cursa amb Egoísmo Positivo".

"La sensació de sentir-se finsher"

Però el moviment Egoísmo Positivo va molt més enllà de fer exercici físic. El running suposa altres beneficis sensorials per a les persones amb discapacitat, i Oliver destaca sobretot el fet de poder gaudir com un corredor més de les sensacions que aporta una cursa: "L'aire a la cara, els aplaudiments, els ànims, la companyonia i, com no, la sensació final de sentir-se finisher". Les fotografies publicades a la seva pàgina web transmeten aquestes impressions a través dels somriures i les cares de felicitat dels participants, que fan creure que tot és possible.

Àlex Parreño i Jesús Oliver esperen que la Mitja de Figueres els hagi servit per donar-se a conèixer a les comarques gironines i animar més corredors a unir-se a ells en futures curses. Els voluntaris són la peça essencial perquè Egoísmo Positivo funcioni, ells són els encarregats d'empènyer la cadira de rodes fins a creuar la línia de meta. Ser molts i poder gaudir tots, aquesta és en definitiva la filosofia d'Egoísmo Positivo, aplegar corredors i també voluntaris en un clam per la positivitat.