Grup Iris, amb la col·laboració de l'Ajuntament, organitza aquest diumenge dia 12 de novembre la 2a Cursa de la Dona Vila de Figueres, que superarà les 3.315 inscrites -aquest divendres, en portaven 4.600- que van desbordar en l'estrena. Lídia Albert, figuerenca de 50 anys que ara viu a Riumors, és la presidenta d'una associació creada fa quatre anys i mig com a suport per a dones afectades de càncer de mama.

Després de desbordar a l'estrena, el sostre que s'han posat enguany són les 5.000 inscrites.

El nostre objectiu no és marcar-nos xifres, sinó fer la previsió per no quedar desbordades com l'any passat. Si arribem a 5.000, molt millor. Volem que la gent ens conegui i, si algun dia ens necessita, que esperem que no, sàpiga on som.

S'afronta diferent aquest cop?

L'experiència és un grau, tenim la mateixa il·lusió o més que l'any passat, on hi havia més nervis. Ara, ho tenim una mica més controlat i crec que resoldrem errors de l'any passat, com el del circuit, que es creuava en un punt.

El circuit, de 5 km, canvia un xic. Ens pot descriure els punts?

Passarem pel Consell Comarcal, Rambla Nova, Nostra Senyora de Montserrat, Sant Pau, lateral de la Rambla, Pujada Castell, avinguda Marignane, Perpinyà, la Jonquera, plaça de l'Ajuntament, Peralada, Ample, Monturiol, plaça Palmera, Caamaño, Nou i arribada al Rutlla, a plaça Catalunya. No hi haurà distinció de dorsals entre corredores i caminadores, ja que és una cursa no competitiva. L'única finalitat és que sigui festiva, per a nosaltres és tan important o més l'última que la primera a arribar. Hi haurà sorteigs i regals gràcies als patrocinadors.

Els homes, en aquest cas, no hi podem participar.

I tant que podeu! La cursa genera uns moviments que no només són estar en el circuit amb la samarreta rosa. L'engranatge és molt gran, necessitem persones que cuidin la mainada perquè les mares puguin estar al circuit, voluntaris que ens ajudin a fer que la cursa sigui un èxit; que ens ajudin a transportar coses, a fer inscripcions... M'agradaria que la cursa no es vegi només com el fet d'estar al circuit. Ho hem fet així perquè és color rosa, càncer de mama i empatia entre dones. Segur que els homes també en teniu, però pel simple fet de ser home i d'una constitució física diferent, fa que per més que vulguem i que les nostres parelles i familiars homes intentin posar-se al nostre lloc, el sentiment que una part del teu pit, del teu cos, pugui ser amputat... Jo, per exemple, no podria empatitzar amb tu amb un càncer de pròstata de la mateixa manera que ho faria un senyor. No és excloure, és incloure, no sabeu el goig que fa arribar a la línia de meta i veure que la teva parella o familiar t'hi espera. El càncer de mama no entén de sexismes, sinó de suport.

Quin paper té el voluntariat?

En necessitem molts, al voltant de 75. Per a nosaltres, tant participa la persona que fa al circuit com la que fa el voluntariat.

La cursa ja escalfa motors des de fa dies amb diferents iniciatives.

El concurs d'aparadors, n'hi ha a les xarxes socials, classes de pilates d'Art & Dance, el Guacamole Experience del Dynamic, els dos vehicles Ford, que no ens han regalat, sinó que ens els han cedit perquè els retoléssim...

Amb els donatius de la primera edició què han pogut realitzar?

Dels 130 socis que té Grup Iris, 54 som dones afectades. Tant de bo que la gent no ens hagi de venir a trobar mai. Fem moltes coses i gràcies a la cursa hem pogut obrir més camí a moltes dones afectades. Paguem els tractaments de limfoedema per evitar que s'infli el braç quan t'han tret ganglis; teràpies integratives, de reiki, de Flors de Bach, massatges i reflexoteràpia. No tenim seu i a l'espai de la Fundació Catalunya La Pedrera, a sobre l'Escorxador, fem classes de Chi Kung, que és una barreja de ioga i meditació i són un èxit, i tallers d'alimentació. I hem fet una entrega de 6.000 € a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona.