Els Campionats d'Espanya i de Catalunya en Aigües Obertes s'han celebrat aquest cap de setmana a Banyoles, amb els millors nedadors en l'àmbit estatal participant-hi, aprofitant que els tres primers classificats farien un pas molt important cap a la seva participació en el proper Mundial de Budapest. La principal atracció d'aquest campionat, però, era la participació de dues de les estrelles més brillants de la natació a Espanya, Mireia Belmonte i Erika Villaécija, de coneguda rivalitat, que participaven en la prova dels cinc quilòmetres.

La jornada d'ahir va veure les competicions dels 5 quilòmetres en categoria absoluta, tant femenina com masculina. En la femenina, el duel Belmonte-Villaécija se'l va endur la nedadora badalonina, que es va proclamar campiona d'Espanya, després de protagonitzar un ajustat esprint ambPaula Ruiz, segona. Aquestes dues nedadores van aconseguir anar-se'n de la resta i van deixar Villaécija bastant distanciada, a quinze segons. Villaécija, a la sortida, es va mostrar bastant decebuda amb la seva actuació en aquesta prova. Amb tot, es va proclamar campiona de Catalunya, ja que Belmonte no neda amb llicència catalana.

En categoria masculina la victòria va ser per a Antonio Arroyo, que es va adjudicar el Campionat d'Espanya i de Catalunya, en nedar amb ambdues llicències. En segon lloc va finalitzar Pol Gil i el tercer va ser Gaspar Andrade.

El nedador blanenc Guillem Pujol no va tenir el seu millor dia i va finalitzar en sisena posició, a tres segons del podi, el seu objectiu, per tal de tenir opcions d'anar al Mundial de Budapest, del qual està ja descartat.

Ahir també es va disputar la prova de 7,5 quilòmetres per als júnior. En categoria masculina es va imposar Sergio Santisteban, per davant d'Alexandre Lages i Ferran Julià, mentre que en categoria femenina la victòria va ser per a Ane de la Fuente, que va superar Eva Vilar i Alicia Mendoza.

L'olotí Roger Coma va aconseguir quedar en segona posició en el Campionat de Catalunya després de quedar quart en la seva cursa.

Per clubs, el guanyador en categoria masculina va ser el CN Mataró, que es va imposar al CN Mairena Aljarafe (Andalusia) i al C N Riveira (Galícia), mentre que en categoria femenina els millors clubs van ser el CN Santa Olaya (Astúries), el CN Mairena Aljarafe (Andalusia) i el CN Sant Andreu.