Rafa Nadal va conquerir ahir la seva desena corona a Roland Garros en derrotar el suís Stan Wawrinka a la final, 6-2, 6-3 i 6-1 en dues hores i cinc minuts, per convertir-se en el primer home en la història que venç deu vegades en el mateix Grand Slam. Només l'australiana Margaret Court, guanyadora d'onze Oberts d'Austràlia entre 1960 i 1973 supera la marca de Nadal, que amb la victòria d'ahir millora els 9 Wimbledon de Martina Navratilova entre 1978 i 1990.

Nadal, que s'assegura el número 2 del món per primer cop des de l'octubre de 2014, va guanyar a París per tercera vegada en la seva carrera sense cedir un set, després d'haver-ho fet el 2008 i 2010 el cop que menys jocs va perdre, 35, la segona millor marca de tots els temps. Contra Wawrinka va repetir exactament el mateix marcador que en l'únic duel que havien mantingut a Roland Garros, en els quarts de final de 2013. El tennista mallorquí va aconseguir el seu quinzè Grand Slam, de manera que supera el nord-americà Pete Sampras i es queda a tres del suís Roger Federer.

«És increïble tornar aquí, guanyar el desè títol, per a mi és molt especial, us dono les gràcies, estic molt emocionat, el meu francès és molt dolent i en aquest moment no tinc paraules, estic molt emocionat», va dir que tennista que va tractar de dirigir-se al públic parlant en francès. Nadal va assegurar que en cada partit intenta «donar el millor», però va reconèixer que quan entra a la Philippe Chatrier les seves sensacions «són especials, difícils de comparar». «La força, l'adrenalina que sento en aquesta pista és impossible de comparar, és la més important de la meva carrera, no ho puc descriure», va afirmar el tennista malorquí aguantant-se les llàgrimes.

Va trigar una mica Nadal a afinar la maquinària, el temps que va necessitar per posar a punt el seu servei, els quatre primers jocs del primer set. Però quan va estar engreixat, el mallorquí va ser un remolí de tennis que va lligar de mans els cops de Wawrinka, que per primera vegada va perdre la final d'un gran, després d'haver guanyat les tres anteriors que havia disputat, una d'elles la de 2015 en el mateix París. El suís va perdre la seva imbatibilitat en un gran i Nadal va mantenir la seva en la final de Roland Garros, 10 de 10.

El joc de Rafa Nadal va fregar l'excel·lència que estava demostrant al llarg de la quinzena, on va fer callar les boques que el donaven per acabat després de dos anys consecutius sense aixecar la Copa dels Mosqueters, el passat per lesió i l'anterior escombrat pel serbi Novak Djokovic, el segon home que el guanyava a la seva terra batuda parisenca.

Nadal va encadenar set jocs consecutius, va tancar el primer set i es va col·locar amb avantatge en el segon, 3-0, de manera que es va limitar a mantenir el seu servei i trencar en el vuitè per tancar-lo.

Wawrinka, que es va anar fonent a la caldera de la central, amb 31 graus de justícia i un públic dividit entre el suís, francòfon, i la llegenda del torneig, que es van anar repartint els suports dels gairebé 15.000 espectadors de l'estadi. A partir d'aquest moment, el suís tenia davant seu una muntanya per escalar, aixecar dos sets al millor jugador de la història a Roland Garros en un dels moments més dolços que se li recorda, pletòric de forma i de tennis. El suís va cedir el seu servei d'entrada en el tercer set i ja només va poder guanyar un joc en aquest parcial.