Maverick Viñales és l'actual número 1 del Mundial de MotoGP després de consolidar el lideratge, diumenge passat, amb el segon lloc en el Gran Premi d'Itàlia. Ara, qui li trepitja els talons és Andrea Dovizioso, situat a 26 punts i vencedor de la cursa en el traçat italià. Abans de córrer a Catalunya, al circuit de Montmeló, diumenge, Maverick atén l'EMPORDÀ des d'Itàlia per valorar l'inici de campionat.

S'esperava ser el líder de MotoGP al juny?

M'esperava estar al davant, però no ser tan constant. A cada Gran Premi em sento molt fort, els divendres a vegades em costa una mica, no conec molt bé la pista amb la Yamaha, llavors he de modificar el meu estil de conducció. Però, després, el dissabte ja em sento al 100% i em trobo molt còmode. En tots els circuits que estem anant, m'estic trobant bé.

Quins canvis ha notat més en el pas de Suzuki a Yamaha?

L'adaptació ha estat bona. Encara he de polir coses i fins al dia de la cursa no acabo de treure el màxim. La Suzuki era molt més agressiva a les frenades i amb la Yamaha hem de ser una mica més suaus, fer més pas pel revolt. La conducció és diferent, llavors hi ha circuits on vaig molt agressiu i he de calmar-me i tardo alguns entrenaments a entendre-ho.

Creu que ja domina la moto?

Crec que sí, la domino força i la porto molt on vull. De tota manera, quan intentes lluitar molt amb ella, és una moto molt difícil.

Marc Márquez, vigent campió, no està tan fort aquest principi de temporada. Què creu que li pot passar?

No ho sé realment. Els pneumàtics han canviat molt, a cada cursa tenen un feeling diferent. Per exemple, nosaltres, a Jerez, teníem un feeling molt dolent amb els pneumàtics i, de cop, a Le Mans, va ser perfecte, depèn molt dels pneumàtics i del circuit.

El primer gran frec a frec al damunt de la pista amb Rossi va ser a Le Mans, on ell va acabar caient. Com ho recorda?

Crec que un dels dos no acabava. Va estar bé poder forçar la moto al 100%, sobretot al final de cursa, perquè la mala sensació de Jerez i el fet de poder anar al màxim a Le Mans fins al final de tot em va deixar molt satisfet.

Quina relació tenen amb Rossi, ara que són companys a Yamaha?

Normal. Al final, tenim molt de respecte entre un i altre i sabem que, si ens posem a lluitar, altres pilots es poden posar al davant. Hem d'intentar treure el millor de la nostra moto i demostrar-ho en cada cursa.

Fins ara, el segon classificat era Dani Pedrosa. Se l'esperava en aquest punt?

Amb en Dani, sempre s'hi ha de comptar. Quan té el dia, sempre se'n va primer i no el veus, i ara està fent un bon inici de temporada.

En l'àmbit personal, el salt de la Suzuki a la Yamaha l'ha canviat?

Sí que he de dir que a Yamaha he hagut de treballar bastant més, sobretot amb marques, esdeveniments, promocions… Però, un cop començada la temporada, ho tenen tot molt ben organitzat i, al circuit, estic molt tranquil, i això és una cosa que considero que ha estat molt positiu del canvi. En l'equip, també hi ha diferència, en Ramon (Forcada) té molta experiència, es coneixen molt bé la moto i això fa que quasi sempre a tots els circuits vagi bé.

La propera cita és a casa, a Montmeló.

Sí, en tinc moltes ganes i estic segur que ho podrem fer bé, allà.

Des que és a MotoGP quin és el circuit en el qual se sent més còmode?

A Le Mans, em vaig sentir molt còmode. Teníem un set-up molt bo, però sí que és veritat que Argentina va ser la cursa on em vaig sentir amb millor ritme i amb la moto al millor punt. M'hi vaig trobar genial des del primer dia.

Com s'imagina l'última cursa d'aquest any, a València, al novembre?

Desitjaria arribar-hi amb el títol! Però bé, sempre és una cursa emocionant i m'hi sento ràpid, és un circuit que m'agrada.

Allà va guanyar-hi el mundial de Moto3 el 2013, que ràpid han canviat les coses des d'aleshores.

Les coses han canviat molt, potser he fet algun pas més ràpid del compte, però m'imaginava que hi podia arribar. No m'imaginava estar a un equip com Yamaha, guanyant moltes curses, realment ha estat un canvi molt bo i que estic gaudint moltíssim.

Va ser una bona decisió fer el salt a MotoGP sense guanyar el títol de Moto2?

Sí, sobretot en el primer any de la Suzuki, que la moto no estava gaire evolucionada i em va ajudar molt a entendre en un sentit tècnic el funcionament de la telemetria, i el segon any podia estar lluitant al davant en algunes curses, fer bons entrenaments, i tot això ha estat una preparació que m'està ajudant molt ara.

Parlant de Moto2, com veu el seu cosí, Isaac Viñales?

Crec que no té el millor equip per optar a fer resultats increïbles. Té un equip bo, que treballa, però no és com el Marc VDS o algun equip top de Moto2, el qual es nota quan fas el canvi d'equip. Jo sempre li dic que s'ho prengui amb calma, que agafi experiència i que intenti ajudar l'equip al màxim, perquè així tindrà oportunitats. Últimament estem entrenant junts i sempre li dic que agafi experiència i faci quilòmetres, que també és important.

Pujar a MotoGP d'aquí a uns anys?

Moto2 és una categoria difícil, per pujar a MotoGP has d'estar guanyant curses a Moto2, llavors crec que el seu objectiu és a llarg termini, ja que ha d'intentar guanyar a Moto2. Sempre és bonic estar a MotoGP, però si té l'oportunitat de tenir un bon equip a Moto2 i ho fa bé, segur que aconseguirà resultats.