L'Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs del Barça sobre l'acció de responsabilitat contra la junta directiva de Joan Laporta. Això suposa que Laporta i els altres quatre directius que continuaven en el procediment --els altres 12 van pactar amb el club-- no van tenir pèrdues durant el seu mandat, tal com va plantejar la junta de Sandro Rosell el 2010, quan va reformular els comptes de la temporada 2009-2010 i va aprovar que hi va haver unes pèrdues de 47,6 milions d'euros.

En la seva sentència, els tres magistrats de l'Audiència de Barcelona també desestimen les impugnacions que van presentar els exdirectius Laporta, Xavier Sala i Martín, Rafa Yuste, Josep Ignasi Macià i Maria Elena Fort) i no imposa costes a cap de les dues parts.

El passat mes de febrer el FC Barcelona ja va desistir d'una part del recurs d'apel·lació i va renunciar a demanar el pagament econòmic als cinc exdirectius que no es van acollir al pacte entre el club i als altres 12 exdirectius. Tot i així, el Barça va mantenir la petició a l'Audiència perquè es pronunciés sobre els paràmetres comptables per trobar responsabilitats sobre els fets, però segons un comunicat del club emès el mateix febrer "en cap cas es pretenia perjudicar a títol personal, ni als exdirectius, ni a les seves famílies". La reacció dels exdirectius encara implicats va ser enviar a l'Audiència de Barcelona un escrit d'oposició al desistiment parcial.

El 2014 Laporta i 16 dels seus exdirectius van guanyar el judici per l'acció de responsabilitat que havia presentat l'actual junta directiva, presidida en el seu moment per Sandro Rosell, reclamant-los 47,6 milions d'euros per les suposades pèrdues acumulades al final de la temporada 2009-2010. Segons el magistrat, la junta de Laporta va deixar un benefici net total d'entre 4 i 5,2 milions d'euros i per tant no ha d'avalar per les suposades pèrdues.

L'acció de responsabilitat es va decidir tirar endavant l'octubre del 2010 en una assemblea de compromissaris molt polèmica en la qual Laporta no va intervenir per defensar la seva anterior gestió. La votació va ser molt ajustada i Rosell, que es va abstenir, va donar llibertat de vot als membres de la seva junta.

L'objecte del judici era dirimir si l'última junta directiva presidida per Joan Laporta s'ha de fer càrrec dels 47,6 milions d'euros de pèrdues acumulades el 2010. En concret, en la seva última temporada de mandat, la junta de Laporta va tancar amb 11 milions de beneficis, amb quatre excepcions i tres incerteses, però l'auditora Deloitte va indicar a la nova junta entrant, la de Sandro Rosell, que una nova auditoria apuntava a 80 milions de pèrdues aquell any, cosa que deixava el balanç des del 2003 en saldo negatiu de 47,6 milions. D'aquests, 25 haurien de ser assumits per l'asseguradora Zurich, que tampoc haurà de pagar, segons la sentència.

El jutge es basa en uns càlculs per determinar que la junta de Laporta va deixar un saldo positiu als comptes del club. Segons ell, durant la temporada 2009-2010, l'última del mandat de Laporta, el club va perdre 26,8 milions, i no pas els 79,6 que deia la demanda de la nova junta. Aquesta xifra surt de descomptar d'aquests 79,6 milions de suposades pèrdues 37,7 milions pel litigi amb Sogecable, 11,5 milions d'uns terrenys a Viladecans, 3,2 milions pel concurs de creditors de Mediapro i 261.000 euros pels terrenys de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí.

Però el jutge diu que des de la temporada 2002-2003 a la 2008-2009 el Barça va presentar un benefici total de 30,9 milions. Això fa que, si se li resten els 26,8 milions, quedin com a benefici conjunt més de 4 milions d'euros o 5,2 milions si es compta en termes de patrimoni net comptable. Com que no hi va haver pèrdues al llarg de tots els mandats de Laporta, el jutge considera que no han d'avalar.

La llei de l'esport estableix que els membres de la directiva han d'assumir conjuntament les pèrdues ocasionades durant el seu mandat. Hi havia 17 exdirectius processats, que formaven part de l'última junta, com Alfons Godall, Jaume Ferrer, Joan Boix, Rafael Yuste, Josep Cubells, Albert Perrín, Magda Oranich i Xavier Sala i Martín .

Però, a més, el dilema pel jutge era decidir si els comptes del 2010 presentats per la junta de Rosell eren fiables o no. De fet, durant el judici es va discutir si algunes partides s'han de comptabilitzar com a despeses o no o si havien d'anar en la liquidació del 2010 o 2011, com alguns contractes negociats per Laporta i signats per Rosell, o el valor d'intangibles com els jugadors del planter com Messi, Iniesta o Puyol.