Sant Llorenç de la Muga acollirà, aquest diumenge dia 21 de maig a partir de les 9 del matí, la segona edició de la Fox Trail. Es tracta d'una cursa de muntanya que es va estrenar amb molt bona acceptació ara fa un any -200 participants- amb recorreguts per muntanya de 16 i 7 km. Enguany, la principal novetat és que, a les rutes que hi havia, s'hi incorporarà una mitja marató, de 23 km, de +1.000 metres de desnivell, que arribarà fins al poble veí, Albanyà.

Prova Oncokids i 70 voluntaris

­Tanmateix, a la cursa santllorencina hi tindrà lloc una prova del circuit de la lliga de trail solidària Oncokids, destinada a nens i nenes de 6 a 12 anys i organitzada per Gas Mountain.

La Cursa de la Guilla, en la seva traducció al català, és organitzada per l'Ajuntament, amb la coordinació del rabatxí Martí Lagresa Cumbriu, de 16 anys, i que al darrere tindrà una setantena de voluntaris.

Les inscripcions van dels 5 als 18 euros, segueixen obertes a través del web www.foxtrail.cat i inclourà la bossa del corredor, amb samarreta, esmorzar i sorteig de vals i regals, a més de gaudir dels llocs més idíl·lics de Sant Llorenç.

Entrevista a Martí Lagresa

Què té d'especial la Fox Trail?

La nostra filosofia de competició intenta trencar els esquemes convencionals i pretén crear una manera pròpia d'entendre l'esport de muntanya i aconseguir transmetre'l a tots els participants.

Com es presenta la 2a edició?

Amb molta il·lusió i sobretot amb moltes ganes de continuar fent el que ens agrada, gaudir de la muntanya i aconseguir que els participants la gaudeixin igual que nosaltres.

Hi ha alguna novetat?

Sí, hem assolit un dels grans reptes que teníem, afegir un recorregut més. Aquest any la Fox Trail estarà formada per 7, 16 i 23 km. Incorporar la modalitat de mitja marató de muntanya és un projecte ambiciós per a nosaltres i esperem que surti tan bé com hem estat treballant. A més, hem aconseguit d'aquesta manera agermanar-nos amb el poble d'Albanyà.

Per on passen els circuits?

Respecte als circuits de l'any passat, les proves de 7 i 16 km no han patit gaires modificacions. El circuit de 23 km és un itinerari propi de la Garrotxa que transcorre pel terme de Sant Llorenç de la Muga i part d'Albanyà. L'hem dissenyat perquè no es perdi l'essència d'autèntica muntanya en les curses actuals. En general, els tres circuits visiten els llocs més simbòlics i idíl·lics del nostre poble: pont Vell, pont de Sant Antoni, ermita de Sant Jordi, església de Sant Pere d'Albanyà, portal de Dalt, torre de la Guaita, font del Turó, font dels Fangassos, oratori de Sant Ponç… Sant Llorenç és una vila medieval amb molts racons emblemàtics i, si n'haig de triar un, diria la Torre de la Guaita.

Quin és el punt més alt?

El punt més alt entre les tres curses és el coll de Ferrerós, amb quasi 700 metres sobre el nivell del mar. Està situat a la carena de la serra de Sant Jordi direcció a Albanyà, entre el Bac de Ferrerós i el Clot de les Rovires.

De fora de la comarca, d'on creus que vindrà gent?

Últimament hi ha força ­afluència de francesos a les curses de la comarca. Des del nostre punt de vista creiem que vindran principalment de la part de la Catalunya Nord i de Girona.

Què significa Fox Trail?

Prové que les guilles són animals ràpids i àgils que habiten en els nostres boscos i representen perfectament el fet de córrer lliurement per la muntanya.