A la primera ocasió per ascendir, Garriguella i Vila-sacra no van fallar, el diumenge passat a la tarda, i van obtenir els dos bitllets que hi havia en joc per pujar a Tercera Catalana. Encara queden dues jornades per finalitzar la Quarta, però ja seran intranscendents, amb l'únic al·licient de saber qui s'emporta el títol de campió i el bitllet per jugar la Copa Catalunya amateur. El premi se l'han emportat els dos ­equips més regulars de la temporada, els que han conviscut més temps en zona de privilegi.

Per una part, el conjunt de Fran Lara va obtenir amb la golejada al Siurana (7-2) un ascens que seria estèril si ningú es fa càrrec de l'equip. El president-entrenador garriguellenc ha manifestat que, tip de fer-se càrrec de tot, marxarà al final d'aquesta temporada juntament amb els seus jugadors cap a un altre destí, encara per confirmar. "Ha estat una temporada molt treballada i ens hem sabut adaptar als contratemps; per això no estic d'acord amb què aquest ascens sigui estèril", comenta Lara, reafirmant que "no hi ha cap opció que nosaltres ens quedem. L'opció és que algú del poble ho agafi, però ho veig complicat".

Si ningú es fa càrrec del Garriguella, la plaça aniria, si la lliga acabés ara, pel Sant Esteve d'en Bas, millor tercer gironí de Quarta. De moment, els alberencs volen gaudir d'aquest èxit, que han aconseguit un any després de baixar de Tercera a Quarta Catalana. El potencial golejador, i malgrat l'absència del sancionat Migue Cortés en aquesta recta final, ha estat clau i la cirereta serà si aixeca, com fa dos anys, el títol.

Golejada crucial contra el Portbou

Qui també opta al primer lloc és el Vila-sacra, situat a dos punts i amb el goal average a favor. El conjunt d'Abdoulie Jallow no va fallar en el duel crucial davant el Portbou (5-1), el seu immediat perseguidor i únic rival que encara li podia treure l'ascens. Els vila-sacrencs, que sempre havien viscut entre Quarta Catalana i l'antiga Tercera Regional, van passar per sobre dels fronterers i assoliran un ascens inèdit.

El Vila-sacra tenia dos equips la temporada anterior, a l'estiu passat el B va passar al davant -l'A, que va quedar últim, es va suprimir- i les regnes les va agafar Abdoulie, exjugador del Llers, Esplais i Sant Pere. En una barreja d'exjugadors del Sant Pere i del Viladamat, amb alguna peça de l'A, s'ha construït un bloc que va tardar cinc mesos a perdre un partit, curiosament contra el Portbou, el seu darrer rival.

"Pujar era l'objectiu, ara queden dos partits, encara hi som per lluitar pel títol", manifesta Abdoulie, que en dos anys ha acoblat uns "jugadors que encara que no ho sembli quasi tots són nascuts aquí, la majoria són de Sant Pere i d'altres del Senegal i Gàmbia".

La remota opció perquè el Portbou també pugi

Tot i caure al camp del Vila-sacra (5-1), el Portbou té una mínima esperança encara d'ascendir a Tercera Catalana, però necessita una carambola rere l'altre. Primer, ha d'assegurar el tercer lloc del grup -el Base Roses B està a cinc punts quan en queden sis- i, per tant, amb un punt en farà prou perquè té l'average a favor. Tanmateix, necessita un punt com a mínim per ser el segon millor tercer gironí de Quarta, ja que encara que guanyi els dos partits que queden el Sant Esteve d'en Bas, que ha acabat la lliga, té millor coeficient. Ara bé, els nois de Jose García han d'evitar que el Sils-La Selva i el Sarrià li prenguin aquest privilegi.

La següent premissa serà que el Girona B no baixi a Segona Catalana i que el Bosc de Tosca pugi a la promoció cap a Primera Catalana: això permetria que tots els sotscampions de Tercera pugessin -un més del que estava previst- i aquesta plaça vacant l'agafaria el Sant Esteve d'en Bas. Després és on entra el Portbou, que necessitaria una retirada -tot apunta que el Garriguella no farà equip- per ser el següent de la llista a optar a l'ascens a l'estiu. Al Portbou se li ha fet curta la lliga, ja que abans d'anar a Vila-sacra només havia perdut un dels últims 22 partits.

Garriguella: Mena, Mosquera, Luque (Luismi Mielgo), Asensio, Gisbert, Santiago, Dennis (Gustavo), Omar Hernández, Orlando (Villatoro), Shota i Ibra Chaabouchi.

Siurana: Camps, Boubkar, César, Chico, Eric Oritz, Escudero, Jairo Ortiz, Iu, Mourad, Javi López i Turró.

Gols. 1-0, Shota (11'); 2-0, Ibra (23'); 3-0, Dennis (24'); 4-0, Villatoro (40'); 5-0, Villatoro (60'); 5-1, Turró (63'); 6-1, Villatoro (63'); 7-1 Gustavo (70'); 7-2, (pp)(88').

Àrbitre. Berjaga Ruz.

Vila-sacra: Eder, Ousmane, Farouk, Abdourahman (Juanan), Benba, Lamin (Youssef), Ba, Younis (Torres), Hadi (Ahmed), Kone (Mussa) i Ebrima.

Portbou: Muñoz, Ugarte, Viñas, Abderrahim, Soufian, Kiki (Llombart), Rider, Oller (Delmi), Alarcón, Juanca (Hamza B.) i Romà (Hamza S.).

Gols. 1-0, Hadi (37'); 2-0, Kone (56'); 3-0, Younis (59'); 4-0, Benba (70'); 4-1, Alarcón (71'); 5-1, Farouk (p)(93'). Àrbitre. Martí Pérez.

La resta de la jornada

Base Roses B-Llers 3-3 (Adrià Giner, 53', 54' i 90' / Younes Belkfir, 26'; Alex Brenes, 75'; Javi Cano, 78')

Vilajuïga-Fortià 1-2 (Eloi Sánchez, 72' / Robert Vilanova, 15' i 62')

Camallera-Col. Boliviana 1-0 (Hamiadou Konteh, 27')

Navata-Selvatans 3-3 (Àngel Sáez, 51'; Maxime, 78' / Lluís Ortiz, 17', 44' i 85')

Sant Llorenç-L'Armentera 2-2 (Juanola, 34'; Emilio, 72' / Sampol, 8'; Molins, 88')

Vilafant-Espolla 2-2 (Jose M. Márquez, 17'; Jamal, 81' / Arnau Vizcaíno, 35' i 83')

Cadaqués-Lladó 0-1 (Milli, 2')

El Ripoll puja com a sotscampió després d'una alineació indeguda

El Ripoll, integrat per un bloc molt altempordanès, ha ascendit a Tercera com a sotscampió del grup 27 de Quarta. El conjunt del figuerenc David Zurita ha acabat perdent el primer lloc per una alineació indeguda contra l'Osor, el campió. En el Ripoll han tingut minuts, durant el curs, jugadors de l'Alt Empordà com Dani O., Manel Camacho, Àlex Alaminos, Bruno Gomes, Èric Quesada, Napo Cayuela, Pitu Labrador.

El Vilafant-Cadaqués s'acaba abans d'hora per picabaralla

El duel de la jornada anterior entre el Vilafant i el Cadaqués es va acabar molt abans del minut 90, amb 3-0 a favor dels vilafantencs, després d'una picabaralla entre ambdós equips. Aquest fet ha acabat passant factura a jugadors com el vilafantenc Alexandre Guillén i els cadaquesencs Yuri Cano i Adrià Ballesta, sancionats amb quatre partits i que ja no reapareixeran fins al proper curs.