El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, s'asseurà finalment a la banqueta dels acusats per un delicte de corrupció entre particulars després que l'Audiència Nacional confirmés ahir el seu processament per suposades irregularitats en el fitxatge del davanter Neymar da Silva.

En un acte, la secció quarta de la sala penal rebutjava el recurs de la defensa de Bartomeu contra el seu processament, a l'entendre que sí que hi ha indicis que cometés aquest delicte perquè els acords el 2011 entre el Barça i Neymar per fitxar-lo des del Santos van alterar «el lliure mercat de fitxatges de futbolistes, en impedir que el jugador entrés al mercat conforme a les regles de la lliure competència».

La participació de Bartomeu en aquesta operació va ser «nítida», diu la sala, perquè ostentava en aquell moment la vicepresidència del Barcelona i tenia «responsabilitats directives en l'àmbit esportiu» al mateix nivell que el llavors president, Sandro Rosell, «participant tots dos» en els contractes suposadament fraudulents del 2011 per negociar el traspàs, que es va produir finalment el 2014.

Ni Bartomeu ni Rosell, també processat, van informar d'aquests acords la junta directiva del Barça, ni al Santos ni al fons DIS, que és l'impulsor de la querella i va quedar perjudicat per l'operació perquè tenia en aquell moment el 40% dels drets federatius de Neymar i no va rebre els diners que havia d'haver cobrat.

En aquesta causa també estan processats el mateix Neymar da Silva i el FC Barcelona com a persona jurídica, a més de la mare del jugador, Nadine Gonçalves, l'empresa familiar N&N i el Santos.

L'Audiència Nacional recordava que el fitxatge es va pactar amb Neymar i amb l'empresa familiar N&N (que tenia al 50% amb els seus pares i ostentava els drets econòmics de Neymar) en dos contractes de novembre i desembre del 2011, que, sota la simulació d'altres conceptes, en realitat perseguien tancar el traspàs el 2014, quan Neymar ja tindria la condició de free agent i no estaria subjecte als drets de DIS.

Així, van acordar el fitxatge per 40 milions d'euros en un contracte i en un altre un «préstec» fictici de 10 milions més a N&N, que en realitat, deia la interlocutòria, responia a «un pagament parcial de la transferència del jugador».

Per això, la Sala decidia ratificar que hi ha indicis d'un delicte de corrupció entre particulars perquè el Santos desconeixia l'acord, ja que ni Neymar ni el Barcelona li ho van comunicar i la mercantil DIS «tampoc va conèixer el traspàs pactat».

D'aquesta manera, es va infringir l'article 18.3 del reglament sobre l'estatut i les transferència de jugadors de la FIFA, que impedeix a un futbolista «negociar amb un altre club el seu traspàs excepte quan li quedin, com a mínim, 6 mesos», quan Neymar va estar vinculat al Santos fins a mitjan 2014.

En el seu recurs, Bartomeu va al·legar la seva absència de participació en els fets perquè la seva imputació es basa només en els càrrecs que tenia en el club en el moment dels fets, una «responsabilitat objectiva» que per a la defensa no és suficient però que la Sala sí que va trobar indicativa de delicte.

En qualsevol cas, l'Audiència Nacional dictaminava que aquestes qüestions s'hauran de debatre ja en el judici, ja que contra aquesta decisió no és possible cap recurs. El de Bartomeu era l'últim recurs per resoldre dels processats en aquest cas, per la qual cosa ara el jutge podrà obrir judici oral.

Preparant el derbi

Després de golejar dimecres a la nit l'Osasuna (7-1), el primer equip va realitzar ahir una sessió de recuperació per començar a preparar el derbi d'aquest dissabte contra l'Espanyol a Cornellà-El Prat (20.45 hores). El tècnic blaugrana, Luis Enrique Martínez, va dirigir la sessió a la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí, on no es van exercitar els lesionats Rafinha Alcántara, Jérémy Mathieu ni Aleix Vidal. En canvi, sí que hi van ser els futbolistes del filial Carles Aleñá, Marlon Santos, Àlex Carbonell i Ignacio Abeledo.