L'Ajuntament de Barcelona ha descartat definitivament presentar candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern 2026 però ha deixat la porta oberta a reprendre la iniciativa en el futur. BComú, PSC, Grup Demòcrata, ERC i Cs han consensuat les conclusions de la comissió no permanent que l'oposició va forçar després que el govern municipal (llavors només de Barcelona en Comú) decidís no tirar endavant amb aquest projecte plantejat per l'últim alcalde socialista, Jordi Hereu, i que també va comptar amb el suport del convergent Xavier Trias. Els partits argumenten que ja no hi ha temps material per preparar la candidatura, però també que no hi ha el consens polític necessari. També al·leguen els nous criteris plantejats pel COI. PPC i CUP no han participat en aquest comissió.

Barcelona en Comú va començar el seu mandat descartant la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern de la capital catalana, una iniciativa que va plantejar el PSC en temps de Jordi Hereu i que Xavier Trias va recollir però va ajornar quatre anys.

CiU, PSC (llavors a l'oposició) i ERC van forçar un ple extraordinari que va traduir-se en la creació d'una comissió d'estudi on han comparegut experts, representants de les federacions i alcaldes del Pirineu.

Els cinc grups que han participat en la comissió han acordat per consens unes conclusions que ajornen de moment la presentació d'una candidatura de la ciutat de Barcelona i estableixen que una de nova haurà d'ajustar-se sempre a les noves directrius del Comitè Olímpic Internacional i assegurar la viabilitat del projecte en temps i forma.

El president de la comissió i tinent d'alcalde socialista, Jaume Collboni, ha argumentat que s'ha decidit no donar el pas per acollir els jocs del 2026 "en atenció a les circumstàncies socials i econòmiques de Barcelona i del país", però també pels nous criteris del COI, que estableixen que "en el futur els jocs olímpics s'hauran d'adaptar a les ciutats i no les ciutats als jocs".

També ha argumentat que Barcelona ha de preservar la seva imatge olímpica i "no donar un pas en fals". "Si presenta candidatura ha de ser guanyadora, i perquè ho sigui ha de tenir tot el suport polític i social", ha continuat. Collboni ha reconegut que aquesta "no és una bona notícia" pels Pirineus, però ha remarcat que "la flama olímpica no s'apaga".

Barcelona descarta optar als Jocs d'Hivern 2026 però deixa la porta oberta per al futur

Barcelona descarta optar als Jocs d'Hivern 2026 però deixa la porta oberta per al futur

Que la Generalitat lideri una comissió de treball

Una altra de les conclusions insta la Generalitat a liderar una nova comissió de treball on hi siguin presents l'Ajuntament de Barcelona, els consistoris del Pirineu, les diputacions, les federacions esportives, les diferents institucions i els agents que es considerin oportuns. El tinent d'alcaldia Jaume Asens, en representació de Barcelona en Comú, ha destacat la importància que si aquest projecte es torna a plantejar en el futur, la Generalitat s'hi involucri i sigui "més proactiva", tenint en compte que aquesta candidatura té a veure amb tot un país.

També ha aprofitat per criticar l'absència del PPC en aquesta comissió, i ha recordat que ha de ser el Comitè Olímpic Espanyol qui defensés la candidatura.

ERC tem que el COE boicotegi la candidatura

En aquesta línia, el regidor d'ERC Juanjo Puigcorbé ha recordat que el seu grup estava a favor d'aquest projecte, però ha reconegut que la correlació de forces al consistori ara mateix no l'aconsella. A això li ha sumat també el procés independentista, "que poden provocar que el Comitè Olímpic Espanyol boicotegi" aquesta candidatura. En tot cas, l'ha defensat per al 2030, amb l'argument que Barcelona necessitarà llavors més que mai reforçar la seva capitalitat.

La regidora del Grup Demòcrata Maite Fandos ha reconegut que el poc temps i també la manca de consens polític impedeixen la presentació d'aquesta candidatura, i més quan s'hauria de presentar a la tardor. De tota manera, ha celebrat que no s'hagi tancat la porta de cara al futur i que això permeti que els companys del Pirineu "puguin continuar somiant".

També ha aplaudit que les conclusions incloguin el manteniment de l'actual Pla de Promoció dels esports d'hivern en cooperació amb el pla estratègic que impulsa la Generalitat, així com la planificació de la dotació necessària d'infraestructures esportives a la ciutat. Així mateix, l'Ajuntament col·laborarà en les accions de potenciació dels esports d'hivern de la federació i de la Generalitat.

Des de Ciutadans, el seu regidor Santiago Alonso ha reconegut que ha estat una decisió "agredolça" haver de descartar els jocs del 2026, però ha constatat que "ha quedat clar que calien consens i complicitats amb partits, ciutadans i altres administracions, i per això calia un govern que ho tingués com a prioritat".

El líder del PPC a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha comparegut més tard per criticar el "desgavell" dels grups amb aquesta qüestió, i ha recordat que la postura del seu grup passa per celebrar primer una consulta ciutadana. "Això ha estat una pèrdua de temps, d'esforços i de recursos públics", s'ha queixat Fernández Díaz, que ha denunciat que l'oficina tècnica de la candidatura olímpica que va crear el PSC ha costat més de 2,5 MEUR als contribuents.