El que va començar com una activitat a l'escola Carme Guasch i Darné de Figueres, el 2009, ha acabat consolidant un club d'hoquei patins a la ciutat que té una setantena de jugadors i jugadores repartits en onze equips. "És un miracle", diu Roger Ferré, president del Club Hoquei Figueres, quan recorda els inicis del projecte de l'escola i de l'AMPA, que va comptar amb la col·laboració del CP Jonquerenc, referent comarcal, i amb les instal·lacions de l'Institut Olivar Gran com a seu.

El 2010 es va fundar un club dues dècades després que les pistes exteriors de La Cate i de l'antiga piscina descoberta protagonitzessin grans tardes d'hoquei patins amb el Club Natació Figueres. Ara, l'entitat figuerenca competeix en el pavelló vell i està en ple període de creixement, des de la base, amb membres des d'iniciació fins a alevins i amb perspectives d'acabar arribant al sostre en categories sèniors.

Alhora, potencien l'hoquei femení -"hi hem apostat des del primer dia", afegeix Ferré- amb dos conjunts que també es troben sota la direcció tècnica del caldenc Francesc Navarra, entrenador principal; de Lauren Andrés i Quiku Prat, exjugadors del Jonquerenc i Sant Feliu de Codines que estan establerts a la comarca, i de Marta Sellabona, entrenadora de patinatge artístic que ensenya els més patits a patinar.

Entrevista a Roger Ferré, president del CH Figueres

Celebren la setena temporada federada amb 70 jugadors. Què pensa quan fa una mirada enrere?

Vam començar amb un equip, el d'iniciació, que ara són els alevins de segon any. Cada any hem anat incorporant un o dos equips i ara en tenim 11, és el cop que n'hi ha més, sens dubte. És un miracle, hi ha molta feina per fer i ens costa molt trobar entrenadors. El principal és Francesc Navarra, que ve de Caldes de ­Ma­lavella, i comporta un sobrecost en els desplaçaments i un problema logístic en quadrar els horaris perquè dirigeix molts ­equips. Ens agradaria disposar de més diners fins que d'aquí tres o quatre anys els jugadors alevins, que tenim ara, puguin començar a entrenar mainada. Fins que no arribi aquesta època, ho passarem malament. L'hoquei s'ha de fomentar a dins Figueres i no és com el futbol o el bàsquet, que està consolidat.

Com compateixen amb aquests esports més majoritaris?

A qualsevol programa parlen de Messi i Cristiano, és difícil competir amb això i hem perdut molta mainada pel camí. Nosaltres busquem un públic que surti de la rutina i ser una alternativa a esports com el bàsquet i el futbol. Vam començar a l'escola Carme Guasch; tenim gent de tot arreu, i de quan entrenàvem a Llers hem arrossegat jugadors d'allà.

Un dels equips femenins surt de la cooperació entre clubs provincials. Com es crea?

Com que és difícil trobar noies de la mateixa edat per formar un equip, per fomentar l'hoquei femení, la Federació Catalana permet tenir fitxes vinculades amb altres clubs. El Fem16 hi ha jugadores que venen de Maçanet de la Selva, Sant Celoni... i en el FemBenjamí del Girona, GEiEG i Cassà. Nosaltres hem apostat des del primer dia per l'hoquei femení i no volem donar la gestió a un altre club. L'any passat les benjamines van quedar quartes de Catalunya i enguany ja estan classificades per al Campionat de Catalunya.

Tot i que en base preval la formació, pel que fa als resultats, amb quins equips tenen posades més expectatives?

Cada equip té el seu encant. Per exemple, els més grans, l'aleví A, han fet un salt important i ju­guen molt bé; són importants perquè obren el camí, ja que al davant no tenen cap referent. Els que poden donar més competitivitat són els equips de segon any. El FemBenjamí està classificat pel Campionat de Catalunya (del 12 al 14 de maig a Barcelona) i el prebenjamí A ara va segon provincial, en zona d'accés també al Campionat de Catalunya. En el benjamí A, hi ha una fornada de jugadors boníssims a la província i està lluitant per quedar cinquè de Girona.

Tenen previst acollir algun Campionat de Catalunya, com el de categoria benjamí femení que van organitzar fa un any?

De moment, no n'acollirem cap. En vam fer un fa quatre anys per promocionar l'hoquei a Figueres i l'any passat, perquè el FemBenjamí havia de tenir una seu a la província de Girona. Però el pavelló vell no té capacitat ni infraestructura per organitzar un Campionat de Catalunya; i anar al de dalt, com ho vam acabar fent, suposa un esforç, molestar els altres esports, llogar tanques... no compensa fer tant remenament. Hem guanyat hores d'entrenament aquest any, però hi ha una manca d'infraestructures. Quan hi hagi el tercer pavelló i l'adequació del Cusí segurament serà diferent, confiem que la velocitat de l'esport a Figueres no pari.