La Volta a Catalunya ha presentat avui la seva 97a edició, que es disputarà del 24 al 30 de març, amb la qual els seus organitzadors esperen que la carrera segueixi consolidant-se com una cita de referència al calendari ciclista mundial amb un cartell de luxe i un recorregut renovat.

La Volta ha estat presentada sense estar-se de res amb un acte al Palau de Pedralbes de Barcelona, on s'han donat a conèixer tots els detalls d'un recorregut les etapes de les quals s'havien revelat en les últimes setmanes.

La prova per etapes més antiga del Món després del Giro d'Itàlia i el Tour de França comptarà, entre d'altres, amb la participació del britànic Chris Froome (Sky), vigent campió del Tour de França, i els espanyols Alejandro Valverde i Alberto Contador (Trek Segafredo).

La llista de figures la completen els 'esprintadors' Nacer Bouhanni (Cofidis) i André Greipel (Lotto Soudal), així com altres 'notables' de la talla d'Ilnur Zakarin (Katusha) i Tejay Van Garderen (BMC).

La prova començarà a Calella el 20 de març i finalitzarà el 26 de març en el ja tradicional circuit per la muntanya de Montjuïc (Barcelona) i inclourà 20 passos de muntanya, un de categoria especial, al qual se sumaran sis de primera, quatre de segona i nou de tercera.

Amb un recorregut renovat, les dues arribades destacades en alt seran a l'estació d'esquí de La Molina i Lo Port, als ports de Tortosa i Beseit, dues etapes que tindran lloc en la tercera i cinquena jornada i que poden decidir el vencedor de la 97a edició.

Encara que tampoc cal passar per alt la segona etapa, una contrarellotge per equips de 41,3 quilòmetres que tindrà lloc al Pla de l'Estany (Girona), una de les grans novetats de la 97a edició.

Un altre dels al·licients d'aquesta edició és la cinquena etapa entre Valls i Lo Port (Tortosa), de 182 quilòmetres, amb un final en un port de categoria especial al massís de Beseit.

Aquesta i la tercera etapa pirinenca entre Mataró (Maresme) i La Molina, de 188,33 quilòmetres, poden marcar el desenllaç de la Volta, si bé el director de la Volta, Rubén Peris ha avisat de les sorpreses que depara la quarta etapa, de 194,3 quilòmetres, entre Llívia (Cerdanya) i Igualada (Anoia), marcada per un port de segona categoria a quinze quilòmetres de la meta.

"Tot el recorregut és totalment nou, tenim una gran novetat espectacular que és una contrarellotge per equips", ha subratllat Peris.

Un recorregut atractiu que se suma al destacat elenc de ciclistes que prendran la sortida a Calella, cosa que, segons Peris, dóna la raó als quals diuen que la Volta és "un 'mini' Tour de França".

En la presentació, a la que han acudit diferents personalitats polítiques i esportives de Catalunya com la consellera de Presidència, Neus Munté, també s'ha donat a conèixer el cartell de la competició, dissenyat pel pintor Lluís Amaré.

Finalment, els organitzadors han condecorat amb la medalla d'honor de la prova al doble vencedor de la Volta (2010 i 2014), Joaquim 'Purito' Rodríguez, qui fa uns mesos va penjar la bicicleta.

Etapes de la Volta a Catalunya 2017:

- 1a etapa - 20 de març: Calella-Calella / 178,9 Km

- 2a etapa - 21 de març: Pla de l'Estany-Pla de l'Estany / 41,3 km

- 3a etapa - 22 de març: Mataró-La Molina / 188,3 km

- 4a etapa - 23 de març: Llívia-Igualada / 194,3 km

- 5a etapa - 24 de març: Valls-Lo Port (Tortosa) / 182 km

- 6a etapa - 25 de març: Tortosa-Reus / 189,7 km

- 7a etapa - 26 de març: Barcelona-Barcelona / 138,7 km