Un punt d'heroica, pràcticament un impossible, és el que necessita el Barcelona avui contra el París Saint Germain per remuntar a la tornada dels vuitens de final de la Lliga de Campions un 4-0, un resultat que ningú no ha estat capaç de capgirar en tota la història de les competicions continentals de futbol. El Barça dels rècords, dels títols, dels gols; el Barça de Messi, Suárez i Neymar necessita afegir aquest ingredient al seu ADN perquè el d'avui no sigui l'últim partit europeu de Luis Enrique, que ja ha anunciat la seva marxa al final del curs.

Després del 4-0 a París i del depriment partit contra el Leganés (2-1), l'aparició en escena del tècnic ha permès el seu equip refer-se. Ha decidit Luis Enrique canviar el dibuix tàctic i el seu Barça s'ha refet. Ha anunciat l'asturià que se'n va al final del Campionat i sembla que l'equip s'ha impregnat d'aquest alliberament del qual fa gala el tècnic des que va anunciar que se n'anava el 30 de juny. I ara sí, al Camp Nou somien, encara que saben que la remuntada pot ser utòpica. Els últims resultats (1-2 al Calderón; i un 6-1 i un 5-0 contra Sporting de Gijón i Celta, respectivament a casa) li donen algun tipus d'esperança, però sobretot l'agressiu 3-4-3 amb el qual ha capgirat tot.

Amb aquesta combinació, a Luis Enrique se li han obert moltes possibilitats. Més enllà de l'alineació de la tripleta d'intocables davant, de l'indubtable presència de Ter Stegen a la porta i de l'innegociable alineació de Piqué i de Busquets; la resta de l'alineació està oberta. Pot apostar per jugar amb Umtiti i Mascherano acompanyant Piqué; pot prescindir de qualsevol dels dos i situar Alba per l'esquerra; Luis Enrique podria decidir-se per prescindir d'Iniesta de sortida i protegir la medul·lar amb Sergi Roberto, Rakitic i Rafinha.

En tot cas, el Camp Nou està preparat per viure una de les grans nits europees, encara sabent que mai abans en la història de les competicions europees el Barça ha remuntat un 4-0 i, de fet, en tota la història del futbol continental, només en tres ocasions s'ha capgirat aquest resultat. Les grans remuntades dels blaugranes no van allà del 3-0, com contra l'Ipswich Town (vuitens de final de la UEFA 77-78), Anderlecht (vuitens de la Recopa 78-79) i Göteborg (semifinals de la Copa d'Europa 85-86).

El que espera el PSG d'Unai Emery és rematar el Barcelona i segellar el seu pas als quarts en un xoc en el qual té els dubtes de Si María -autor de dos dels quatre gols de l'anada-, i del francès Rabiot. Després d'haver vençut a la Lliga dissabte el Nancy 1-0 amb dificultats (gol de penal de Cavani), el PSG encara un dels partits més importants de la seva història amb el llistó molt alt. El 4-0 que va clavar al Barça en l'anada del passat 14 de febrer podria ser suficient, però l'equip parisenc no se'n refia. Emery -que té la baixa de Motta- podria repetir el 4-2-3-1 amb el qual va practicar una asfixiant estratègia de pressió que va anul·lar la creativitat catalana.