El softbol, un esport descendent del beisbol que va néixer a Chicago a finals del segle XIX, també ha aterrat a l'Alt Empordà per a quedar-s'hi, tal com ho va fer en el seu dia el criquet de la mà del Kings XI d'Empuriabrava. En el mateix escenari, la zona de l'Aeròdrom, el softbol ha donat símptomes de la seva existència amb el Tramuntana Softball Club, liderat per un bloc veneçolà, a diferència del criquet, amb una base pakistanesa. El softbol té més de 1.300 llicències a Catalunya i es podrà veure en acció en els pròxims Jocs Olímpics de Tòquio, el 2020.

Les primeres passes del Tramuntana van ser a Roses ara fa un any, però des de fa uns mesos es troben a Empuriabrava a la recerca d'un emplaçament definitiu. Expliquen que han tocat les portes dels Ajuntaments de Figueres, Roses i Castelló d'Empúries, i només aquest últim ha fet un gest. Ara bé, reclamen un terreny per a poder jugar, ja que ara es troben practicant en un dels camps de futbol d'Empuriabrava que no poden "ni marcar les línies ni ancorar bases", comenta Luis Aponte, un dels jugadors.

Els partits amistosos que juguen els solen disputar, per aquest motiu, a camp contrari, però el diumenge passat van poder acollir la primera edició de la Copa Costa Brava, amb rivals vinguts de Blanes i de Celrà.

Entre 18 i 60 anys

El Tramuntana SC, presidit per Américo Urribarri, compta amb una trentena de jugadors d'entre 18 i 60 anys de Figueres, Roses, Castelló d'Empúries i Vilafant procedents de països com Veneçuela -més de la meitat, de zones pròximes a Maracaibo-, Colòmbia, Hondures, Cuba i Xile. Només hi ha un jugador català, però confien que la xifra augmenti quan el softbol es doni a conèixer més a la comarca i puguin anar a jugar en competicions catalanes.