El FC Barcelona tornarà demà a la rutina dels entrenaments (18:00 hores) per preparar el primer partit de l'any, l'anada dels vuitens de final de la Copa del Rei a Bilbao, el dia 5 (21:15 hores).

A excepció de jugadors que han viatjat a Sud-amèrica, com és el cas de Gerard Piqué, Lionel Messi, Luis Suárez i Neymar Jr, i als que s'espera ja arrencat el 2017, l'entrenador, Luis Enrique Martínez, espera la resta de jugadors demà a les 18:00 hores a la Ciutat Esportiva per a la primera sessió, a porta tancada.

El Barcelona ha planificat un dia de germandat amb la seva afició, com és tradicional per Nadal, per al dia 3 de gener (11:00 hores), en què realitzarà un entrenament a porta oberta al Miniestadi, després del qual els jugadors es repartiran pels hospitals per visitar als nens internats.

Dos dies després, el Barça entrarà de ple al calendari de competició, amb l'anada dels vuitens de final de la Copa del Rei contra l'Athletic Club, i diumenge al camp del Vila-real (20:45 hores) tornarà a prendre el pols a la Lliga, en la jornada 17, a dos perquè acabi la primera volta.

Al marge de l'agenda esportiva, l'inici del 2017 també serà determinant per a un Barça que haurà de conèixer quin tècnic es farà càrrec de l'equip per al curs que ve, amb Luis Enrique com a primera opció, però per a això el preparador asturià haurà de manifestar-se, ja que el seu compromís conclou el pròxim 30 de juny.

Un altre assumpte determinant és la renovació del contracte de Lionel Messi, el tercer membre del trident que està pendent de signar la seva continuïtat, després d'haver-ho fet ja Neymar Jr i Luis Suárez.

Messi conclou el contracte amb el Barcelona el 30 de juny del 2018, però el Barcelona no vol dilatar les negociacions, de cara a concretar-les quan abans, si finalment s'arriba a un acord.