El seu hàbitat natural és l'àrea contrària i, un cop més, demostren perquè temporada rere temporada són els davanters a tenir en compte. Tant se val si l'entrenador rival aposta per tenir-hi un jugador a sobre o dos que el voregin que homes com Pere Bosch, del Siurana, o Migue Cortés, del Garriguella, se surten amb la seva.

Actualment comanden el llistat de màxims realitzadors de Quarta Catalana i, el nivell de la lliga, tot sigui dit, els col·loca també com els killers amb més gols del futbol altempordanès. Bosch va marcar el seu 25è gol en el darrer partit de l'any, ara fa deu dies, precisament contra el Garriguella d'un Migue Cortés que no va poder augmentar els seus registres (19). Qui sap si perquè són els estilets i els jugadors més valuosos de cada equip, que també porten el braçalet de capità.

Bosch, espigat, dispara tot el que troba per l'àrea, però les seves gambades li permeten fabricar-se gols, com el que va marcar contra els garriguellencs, en què des de camp propi va córrer tota la banda dreta per acabar superant el porter rival. En cinc temporades i mitja, Bosch ha firmat uns registres demolidors: 176 gols a Quarta, sent el seu rècord la temporada 2013/14 amb 43.

"En Pere és un jugador inversemblant, un depredador de l'àrea, ràpid i amb molta intuïció de cara al gol", descriu el seu tècnic, Vicens Chico. L'exentrenador del Llers i la Salle Figueres també considera que és "conformista perquè té potencial per estar a categories molt més altes". La realitat és que, tot i tenir propostes per jugar més amunt, com a l'Escala, Bosch ha prioritzat compartir vestidor amb els amics.

El tècnic demana més protecció

Cortés, més explosiu, té de la tècnica la seva millor virtut, un control de pilota a l'abast de pocs, a l'estil del figuerenc Abraham Huguet. El dia que l'ex de l’Espolla, Agullana i Pont de Molins va estar més inspirat va ser contra el cuer Selvatans, aquest desembre mateix, quan va anotar 7 dels 11 gols del seu equip, líder provisional de Quarta Catalana amb permís del Vila-sacra, que té un partit pendent a Portbou. Els seus números també són lloables: del 2012 cap aquí, en quatre temporades i mitja, ha marcat 110 gols entre Tercera i Quarta. També pot explicar que va participar en el combinat de la selecció de l'Alt Empordà que va enfrontar-se a l’Espanyol en el partit amistós benèfic Marquem un gol al foc.

"Per mi, en Migue és el millor futbolista de Quarta amb diferència. És golejador, lluitador, compromès i capità amb majúscules", explica Fran Lara, el seu entrenador i alhora president, que lamenta que "els àrbitres no protegeixen prou jugadors com ell, Pere Bosch o Lluís Ortiz; els cusen a puntades de peu i si es queixen reben targeta ràpid".

Bosch i Cortés, però, no es poden acomodar perquè per darrere vénen davanters amb força que porten 16 gols, com el senegalès Alioune Gueye (Base Roses B) i els hondurenys Oscar Gómez (Col·lectivitat Boliviana) i Orlando Cabrera (Garriguella).

La segona joventut de Robert i d'Eladio

És probable que tant mèrit tinguin els 25 gols de Pere Bosch a Quarta Catalana, com els 11 de Robert Fernández a Segona i els 15 d'Eladio Rodríguez a Tercera. I és que el davanter del Roses i el del Llançà viuen una segona joventut a la regional.

Robert, de 34 anys, marca gols a on sigui. L'ex de l’Olot, FE Figueres, Peralada, la Jonquera i Esplais va culminar el seu estat de gràcia en l'últim partit de l’any, a Blanes (2-4), on va anotar un pòquer en una part. "És llest, vertical, resolutiu, valent i solidari en el treball defensiu", detalla Gabri Maragall, tècnic dels rosincs. Robert ha marcat 186 gols en les últimes nou temporades, entre Tercera Divisió i Tercera Catalana.

Per la seva part, la segona etapa també està sent gloriosa per a Eladio. De 35 anys, el llançanenc és el màxim realitzador de Tercera Catalana i també va arribar a jugar a Tercera Divisió, amb la FE Figueres. Vilamalla -37 gols en els últims tres cursos a Segona-, la Jonquera, l'Escala o Palafrugell també han format part de la seva trajectòria esportiva. "Destaca pel seu instint i regularitat i com a veterà se sap dosificar", apunta Jordi Boix, el tècnic d'un Llançà que també passa per un bon moment, situat en quart lloc.