La classe d'Andrés Iniesta i Leo Messi i els dos gols de Luis Suárez van resultar fonamentals en la victòria del Barça davant l'Espanyol en el ´derbi´ barceloní (4-1), en un partit en el qual els blaugrana van posar fi a una ratxa de nou partits invictes dels blanquiblaus.

El Barcelona va ser superior a un rival que va tenir baixes determinants per fer el seu futbol i mai va trobar la manera de frenar els blaugrana, un equip que va jugar molt còmode i que va tornar a trobar-se amb la seva millor versió.

La dreta de seda d'Andrés Iniesta va presidir el joc d'atac del Barça, que va tenir suficient amb la qualitat del seu capità, les enrampades dels tres de dalt i una pressió coral per imposar-se a un valent Espanyol, que va jugar amb pretensions, però que amb prou feines va inquietar la meta de Ter Stegen.

L'Espanyol va jugar amb determinació i el Barça el va posar en el seu lloc a força de jugades al contraatac. Ja en la primera acció, en el minut 7, van poder marcar en una acció al contraatac.

Iniesta va iniciar l'acció sobre Luis Suárez, l'uruguaià va superar a Diego Reyes, va servir a Neymar i l'assistència sobre Messi no va ser aprofitada per l'argentí.

Els blanquiblaus, encara que van intentar construir, van perdre moltes pilotes davant l'avançada pressió dels blaugrana i cada pilota perduda era un esglai per a la meta de Diego López.

Mascherano i Busquets van estar molt bé en l'anticipació. La jugada de l'1-0 va ser el resum: una recuperació de l'argentí, una passada excel·lent d'Iniesta i una gran resolució de Suárez.

Iniesta la hi va posar a l'uruguaià i el golejador va creuar davant la sortida del meta blanquiblau. La inèrcia del partit no va canviar, l'Espanyol va seguir fidel al seu intent de futbol creatiu, però el Barça tenia clar com podia fer-li mal. Si en l'inici va ser a força de contres, després va fer valer la possessió de la pilota per no sofrir.

I el Barça no va sofrir. L'Espanyol no va disparar ni una sola vegada a porta en els primers 45 minuts i els de Luis Enrique van tenir una bona ocasió en una contra en la qual Messi tampoc va encertar després d'una gran passada de Neymar en el minut 29.

A l'última quart d'hora, Iniesta va demanar la pilota i va manar en el joc. Tots i cadascun dels seus harmoniosos moviments tenien sentit i l'Espanyol va perseguir la pilota. Els de Quique Sánchez Flores no podien treure la pilota jugada davant un Barça que va signar una molt bona primera part.

En els primers minuts del segon temps, els blaugrana van poder decidir el partit. La va tenir Messi, en un tret que va sortir desviat (min. 48), i Luis Suárez (min. 53), en una jugada que el meta Diego López va salvar el gol però va acabar lesionat.

El futbol del Barça es va detenir. Semblava que les seves accions estaven al mig gas, excepte quan Messi o Iniesta entraven en joc. Fins que els dos genis es van associar i l'Espanyol no va poder frenar-los.

El 2-0 va néixer amb dos driblatge d'Iniesta en tres metres; i quatre més de Messi en una rajola. El deu blaugrana va rematar i va ser Luis Suárez qui va marcar el 2-0 (min. 67). Al minut següent, el duel va quedar liquidat.

Una altra acció de Messi va dinamitar la trobada. La pilota servida per l'argentí va arribar a Jordi Alba i el xut creuat del lateral esquerrà blaugrana va acabar a la xarxa (3-0, min.68).

El pecat de l'Espanyol -deixar massa espai en la mitja punta per a Messi i Iniesta- ho va pagar amb escreix l'equip de Sánchez Flores que, en els últims vint minuts, va haver de treure moltes vegades aigua de la barca.

No obstant això, en una gran jugada col·lectiva David López es va sumar a l'atac i en una acció de Piatti i Gerard Moreno, la va concretar el central per posar el 3-1 a onze minuts del final. Era la primera rematada a porta dels blanquiblaus.

Aquí no va acabar tot. Encara el Barça va marcar una miqueta més, en una acció vistosa de Luis Suárez, que va servir el 4-1 per a Messi, qui va sorprendre a Roberto en el minut 89.

El Barça s'acomiada de 2016 en la Lliga en el seu estadi amb bon sabor. Ha retallat tres punts al capdavanter, que té un partit menys, però, sobretot, destil·la bones sensacions.

Fitxa tècnica:

4 - FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Mascherano, Alba; Busquets (Umtiti, min.74), Denis Suárez (Rafinha, min. 65), Iniesta; Messi, Neymar i Suárez.

1 - RCD Espanyol: Diego López (Roberto, min. 53); Javi López, David López, Diego Reyes, Aarón; Javi Fuego, Diop, Jurado, Piatti (Reyes, min. 80); Gerard Moreno i Caicedo (Melendo, min. 70).

Gols: 1-0, min. 18: Luis Suárez. 2-0, min. 67: Luis Suárez. 3-0, min. 68: Alba. 3-1, min. 79: David López. 4-1, min. 90: Messi.

Àrbitre: Mateu Lahoz (Comitè valencià). Va mostrar groga a Piatti (min.10), Aarón (min. 13) i a Caicedo (min. 65).