L'atleta palamosí Adel Mechaal, subcampió d'Europa de 5.000 metres, ha estat suspès cautelarment per la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) fins que l'Agència Espanyola Antidopatge (Aepsad) resolgui l'expedient que li va obrir per no estar localitzable tres vegades per passar controls de dopatge. La suspensió cautelar impedirà a Mechaal participar diumenge en els campionats d'Europa de cros, que es disputaran a la localitat sarda de Chia i pels quals el migfondista gironí havia estat seleccionat.

La Federació , amb el consentiment de l'atleta, va confirmar que el motiu de la seva baixa en l'equip és la comunicació rebuda de la IAAF en la qual s'informa de la suspensió cautelar. L'atleta va explicar que dimecres havia rebut de la IAAF per correu electrònic la comunicació de la seva suspensió provisional en competicions internacionals a l'espera de la resolució de l'expedient disciplinari. «La suspensió cautelar, que no és una sanció per dopatge, m'impedeix anar al Campionat d'Europa de Cros», precisa Mechaal, que confirma la relació de l'expedient «exclusivament amb la suposada existència de controls fallits» i va ser incoat, a petició de la IAAF 24 d'octubre passat per l'Aepsad.

Mechaal, segons explica en el seu comunicat, va impugnar el procediment de nomenament de l'òrgan arbitral realitzat per la Aepsad, i va qüestionar la competència de la Aepsad per dur a terme l'enjudiciament disciplinari, per entendre que no era l'autoritat que ha de procedir a tramitar l'expedient. «El 4 de novembre, davant les qüestions plantejades per la meva part, l'àrbitre va decidir tornar l'expedient a la Aepsad. Des del 4 de novembre fins al 7 des 2016 no s'ha tingut més notícia per la meva part respecte de l'esmentat expedient», assegura.

Fins al 7 de desembre de 2016 no se li ha notificat suspensió cautelar per part de la IAAF ni la Aepsad. «No se'm pot imputar la comissió de tres controls fallits en el termini de dotze mesos, de conformitat amb la normativa antidopatge que resulta d'aplicació. Bona prova d'això és que la IAAF -en comunicació de 2 d'agost de 2016- em va informar que el control fallit del 16 juliol 2016 era el primer per la meva part comès», afegeix. Mechaal avança que continuarà defensant la seva innocència davant les instàncies competents, «ja que he de reiterar», insisteix, «que no se'm pot considerar autor d'una infracció de les normes de dopatge».