La lesió d'Andrés Iniesta va posar a prova fa un mes les excel·lències que es creien en la planificació del FC Barcelona amb els vímets reclutats per al centre del camp. El resultat ha estat bastant decebedor, perquè sense el capità del Barça, l'equip que entrena Luis Enrique té menys de moltes coses, especialment del segell futbolístic blaugrana.

Sobreposat ja d'una lesió parcial al lligament lateral extern del genoll dret, Iniesta sembla ­recuperat d'una dura entrada que va rebre del valencianista Enzo Pérez el passat 22 d'octubre a Mestalla (2-3), i el Barcelona recupera certa alegria amb el retorn del seu capità per al partit contra el Madrid de demà al Camp Nou (16.15).

Els números abans d'aquest clàssic són demolidors per a un Barça que vol la seva tercera Lliga seguida: a sis punts del Madrid i amb l'amenaça que una derrota el deixi a nou, més la diferència de gols en contra, complert ja el primer terç del torneig. Sense Iniesta, el Barcelona aquesta temporada ha estat menys equip, i el més alarmant per a l'equip de Luis Enrique Martínez és que els aspirants a intentar fer oblidar el manxec no només no ho han aconseguit, sinó que s'ha creat un efecte contrari: sense Iniesta, el segell blaugrana està més diluït que mai.

Després d'una llarga recuperació, al final les expectatives barcelonistes més il·lusionants s'han complert, ja que el capità reapareixerà per al clàssic, com ja va aventurar fa uns dies el tècnic del Barcelona, que va lamentar que Iniesta no pogués jugar uns minuts al Rico Pérez, en l'anada dels setzens de final de la Copa del Rei, perquè havia de complir amb un partit de sanció.

Iniesta hi posa llum

Recuperat Iniesta per a la causa, al Barça se li presenta un panorama amb vistes més resoltes al clàssic, sobretot pel recorregut recent del seu equip, en el qual han saltat totes les alarmes, especialment després del partit a Sant Sebastià, en què els principals actors de l'equip han reconegut la debacle i han emplaçat els seus a un canvi radical en tots els aspectes, inclosa l'actitud, com així va subratllar Gerard Piqué.

Les opcions de Rafinha, Denis Suárez, Arda Turan i, sobretot, d'André Gomes, el jugador que semblava citat per ocupar l'espai d'Iniesta, no han acabat de funcionar, ni pels resultats aconseguits ni pel joc proposat. Potser el jove Denis Suárez sigui qui més se salvi, ja que els seus minuts han estat de molta qualitat. Amb Iniesta al camp el Barcelona recuperarà un jugador que li donarà sentit al joc al centre del camp, amb ­capacitat de marcar la pauta i d'enllaçar entre la creació des d'enrere per proveir els tres de davant. El Barça se sent molt còmode i segur amb Iniesta, però l'aportació del manxec no solucionarà el problema dels blaugranes, si l'equip de Luis Enrique no millora i molt el futbol amb el qual es va plantar a Sant Sebastià la passada jornada, amb més de 150 pèrdues de pilota, que inclouen un ­desubicat Ter Stegen, que va arribar a sortejar gairebé vint pilotes per aire, sense atendre la pauta de ser el primer creador del joc ofensiu.

Sobre Iniesta, a més de Leo Messi, recaurà demà la funció de fer visible un Barcelona desdibuixat des de fa unes quantes setmanes. El manxec, un clàssic en els partits de la màxima a la Lliga, està cridat a posar cara a un Barça que acudirà demà amb gairebé la mateixa alineació al clàssic que el curs passat (a excepció de Dani Alves, al Juventus), però amb altres palpitacions.

El clàssic de l'any passat citava els dos equips amb trajectòries oposades. El Barcelona, amb 39 partits seguits sense perdre, afrontava un xoc per liquidar el Madrid a la Lliga, però al conjunt madridista li van sortir uns últims minuts exquisits per capgirar el marcador (1-2), quan el Barcelona semblava que ho tenia tot controlat després d'un gol de Piqué (1-0). L'apatia i una sèrie de canvis tàctics van tirar al trast l'avantatge barcelonista, per donar vida a un Madrid que es va reposar, sobretot, per encarar la Lliga de Campions amb un altre ànim, no a la Lliga, que va tornar a caure per al bàndol barcelonista.