Agafar la bici o anar a córrer s'ha convertit en una moda, però la passió per les dues rodes i els pedals és evident que ve de lluny. Quedar amb els amics per anar a fer una ruta és l'excusa perfecta per trobar-se, anar a descobrir el territori o fer una cervesa i un entrepà a mig camí. A Figueres, hi ha diferents colles -en l’argot ciclista, anomenades grupetes- i una d'aquestes més representatives, que surt cada dissabte i diumenge des de la plaça Josep Tarradellas, ha optat per personalitzar-se els mallots amb un toc dalinià, amb el nom de Grupeta Figueres i el logotip de l'edifici del Teatre-Museu Dalí.

"Quan sortíem amb una marxa, cadascú anava amb el seu mallot i cap s'identificava amb Figueres. Volíem que es veiés que som de Figueres, el color verd és del ciclisme de la ciutat i hi ha les fulles de la figuera", expliquen Dani Otero, Toni Alonso i Gabi Díaz, membres d'aquest grup. Comenten que "no hem demanat diners a ningú i només vam contactar amb la Fundació Gala-Salvador Dalí, que ens ha donat permís per portar la silueta en els pròxims tres anys".

Cada dissabte i diumenge, al voltant de les 9 del matí, la plaça Josep Tarradellas floreix de ciclistes. Són els que popularment es coneixen com els de La Plaça, i és el punt de sortida, però no d'arribada, per a aquells que agafen la bicicleta de carretera per anar a la comarca i a altres zones de la província, com la Garrotxa o el Pla de l'Estany. "Abans, no teníem cap nom, és el primer cop que ho fem seriosament". En total, des del juny, una seixantena de corredors compten amb aques­tes equipacions, sent Francesc Ribas, de 82 anys, un dels més veterans.

El Telegram de fa 20 anys

Només agafen la bicicleta de carretera i d'entre els punts preferits de l'Alt Empordà els agrada escalar a Sant Pere de Rodes, Maçanet de Cabrenys, Tapis, la Vajol o el Puig Neulós. En referència, si es postulen com els successors de l'Esport Ciclista Figueres i del Club Ciclista Empordanès, des del Grupeta Figueres confessen que "no estaria malament crear un club, ho hem pensat algun cop, però tothom va per lliure".

Otero, que havia format part CC Empordanès, recorda com a anècdota que "ara, per quedar, podem parlar pel grup de Whatsapp o Telegram, però fa 20 anys, quan sortíem a una hora diferent de l'habitual, enganxàvem un cartell informatiu els dies previs en un comptador que hi ha a la plaça Tarradellas. Això era el Telegram d’aquella època".

El llegat de l'EC Figueres i el CC Empordanès

L'Esport Ciclista Figueres va deixar l'activitat ara fa quatre anys, després que ho fes el Club Ciclista Empordanès, i a la capital de l'Alt Empordà el relleu s'ha cobert amb equips formats per les botigues de bicicletes, com Surià, Edibikes, Olympia, Sappysport o Eobikes. A la comarca, d'entre els clubs més representatius hi ha el Club Ciclista Vilajuïga, que té una aposta clara pel planter, i el Club Ciclisme Roses. La desaparició dels dos clubs amb més tradició de Figueres va comportar, de retruc, l'eliminació de curses. Proves mítiques com el Trofeu Francesc Guillamet i Navarra, el Cinturó Ciclista, la Volta a l'Empordà o fins i tot etapes de la Setmana Catalana van permetre palpar ciclisme de nivell.

Ara, per asfalt, no se'n celebra cap i la comarca ni tan sols és escollida per a passar-hi alguna etapa. "Amb el trànsit tens molts problemes; o és un esdeveniment molt gros, o a petita escala és complicat. També hi ha els àrbitres, drets federatius, assegurances, personal... és una història", comenten membres del Grupeta Figueres. I és que l'atropellament mortal a una vianant, a Vilafant el març del 2012, quan ja s'havia donat per acabat el Guillamet i Navarra acabà marcant un punt d'inflexió. Per contra, la carretera s'ha canviat per la muntanya, on han aflorat un grapat de curses, com les que han tingut lloc els darrers mesos a Garriguella, Vilanant, Roses, Sant Climent Sescebes i Maçanet de Cabrenys.