L'Associació Atlètica Mitja Marató Figueres organitzadora de les 3 curses que es faran diumenge vinent (una mitja de 21 km, una de 10 km i La Menuda pels petits de 300, 600 i 1.100m) es va constituir davant la mancança que tenia la ciutat de Figueres quant a proves esportives populars. Gairebé totes les capitals de comarca del país organitzen una mitja marató anual juntament amb altres curses simultànies.

Lluís Rodriguez és el responsable del circuit que tindrà la primera edició de la Mitja de Figueres. Nascut a Madrid el 1967, Rodriguez és advocat de professió i corredor per afició des que va deixar el tabac al 2002.

Quina va ser la vostra principal motivació per engegar de forma totalment altruista una cursa d'aquesta magnitud?

No enteníem com la segona ciutat de les comarques gironines no tenia un esdeveniment com aquest. De seguida que vam posar-nos a treballar vam tenir el suport de l'Ajuntament de Figueres així com dels altres tres Ajuntaments implicats, que són Vilabertran, Peralada i Cabanes.

Per què vàreu escollir aquests municipis i no uns altres de la comarca altempordanesa?

Precisament, la ubicació geogràfica de Figueres la converteix en una ciutat idònia amb moltes possibilitats pel que fa a proves d'asfalt running degut al seu assentament a la plana empordanesa. Des del principi hem tingut clar que volíem un circuit homologat per la Federació Catalana d'Atletisme i així ho ha estat, havent obtingut el certificat el passat mes d'octubre.

Quins han estat els criteris que heu seguit per a elaborar el circuit?

Hem intentat buscar un circuit que sigui molt ràpid i per això hem buscat el mínim desnivell i que la cursa sigui el màxim de planera possible. Tots els corredors d'asfalt busquem sempre millorar la nostra marca, ja que en aquest esport correm contra nosaltres mateixos, i hem de tenir un circuit adient per poder fer-ho, atès que millorar les marques personals costa cada vegada més.

Heu aconseguit l'objectiu inicial de fer una cursa totalment planera?

Doncs la veritat és que sí. Al final ha sortit un desnivell positiu de 25 metres en un traçat de 21 km cosa que significa un desnivell positiu del 0'11%. Així mateix el desnivell negatiu és de 46 metres amb la qual cosa el desnivell negatiu és el 0'21%. Tot plegat dona com a resultat un desnivell acumulat de -20 metres o sigui un percentatge de desnivell acumulat del -0'1%.

Molts dels que s'han apuntat destaquen que el traçat és molt atractiu...

Sí perquè hem intentat que hi hagi el mínim de colzes possibles i que els traçats siguin rectes i amples. A la vegada, hem de tenir en compte que la ciutat està rodejada de carreteres i vies de tren per tots costats, i s'ha buscat el recorregut que al nostre parer provoca el mínim impacte en el trànsit tant urbà com interurbà, així com evitar passos a nivell, passeres de rius, etc.

La sortida en un lloc tan emblemàtic de la ciutat com és la Pujada del Castell just a davant de la Torre Galatea, passant per la Rambla i la pràctica totalitat del Carrer Nou és també un afegit pels corredors?

Doncs sí perquè és perfecte per donar vistositat i espectacle. A més a la cantonada del carrer Nou amb el carrer Pujades hi ha el #kmllançat, és a dir, el km. 1 de la cursa.

Com es promociona un esdeveniment únic al món de l'atletisme com és el quilòmetre llançat?

Hi haurà un arc i una catifa de cronometratge per mesurar el km. Llançat, que el guanyarà el primer participant de la mitja que passi per aquest quilòmetre 1 i que acabi la totalitat de la cursa en un temps inferior a 1:40 els homes i 1:50 les dones. Esperem que sigui tot un èxit i que ningú preguin mal.