"El ciclisme crea una dependència i, mentre sigui sana, no hi ha cap problema". Ho afirma Josep Codinach, un dels tres ponents que el dissabte passat a la Sala La Cate de Figueres va dur a terme una xerrada esportiva sobre triatló, ciclisme i nutrició. En una activitat organitzada per la botiga de bicicletes figuerenca Edibikes, també hi van participar Gabriel Campistol i Elena Piñero.

Ja sigui per consciència moral, passió o per una societat que empeny a fer esport com a estil de vida, que Codinach també ha vist "un increment en nombre de llicències en noies en el ciclisme des de fa tres, quatre i cinc anys". I és que aquest banyolí de 31 anys prepara l'entrenament ciclista a una desena de dones, de diferents edats i nivells. Considera que respecte a la preparació amb homes, "en l’àmbit de càrrega d'entrenament, a les noies se'ls pot exigir el mateix, fins i tot, com que maduren i creixen abans, el treball de força es pot començar més aviat". D'entre la nòmina de ciclistes a qui coordina la preparació, té Magda Duran, una biker de Cardedeu que ha quedat campiona d'Espanya júnior en BTT ­-de la comarca, entrena Júlia Blanch i Marta Pararols, entre altres.

El tècnic del Pla de l'Estany creu que, entre un noi i una noia de la mateixa edat, la diferència és "saber controlar els moments hormonals". En aquest aspecte, afirma que les noies són "més propenses a tenir anèmies. En temes com la menstruació, hi ha estudis que tant diuen que no afecta res en el rendiment com que moltíssim".

Vilajuïga, d'entre el top4 provincial

Conegut com a Cudi, actualment està estudiant un màster d'alt rendiment esportiu del Comitè Olímpic Espanyol i té el curs nacional d'entrenador i la diplomatura d'Educació Física a la butxaca.

Codinach també dirigeix, al costat de Campistol, l'empresa Tribiketrainer i d'entre les seves branques compten amb l'escola Futur Esport, amb seu a Ullà i que fa quatre anys va començar a treballar amb joves en el Club Ciclista Vilajuïga. L'entrenador banyolí, que havia competit precisament amb el mallot dels de Quermançó, té un molt bon record de l'etapa al club, el qual veu molt ben posicionat en l'àmbit provincial. "Crec que el CC Vilajuïga és un dels quatre clubs de Girona més potents, juntament amb el Palafrugell, Sant Feliu i Fornells. És el projecte més jove, està estabilitzat amb una trentena de corredors. Hi aportem la part tècnica, però qui estira el carro és Jordi Gironès, l'ànima del club”, conclou.