El Gran Premi Michelin d'Austràlia de MotoGP s'ha disputat al circuit de Phillip Island sent el guanyador Cal Crutchlow (LCR Honda), que creuava línia de meta amb un avantatge de 4'2 segons sobre Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) i de més de cinc sobre Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar).

Andrea Dovizioso (Ducati Team), Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) i Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) completaven les sis primeres posicions d'una carrera disputada sobre sec, amb cel serè i temperatures de 13 ºC en ambient i de 34 ºC sobre l'asfalt.

A la sortida Pol Espargaró prenien la iniciativa, però Marc Márquez (Repsol Honda Team) es situava segon i Petrucci tercer per davant d'Aleix Espargaró. Rossi, Lorenzo i Viñales, que sortien retardats en graella, estaven encara lluny del grup de cap.

Aleix passava a Petrucci i Crutchlow el seguia intentant arribar als pilots de cap de cursa. Lorenzo rodava ja vuitè, mentre que Rossi i Viñales eren 11º i 12º. Márquez signava la volta ràpida en la segona volta i en la següent tornava a fer-ho quan ja tenia un parell de segons sobre Pol, que era depassat per Crutchlow i el seu propi germà. Una mica més enrere, Dovizioso.

L'avantatge de Márquez era de gairebé tres segons sobre Crutchlow quan quedaven encara 21 voltes, Pol Espargaró perdia posicions i era superat també per Rossi, que ja era cinquè i signava la volta ràpida. Davant ell tenia ara a Dovizioso, que seria el seu següent víctima a la mateixa volta i poc després també Aleix.

A 18 de final, Rossi ja era tercer, però la major sorpresa era la caiguda de Márquez al revolt 4 en perdre adherència al pneumàtic davanter, el que deixava primer a Crutchlow a 1'8 de Rossi, segon així.

La cursa entrava en una nova dimensió quan el líder Crutchlow, lluny de veure intimidat per Rossi, augmentava el seu avantatge a 2'8 segons. Mentrestant, Rossi començava a relaxar el seu ritme i Viñales era al costat de Crutchlow l'únic a rodar a rodar per sota de 1'30. Petrucci, vuitè, liderava una emocionant lluita amb Miller, Hayden, Redding, Bradl i Barberá. A vuit voltes del final el tercer lloc se'l disputaven els dos pilots de Suzuki amb Dovizioso rodant els tres roda amb roda.

Quan s'arribava a sis voltes del final Crutchlow era líder amb gairebé sis segons sobre Rossi, que tenia la Ducati de Dovizioso a només dos segons fent valer la seva velocitat màxima enfront de les Suzuki. A la zona mixta les dues li tornaven a passar. Instants després, Aleix queia al revolt 4. Viñales es llançaria a la caça de Rossi, però després de la victòria de Crutchlow l'italià era finalment segon amb l'espanyol tercer.

Amb Márquez ja coronat campió del món de MotoGP 2016, en la classificació provisional del campionat el pilot d'Honda continua primer amb 273 punts, seguit de Rossi amb 216 i Lorenzo amb 192.

Entre la resta dels pilots espanyols, Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini) finalitzava tretzè i Héctor Barberá (Ducati Team) no ha acabat.

La propera ronda del Campionat del Món de MotoGP es disputarà el 30 d'octubre de 2016 a el Gran Premi Shell de Malàisia, traçat del Circuit Internacional de Sepang.