El Reial Madrid, a mans d'Álvaro Morata, aconsegueix el liderat després de guanyar 2-1 a l'Athletic en un partit on el quadre basc va ser a punt de baixar del núvol de felicitat al conjunt blanc. A Morata, que aquest diumenge va fer 24 anys, li van bastar 15 minuts per demostrar que té un olfacte de gol que val el seu pes en or. Encara que va marcar a contracor, després d'una rematada fallida i un rebot que li va afavorir, el jugador blanc va salvar al seu equip d'un empat dels quals dolen a final de temporada.

Amb el favor del Sevilla, l'equip de Zidane va començar el duel amb l'opció d'aconseguir el primer lloc. Aconseguir aquest objectiu era la culminació perfecta a un dia en el qual Florentino Pérez es va donar un altre passeig per una assemblea en la qual es van aprovar amb facilitat els comptes i va sonar amb força Paco Gento i el projecte pel Santiago Bernabéu.

Tot pintava molt bé per al conjunt blanc, animat després de les dues últimes victòries contundents enfront del Betis i el Legia Varsòvia. Enrere quedava la sèrie de quatre empats que van amenaçar amb problemes tallats d'arrel amb dos bons marcadors. L'Athletic, amb múltiples baixes, semblava destinat a ser la següent víctima.

Però Ernesto Valverde, que va sorprendre deixant en la banqueta a Iker Muniain, va plantejar un partit incòmode per al seu rival alhora que valent. L'Athletic no es va arronsar i durant els primers 45 minuts va gaudir pràcticament del mateix nombre d'ocasions que un equip que va dependre a l'excés d'Isco i del sempre cumplidor Toni Kroos.

Zidane va tornar al seu onze del Benito Villamarín i sense Marco Asensio i James Rodríguez, titulars en Lliga de Campions i en la banqueta avui. Isco, encara que de manera més intermitent, es va erigir com l'únic amb agilitat mental per obrir buits en un equip que a part de tancar-se es va atrevir a pujar a l'atac amb agosarament.

Precisament, Isco va ser el catalitzador del primer tant del xoc després de controlar una magnífica passada de Marcelo. El migcampista malagueny, en el vèrtex de l'àrea petita, va cedir la pilota a Karim Benzema i el Reial Madrid s'avançava en el minut set.

Semblava un partit fàcil amb un gol veloç, però l'Athletic es va desfer del domini blanc i va començar a carburar cap a davant amb un insistent Iñigo Lekue per la banda dreta. El lateral de l'Athletic va arribar fins a en tres ocasions a la línia de fons i, en una, Sabin Merino, després de fallar un cop de cap claríssim, va encertar en un desajust defensiu de Raphael Varane i Pepe, incapaços de refusar una pilota fàcil.

L'1-1, a 20 minuts del final de la primera part, va tornar a estimular al Reial Madrid. No obstant això, Cristiano, ansiós en la seves ganes de marcar, va abusar de la pilota i va errar un parell ocasionis clares. Sobretot en la segona, a punt d'arribar al descans quan, ben tapat per Gorka Iraizoz, va decidir disparar a porteria amb Benzema i Isco alliberats per avançar a l'equip de Zidane.

L'Athletic no va canviar en la represa, deixant enrere la pressió amb un bon exercici tàctic de Valverde que en molts moments va desbaratar els plans del seu rival. I, aviat, Iñaki Williams va poder avançar al quadre basc, però va manar als núvols una rematada quan estava sol davant de Keylor Navas.

Fins gairebé 20 minuts més tard, el Reial Madrid no donaria símptomes de reaccionar. Isco, una altra vegada Isco, va ser qui va crear una ocasió del no-res amb un passi a Benzema que el francès va rematar de cap sense èxit a les mans d'Iraizoz. El temps anava passant i l'Athletic semblava prop de l'objectiu. Havia anul·lat al seu rival amb fortalesa defensiva i amb esgarrapades ofensives.

Llavors, Zidane va sorprendre amb la sortida del camp d'Isco per Lucas Vázquez i va dibuixar un 4-4-2. Bale, l'únic amb una mica d'imaginació en un dia espès, es va quedar fora del terreny de joc en els minuts decisius.

A força d'empentes, el Reial Madrid va anar acumulant ocasions davant Iraizoz mentre passava el temps. Primer, Cristiano, que no va encertar en una rematada des de fora de l'àrea; segon, Kovacic, amb una rematada de cap que va anar fora per poc; tercer, Bale amb un centre xut perillós; i quarta, Morata i Lucas Vázquez fallant el que no es falla.

Però al final, amb una mica de sort, va marcar Morata quan el Reial Madrid vivia amb l'aigua al coll i a punt de sumar un empat que hauria pogut tornar al marcador si Keylor Navas no hagués detingut una rematada de Williams.

Fitxa tècnica:

2.- Reial Madrid: Keylor Navas; Carvajal, Pepe, Varane, Marcelo; Kovacic, Kroos, Isco (Lucas Vázquez, min. 65); Bale, Benzema (Morata, min. 75) i Cristiano.

1.- Athletic: Iraizoz; Lekue, Etxeita, Laporte, Saborit (Muniain, min. 86); Mikel Rico, San José; Williams, Raúl García (Iturraspe, min. 76), Sabin Merino (Susaeta, min. 81); i Eraso.

Gols: 1-0, min. 7: Benzema; 1-1, min. 27: Sabin Merino; 2-1, min. 84: Morata.

Árbitre: Iglesias Villanueva (C. Gallec). Va mostrar groga a Etxeita (min. 31), Raúl García (min. 55) i Laporte (min. 85) per part del'Athletic i a Carvajal (min. 92).

Incidències: partit corresponent a la novena jornada de la Liga Adelante disputat al Santiago Bernabéu davant uns 60.000 espectadors.