L'Ajuntament de Figueres i l'Associació Atlètica Mitja Marató Figueres han presentat aquest divendres sota la cúpula del Museu Dalí la primera edició de La Mitja Marató de Figueres, que es durà a terme el diumenge 4 de desembre, i que comptarà amb la participació del reconegut atleta migfondista Reyes Estevez, especialitzat en els 1.500 m, i amb un esdeveniment inèdit en el món de l'atletisme, l'anomenat Quilòmetre Llançat (#kmllançat).

La Mitja consistirà en tres curses obertes a totes les edats. D'una banda, una mitja marató homologada per la Federació Catalana d'Atlestisme amb un recorregut d'aproximadament 21 km pel centre de la ciutat i per pobles del voltant com Vilabertran, Peralada i Cabanes, una cursa popular de 10 km, i una cursa per a la mainada, anomenada La Menuda, on es convidarà les escoles a participar-hi.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, considerava a la presentació que "trobàvem a faltar un esdeveniment d'aquest tipus; és important per Figueres ser un referent esportiu, tinc la sensació de què neix una cosa molt important, aquesta cursa serà un referent en l'àmbit català". Seguint en la mateixa línia, el regidor d'Esports César Barrenechea afegia que "La Mitja és una realitat i vull que ho sigui sent en un futur, que es consolidi per molts anys; per això demano el vostre suport".

Un dels atractius de la Mitja de Figueres serà el Quilòmetre Llançat o #kmllançat, un esdeveniment inèdit en el món de l'atletisme que consistirà a cobrir els primers 1000 metres de la cursa amb el menor temps possible. El corredor i la corredora més ràpids i que finaliztin la Mitjà optaran a un premi especial: un vol en globus.

El director de la prova, Francesc Pous, recorda que "vam projectar un circuit que havia de ser atractiu per tothom. Començar en baixada i amb un Km Llançat vam creure que seria un bon ganxo, se'm va acudir pensant en aquell esquiador que es llança per una pendent. És un esdeveniment pioner en l'àmbit mundial". Per la seva part, el president de l'Associació Atlètica La Mitja, Jaume Baraut, es mostrava ferm: "Creiem en aquest projecte, volem que sigui un referent, una festa esportiva. Tindrem el cop de mà de Reyes Estévez perquè Figueres sigui un referent de les mitges maratons de la província". I és que la participació del migfondista barceloní serà un dels noms propis de la prova: "He competit en tot tipus de carreres per tot el món i mai m'havien proposat el repte de sortir en un Km Llançat, pot donar molt joc, serà atractiu. Em motiva especialment, sé que la primera edició és la més difícil, però crec que sortirà tot fenomenal", apuntava Reyes, present també a la presentació.

A banda de les proves atlètiques, La Mitja de Figueres ha programat altres activitats el dissabte 3 de desembre com la Fira del Corredor a Casa Empordà, el diumenge 4 de desembre, la Tramuntakada a sota la Rambla i la plaça Catalunya, i els balls infantils amb l'escola de dansa Art&Dance a l'escenari de la plaça Catalunya.

Quan falten menys de dos mesos per la cursa ja hi ha més de 200 inscrits, d'entre els quals, destaca l'atleta Reyes Estévez, l'equip Kriter Software de corredors.cat, capitanejat per Xavi Nadal, clubs d'esportistes de Barcelona i Lleida que vindran en grup i es preveu ocupin hotels, bars i restaurants. En aquest sentit, l'associació Hotels de Figueres farà descomptes a les pernoctacions i alguns dels Restaurants del centre dissenyaran l'anomenat "Menú La Mitja" a preus atractius.

La previsió d'assistents és de prop d'un miler i part dels beneficis de la primera Mitja de Figueres es destinaran a entitats socials sense ànim de lucre com Oncolliga i el Dofí, que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual de la ciutat.

Els trofeus que s'entregaran als guanyadors de la Mitja de Figueres seran peces úniques, ja que gràcies a la col.laboració de la joieria Quintana s'ha dissenyat un guardó especial que evoca el món dalinià. Consta d'un cilindre reflector similar al que hi ha a la placeta baixa de la Rambla i al seu davant una placa de metacrilat on s'hi gravarà el logotip de La Mitja.