La derrota de diumenge a la final de la Lliga Catalana contra el Cadí és un nou argument per als defensors de la teoria que la Lliga Femenina és molt més que un duel entre el Perfumerías Avenida i l'Spar Citylift Girona, que avui s'estrena a la pista del Mann Filter Saragossa (19:00) amb nou tècnic, Eric Surís, i només tres jugadores del curs passat: Noemí Jordana, Ify Ibekwe i Artemis Spanou. «La lliga serà més forta amb alguns rivals que s'han reforçat molt bé. Gernika, Saragossa, IDK Gipuzcoa i La Seu seran rivals fortíssims», explica el director esportiu de l'Uni, Pere Puig, que a més avisa que a Salamanca li han fitxat de tot i més a Miguel Ángel Ortega: «Aquest any la diferència entre Avenida i la resta és més gran que mai».

La desaparició del Conquero, vigent campió de Copa i rival en les semifinals del play-off de lliga, semblava que deixava l'Spar Citylift Girona com a única alternativa al Perfumerías Avenida. Un campió de lliga que, sense problemes econòmics, ha arrencat de Girona a Givens, ha fitxat una estrella com la sèrbia Jelena Milovanovic -medallista a Rio jugant molts minuts i que ja va fer 29 punts la setmana passada a la Supercopa-, la millor jugadora del Conquero (Elonu), algunes de les joves espanyoles de més futur immediat (Salvadores, Quevedo i Gil), a més d'incorporar Tijana Krivacevic i la base WNBA Erika Wheeler i de mantenir Sílvia Domínguez. Sobre el paper l'Uni, amb la plantilla més llarga que ha tingut mai, hauria de ser la gran alternativa a l'equip que entrena Miguel Ángel Ortega, però, diumenge, el Cadí ja li va demostrar que no li serà fàcil.

«Crec que hem de canviar aquest xip de nosaltres i Salamanca. Tothom que segueix la Lliga Femenina pot observar que hi ha una sèrie d'equips que han millorat les seves plantilles. Els bascos, Cadí, Mann Filter, Promete... són equips que s'incorporen al grup que vol estar a dalt», apunta el tècnic Eric Surís, que coincideix amb Pere Puig sobre el nom d'alguns dels equips que poden provar de plantar cara als grans. Un dels més sona és el Gernika que, tot i haver perdut una de les seves referents dels últims anys, Claudia Pop (Wisla Cracovia), s'ha reforçat molt bé. Com ha fet l'Avenida amb Elonu i l'Uni amb Rosó Buch i Haley Peters, l'equip que entrena Mario López també ha pescat dues de les peces destacades dels últims anys al Conquero, Maria Asurmendi i Maria Pina, per bé que cap de les dues va acabar l'any passat a Huelva, marxant a mitja temporada pels problemes econòmics. Asurmendi, a Salamanca i Pina, a França. Per dins han incorporat una pivot gran que coneix bé la lliga, Sandra Prsic, i una nord-americana de notable currículum (Amisha Carter) que ha fet bons números en pretemporada.

Abans de la lesió de Paola Ferrari, el nom de Gipuzkoa sonava igual o més que el de Gernika per plantar cara als grans. L'equip de Donosti havia incorporat les dues jugadores clau de la bona última temporada del Mann Filter: Ferrari i la base Gaby Ocete. Ara sense l'escorta en els primers mesos de competició -lesió de genoll-, les basques hauran de buscar més punts per dins amb pilotes al seu altre fitxatge destacat de l'estiu: l'expivot de l'Uni Gisela Vega. A la Supercopa, encara amb Ferrari jugant, les basques no van poder competir contra el?Perfumerías Avenida. A més dels dos equips bascos, Puig i Surís també situen el Cadí, rival de les gironines a la recent final de la la Lliga Catalana; el Campus Promete d'Andreu Bou, que ha fitxat Yure Diaz, Robin Parks o Laura Herrera, o el rival d'aquest vespre, Mann Filter Saragossa, com altres equips candidats als primers llocs.

El Mann Filter i Tetemondova

La temporada passada, amb Noemí Jordana lesionada, l'Uni, que llavors entrenava Xavi Fernández, va aconseguir una gran victòria a Saragossa que li donava el bitllet per al play-off en el millor partit d'Ify Ibekwe en la seva segona etapa al club. Avui, 19:00, Mann Filter i Spar Citylift Girona jugaran un partit molt diferent, perquè encara no hi ha pressions classificatòries, i perquè les aragoneses s'han hagut de reinventar després de la marxa d'Ocete i Ferrari a Donosti i de l'embaràs de Jaklin Zlatanova. L'absència, a darrera hora, de la pivot búlgara ha provocat el fitxatge de Katarina Tetemondova que, a l'espera del que pugui fer Vanderwal (fitxada del Gernika) i Van den Adel (Zamora), es perfila com la referència ofensiva d'un equip que manté la veterana Luci Pascua en el joc interior. Tetemondova és una aler pivot eslovaca que ha jugat amb bons números al seu país, a Hongria i la república txeca, però que a Girona es trobarà al davant la posició que més ben coberta té l'Uni amb Artemis Spanou, Ify Ibekwe i Haley Peters que alternaran les posicions de tres i de quatre. Després del partit contra el Cadí, Eric Surís va lamentar que precisament Ibekwe i Peters han començat la temporada molt més tard que la resta, l'exjugadora del Conquero va arribar el passat cap de setmana, i que la seva adaptació requerirà més temps. De moment, però, l'equip té més partits que temps: avui contra el Mann Filter i diumenge contra el Ferrol a Fontajau (18:00).