Encara falten 3 mesos i mig, però com va el ritme d'inscripcions?

La veritat és que ens està sorprenent el nombre d'inscrits. No podem donar les xifres, però superen la nostra previsió, i això que falta molt encara. Ens ha ajudat molt a augmentar-ne el nombre la publicació que hi participarà el conegut atleta Reyes Estévez.

Ara que ho diu, com és que ve Reyes Estévez a Figueres?

Doncs ve perquè l'ha atret molt una de les novetats que presentem en aquesta cursa: el km llançat. De fet, no s'ha fet mai en l'àmbit mundial. La seva presència a la cursa va més enllà de la marca que pugui fer esportivament parlant, ell representa una manera de fer i és un referent per a tota una generació d'atletes. Entusiasta i organitzador, també té la seva cursa «La cavalcada de Reyes» i és estimat allà on va.

Parli'm de la novetat, del km Llançat, com va sorgir la idea i de què es tracta?

Bé, quan dissenyàvem el circuit es va decidir iniciar el recorregut a la Torre Galatea, direcció la Ramba, és a dir, en baixada. Llavors a mi, pensant en el km llançat que fan els esquiadors, se'm va acudir la idea de fer l'equivalent però en atletisme. Des de la Torre Galatea, doncs, els més ràpids en categoria masculina i femenina en creuar l'arc de cronometratge i que participin en la cursa de 21 km, no a la de 10, rebran un premi especial: com que els guanyadors hauran de fer els primers 1.000 metres «volant», serà un vol amb globus per l'Empordà.

És una mitja marató, la pot fer qualsevol persona?

No, està oberta a tothom però la gent ha de ser coherent amb la salut i el seu estat de forma. Tothom qui la faci seria bo que es fes una mínima revisió mèdica per evitar qualsevol ensurt. Des de la cursa fomentem els bons hàbits esportius, de fet, el Centre Mèdic Medes sortejarà 15 revisions gratuïtes entre els inscrits a la cursa. I amb els menors d'edat, sí que serà necessària una autorització dels pares. Pels que s'inicien, hi ha la modalitat de 10 km, que potser és més adequada.

Estévez és un medallista olímpic, mundial i campió europeu. Això significa molt de nivell, no?

Sí, Estévez és un referent mundial en les proves de mig fons. A més avisa que vindrà a competir: la seva intenció és baixar dels 2 minuts 40 segons per fer el Km Llançat. Li fa molta il·lusió, perquè és la seva distància. També hi ha confirmades la presència de corredors de nivell com Enric Roura o Jordi Rabionet, que segur que ronden els 21 km en un temps entorn l'hora i 10 minuts.

Dels professionals als més petits, què m'explica de La Menuda?

La Menuda l'organitza el Club Atletisme Figueres, que sempre s'ha distingit per fomentar l'esport de base. El recorregut girarà entorn la plaça Catalunya de Figueres. La intenció és atraure les escoles perquè hi participin i, d'aquesta manera també, fomentar els bons hàbits esportius entre els més menuts. Ens estem plantejant amb les escoles que la participació en la cursa es valori positivament en la nota d'Educació Física.

La cursa serà una festa per a Figueres, què hi haurà més?

Com bé diu, volem que la cursa sigui una festa per a la ciutat, i que vagi més enllà de la mitja marató. Per exemple el dissabte 3, tindrà lloc la Fira del Corredor a la nova Casa Empordà. Allà hi haurà el punt de recollida de dorsals i és on s'emplaçaran els estands amb tota mena d'equipaments per a la pràctica d'aquest esport.

El mateix dissabte, a l'Auditori del Museu del Joguet de Catalunya, s'organitzaran xerrades informatives i col·loquis sobre l'atletisme. Ja tenim confirmada la presència tant de Reyes Estévez com de l'equip Kriter Sofware, guanyador de sis edicions de la IOTrailwalker. I a banda, s'ha parlat amb moltes entitats socials de la ciutat perquè col·laborin i fem, entre tots, que aquesta jornada sigui una festa de l'esport per Figueres.

I més enllà del que envolta la cursa i el món de l'atletisme?

Sí, hem parlat amb Hotels Figueres per tal que els participants, també els seus familiars, tinguin uns preus promocionals per passar la nit a Figueres. Lligat amb aquest punt, es vol potenciar el Menú La Mitja, on diferents establiments de restauració oferiran un menú que satisfaci les necessitats del corredor, és a dir, que tingui una dieta rica en hidrats de carboni.

La presentació oficial la faran el 14 d'octubre al Museu Dalí.

Correcte, en aquest sentit, poder presentar la primera edició de la Mitja sota la cúpula del Museu Dalí ens omple de satisfacció; és un marc incomparable. La mitja és el principal atractiu, però els organitzadors també busquem sinergies positives amb les entitats socials de la ciutat.

L'objectiu és situar Figueres com un referent esportiu al mapa, i per això pensem que la primera edició és crucial per consolidar la mitja. Així doncs, tenim relacions amb el Festival Acústica, amb el Museu del Joguet i la Fundació Gala Salvador Dalí, entre altres, per això, per consolidar la cursa i per anar més enllà amb una repercussió social per a la ciutat.

Per què el dia 4 de desembre?

Bàsicament vam triar aquest dia per dos motius: el primer és la calor, aquesta època no en fa, i el segon és la tramuntana, el ­desembre és el mes en què bufa menys.