El Gran Premi Motul d'Holanda de MotoGP s'ha celebrat aquesta tarda al circuit d'Assen amb victòria de Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), que s'imposava en línia de meta per 1'9 segons al líder del campionat Marc Márquez (Repsol Honda Team) i al britànic Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich).

Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3), Andrea Iannone (Ducati Team) i Héctor Barberá (Avintia Racing) eren els següents classificats, amb Eugene Laverty (Aspar MotoGP Team), Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini), Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar) i l'actual campió del món de MotoGP, Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), completant la llista dels deu primers.

Abans de la sortida semblava clar que s'anava a tractar d'una carrera en mullat per la pluja caiguda al final de la cursa de Moto2. No obstant això, segons s'acostava el moment de formar graella els dubtes assaltaven als pilots a causa de que el ferm semblava començar a assecar-se.

Els pilots partien finalment amb pneumàtics de pluja i després de la sortida Yonny Hernández (Aspar MotoGP Team) liderava folgadament fins a sofrir una caiguda. En la volta 15, quan el nou líder era Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich) amb Andrea Dovizioso (Ducati Team) i Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a la seva roda, la bandera vermella feia aparició per la copiosa pluja que estava caient sobre el circuit d'Assen.

Responsable de Seguretat decidia donar una nova sortida per a les 12 voltes que quedaven per disputar-se de les 26 programades, amb l'ordre de graella de la volta 14 que deixava a Dovizioso primer en graella.

En la nova sortida l'avantatge era per a Dovizioso, seguit en aquests primers moments per Rossi, Márquez Petrucci, Cal Crutchlow (LCR Honda) i Miller. En aquest moment queia Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar). Més tard cauria Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), però tornaria a pista.

Rossi es feia amb el cap de carrera i alhora Crutchlow queia i Miller es feia amb una sorprenent quarta plaça. Lorenzo marxava catorzè, tenallat per les condicions. Petrucci seria la següent víctima d'un problema tècnic i Dovizioso també perdia el control del seu Ducati. Amb Rossi líder seguit de Márquez i Miller, la carrera cobria un accidentat primera terç.

El trio de cap semblava inabastable, però Rossi també queia en la quarta volta deixant el cap de carrera en safata a Márquez, assetjat al mateix temps per Miller. Rossi intentava tornar a carrera, però finalment desistia.

A vuit voltes del final Miller excedia a Márquez per ser nou líder de carrera. L'australià estava davant la possibilitat d'aconseguir la seva primera victòria en la categoria reina. Després de la caiguda de Rossi, el tercer home al podi passava a ser Pol Espargaró (Monter Yamaha Tech 3). Per llavors ja s'havia produït la caiguda de Michele Pirro (Avintia Racing).

A sis voltes del final Miller era líder amb 1'2 segons sobre Márquez, que intentava recuperar terreny a l'australià. Mentrestant, Espargaró i Redding lluitaven pel tercer graó del podi.

Sabent que tant Rossi com Lorenzo no tindrien un bon resultat, Márquez relaxaria el seu ritme per donar 2'2 segons d'espai a Miller. Redding passava a Pol Espargaró, que perdia així la seva posició de podi quan quedaven dues voltes.

Miller es faria finalment amb la seva primera victòria en la categoria de MotoGP, acompanyat per Márquez i Redding al podi, el segon del pilot britànic en la classe reina. Entre la resta dels pilots espanyols, Tito Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) finalitzava dotzè i Pedrosa tretzè.

En la classificació provisional del campionat Márquez continua líder amb 145 punts, seguit de Lorenzo amb 121 i Rossi amb 103.

La propera ronda del Campionat del Món de MotoGP es disputarà el 17 de juliol de 2016 a el Gran Premi GoPro d'Alemanya, traçat de Sachsenring.