La Tercera Catalana més emocionant del segle XXI abaixarà el teló aquest diumenge -tots els partits comencen a les 6 de la tarda- encara pendent de decidir el títol de campió (ascens directe a Segona Catalana) i la plaça de promoció. El segon classificat ja no té opcions de pujar directe perquè l’Aro, del grup 16, té millor diferència de gols. Per tant, Palafrugell (77 punts), Marca de l’Ham (77) i Roses (75) viuran un desenllaç d’infart.

Els palafrugellencs tindran la pressió de guanyar al camp d’un Viladamat que, a l’espera de quants equips baixen de Primera a Segona Catalana, qui sap si necessita puntuar per salvar-se. Els figuerencs també s’ho jugaran a fora, contra un rival que també està amb l’aigua el coll, un Cabanes que ara mateix baixaria. “Pot passar de tot, la lògica seria que guanyéssim els tres equips, però no serà gens fàcil”, explica Txema Ortega, entrenador del Marca de l’Ham. L’ex de la Jonquera, Llers i Lladó considera que “passi el que passi estem orgullosos de la temporada que hem fet, ens ha costat molt arribar fins aquí i ens espera un rival (Cabanes) que també s’hi juga molt”.

Per ser campió, el Marca de l’Ham necessita que no guanyi el Palafrugell. En cas que no passi, intentaran assegurar la plaça de promoció, en què el rival serà el Sant Jaume de Llierca.

Prohibir seguir què passa a fora

A l’expectativa, dos punts per sota, hi ha un Roses que, sense fer soroll, arriba a l’última jornada fins i tot amb opcions de proclamar-se campió. Només ha trepitjat les places de promoció d’ascens en una jornada, al final de la primera volta, i una ensopegada de Marca de l’Ham i/o Palafrugell el pot enlairar directe a Segona o passar pel peatge del play-off. “És molt important que no ens despistem nosaltres, prohibiré estar pendent del què passa als altres camps”, apunta Gabri Maragall, l’entrenador dels de Mas Oliva, “molt content del meu equip; els favorits són el Palafrugell i Marca de l’Ham, per mèrits”.

L’escalenc no es refia del Bàscara, que ve salvat i està entrenat per un Miquel Rivas que el juny del 2008 va ascendir el Roses a Regional Preferent.

Set equips de casa involucrats en els descensos no compensats

Si les patacades són a dalt, a la zona de descens tampoc se n’escapen a l’última jornada i més quan s’haurà d’estar pendent dels descensos no compensats, un fet que involucra un reguitzell d’equips: comença el Vilabertran, que és novè (41 punts), i el ­segueixen Sant Pere 41), Agullana (40), Viladamat (40), Cistella (40), Esplais (38), Monells (38) i Cabanes (37).

A Quarta baixen segur el 16è, 17è i 18è, mentre que el 15è haurà d’estar alerta -el 14è se salva de qualsevol perill. Garriguella i Fortià ja són de Quarta i el Cabanes, actual antepenúltim, té opcions de salvar-se després del triomf balsàmic a Monells (1-4) dissabte passat.

En el moment de jugar-se l’última jornada de Tercera (diumenge, 18 h), ja se sabrà quants ­equips perillen perquè la Primera Catalana acaba al migdia. Si de Primera a Segona Catalana baixen tres equips de Girona -a dia d’avui serien Lloret, l’Escala i Abadessenc- el 15è classificat del grup 15 estaria salvat segur perquè té millor puntuació que els altres 15ns de Girona.

Ara bé, si a aquest grup s’hi afegeix el Girona B -rep el Lloret en un duel crucial- i són quatre els gironins que perden la categoria, el 15è del grup 15 haurà d’estar pendent a les següents setmanes de quin és el seu destí. En aquest segon supòsit, el 15è de Tercera llavors només se salvaria (al juny) si el Palafolls ascendeix a la promoció d’ascens a Primera Catalana o bé pugen, com a mínim, dos equips de Tercera Divisió a Segona B -permetria salvar el 14è de Primera Catalana i, de rebot, el 15è del grup 15 de Tercera.

Podeu ampliar la informació esportiva de la comarca a l'edició impresa de l'EMPORDÀ. Podeu descarregar-la des del nostre quiosc a Orbyt.