El jutge del titular del contenciós-administratiu 11 de Madrid ha acceptat adoptar les mesures cautelars que reclamava l'entitat Drets i suspendre la prohibició d'accedir a la final de la Copa del Rei amb estelades que havia establert la delegació del govern espanyol a Madrid. El magistrat progressista Jesús Torres ha adoptat la decisió després de rebre les al·legacions de la Fiscalia i l'Advocat de l'Estat al llarg d'aquest divendres. Ha acceptat el criteri de l'entitat que reclamava "la suspensió automàtica per deixar sense efecte l'execució de la instrucció de la delegada del govern" espanyol a Madrid. Amb tot, la qüestió resta pendent del que decideixi un altre jutge, el titular del contenciós-administratiu número 15 de Madrid, Eusebio Palacios Grijalbo, que és qui ha rebut el recurs presentat pel F.C. Barcelona. Palacios Grijalbo es podria acollir a la primera decisió, o bé adoptar-ne una altra amb un criteri diferent.

A la resolució a la que ha tingut accés l'ACN, el jutge del contenciós-administratiu 11 conclou que ha d'estimar parcialment la sol·licitud de mesura cautelar que demanava Dreta i "suspendre l'executivitat de l'actuació impugnada", és a dir, la prohibició d'entrar estelades al Vicente Calderón.

Drets havia presentat un recurs administratiu especial "de protecció de drets fonamentals recollits a la Constitució espanyola i a la Declaració dels Drets Humans". El text argumentava que l'ordre de la delegació del govern espanyol a Madrid "vulnera el dret a difondre lliurement els pensaments, les idees i les opinions mitjançant la paraula, l'escrit o qualsevol mitjà de reproducció" i la llibertat ideològica.

El recurs de Drets detalla que aquest aficionat "vol anar a aquest esdeveniment esportiu amb la seva estelada" i que la prohibició de l'executiu espanyol "afecta de forma personal i directa al seu dret a la llibertat d'expressió i a la llibertat ideològica". A més, recorda que aquesta bandera va ser reconeguda mitjançant la resolució 497/X pel Parlament de Catalunya el 29 de gener de 2014 com a "símbol d'un anhel i d'una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta".

Drets demanava la suspensió de l'ordre de la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, i l'emissió d'una nova ordre a les forces i cossos de seguretat especificant, de forma expressa, que les banderes estelades poden ser portades i exhibides a l'estadi Vicente Calderón el 22 de maig a la final de la Copa del Rei.

La Fiscalia defensa la prohibició

La Fiscalia ha fet públics els arguments que ha esgrimit davant els jutges, en què s'ha oposat als arguments dels demandants i ha defensat la prohibició d'exhibir estelades a la final de la Copa del Rei. Segons la Fiscalia, no es produeixen perjudicis "irreparables" per la prohibició, i per tant, segons el seu criteri, no té sentit adoptar mesures cautelars en aquest cas.

El recurs del Barça, a mans d'un altre jutge

Malgrat la decisió del titular del jutjat contenciós-administratiu 11 de Madrid, el cas encara no està del tot resolt perquè el recurs que el F.C. Barcelona va presentar ha anat a parar a mans d'un altre magistrat. Es tracta del jutge del contenciós-administratiu 15 de Madrid, Eusebio Palacios Grijalbo, que pot emetre una resolució en el mateix sentit, inhibir-se en favor d'una altra instància o bé adoptar una decisió diferent i contradictòria amb la primera.