L

a plantilla del FC Barcelona va tornar a citar-se ahir en un dinar de germanor, just en la recta final d'una temporada en què l'equip català té a les seves mans l'obtenció del títol de Lliga i és un dels finalistes de la Copa del Rei, al costat del Sevilla. El conegut restaurant Can Ferran, entre Sant Quirze del Vallès i Rubí, al cinturó de Barcelona, va ser el centre de reunió dels blaugrana, com tantes altres vegades ja ho havia sigut amb Pep Guardiola de tècnic.

Aquesta temporada és la tercera vegada que la plantilla barcelonista n'ha fet un entre setmana i s'ha desplaçat fora de les instal·lacions del club per a una reunió de germandat. Abans va ser a Gavà i a principi de curs, a Port Aventura, on l'entrenador, Luis Enrique Martínez, va convocar tots els integrants del vestidor i les seves famílies, en una jornada que el parc d'atraccions va estar a disposició dels blaugrana.

Després de dos dies de festa, al final de l'entrenament a la ciutat esportiva, els jugadors del Barcelona es van reunir en aquest conegut restaurant. El Barcelona encara com a líder els tres últims partits de Lliga amb la fermesa que li han donat les dues últimes golejades (Deportivo, 0-8; i Sporting, 6-0), després de quatre jornades anteriors seguides en les quals el conjunt català es va deixar onze dels dotze punts en disputa.

Després d'un còmode avantatge que ja li podria haver donat el campionat, els blaugrana viuen amb el mínim marge que els atorga la diferència de gols amb l'Atlètic de Madrid i un paupèrrim punt amb el Reial Madrid, al qual va tenir a tretze punts en l'instant en que el Barça va marcar l'1-0 en el clàssic, fa cinc jornades, i que finalment va acabar 1-2.

Malgrat aquesta estretor, el Barça depèn només d'ell i dels seus resultats. Si és capaç de guanyar aquests tres partits que queden per concloure el campionat, serà campió de Lliga i reeditarà el títol obtingut la temporada passada, mentre que un sol error, encara que sigui un empat, no només podria comprometre-li el títol, sinó també perdre'l, si tant l'Atlètic com Reial Madrid mantenen el nivell d'encert de les últimes setmanes, on només han sumat triomfs

Els tres partits que li queden al Barcelona (Betis, Espanyol i Granada), en condicions normals, no haurien de resultar una fita gaire difícil. Precisament va ser l'Espanyol, rival del Barça d'aquí a dues jornades, qui en la lliga 2006-07 va ser doblement protagonista, en perdre contra el Madrid, un resultat que va permetre als blancs assaltar el lideratge, i donar el cop definitiu en el campionat, quan en la penúltima jornada d'aquell curs, igual que en aquest, va visitar el Camp Nou. Un gol de Tamudo, en el minut 89 va servir al seu equip per empatar el partit 2-2 i esborrar pràcticament les opcions del Barça, que va ser incapaç d'aprofitar-se de l'empat a dos gols del Madrid a Saragossa.

La tragèdia blaugrana aquell 9 de juny del 2007 va ser d'una dimensió que encara no s'ha oblidat, ja que abans del minut 88, el Barcelona guanyava (2-1) i el Madrid perdia (2-1), cosa que estava tornant l'equip català al lideratge, a falta d'un últim partit, contra el ja descendit Gimnàstic. En una jornada ja amb els horaris unificats, Van Nistelrooy li va donar l'empat (2-2) al Madrid en el 88 i justament en el minut següent (89) Tamudo feia el mateix al Camp Nou (2-2), l'encara famós tamudazo.

En l'última jornada de Lliga, el Madrid no va fallar a casa seva contra el Mallorca (3-1), mentre que el Barcelona també es va imposar al Nou Estadi de Tarragona (1-5), tot i que qui es va acabar enduent la lliga va ser el conjunt blanc.