El Barça va posar punt i final a una nefasta ratxa de resultats que l´ha dut a igualar un final de lliga que semblava decidit un temps enrere. Ho va fer sense tenir pietat del Deportivo, que va ridiculitzar a Riazor, on va començar a tancar la ferida que li havia quedat oberta amb els últims partits del campionat i la recent eliminació de la Lliga de Campions.

L´actuació brillant de Luis Suárez, autor de quatre gols i tres assistències, va permetre a l´equip blaugrana jugar a plaer i comandar un recital que va començar a partir del 0-2, quan es va acabar el partit (min. 24). Abans, el Deportivo l´havia perdonat fins a dues vegades quan el marcador dibuixava un avantatge mínim dels de Luis Enrique. Però quan Suárez va trobar porta per segon cop, el conjunt gallec va decaure i va rebre sis gols en aquest tram; tota una panacea per al Barça en el moment més delicat.

Amb les novetats de Dani Alves i Marc Bartra a l´equip titular, el conjunt català es va trobar a Riazor amb un rival tancat, preparat per a la contenció amb un trivot i dos laterals drets, i amb un parell de jugadors despenjats en camp rival disposats a agafar l´esquena a la defensa barcelonista. Després de quatre partits sense guanyar i ja sense vides extra, al Barça se´l va notar nerviós als primers compassos, especialment al darrere. Luis Enrique no va trigar a demanar als seus homes que avancessin la línia defensiva per deixar en fora de joc la principal amenaça rival: el golejador Lucas Pérez.

Manu Fernández, tercer porter de la plantilla i titular ahir per les lesions de l´argentí Germán Lux i de Fabricio Agosto, va encertar en la primera ocasió clara del conjunt blaugrana: una rematada de Messi a passada de Suárez que va rebutjar a córner. Aquí, va acabar la defensa amb ungles i dents dels de casa. El servei des de la cantonada el va executar Rakitic, Luis Suárez va donar una empenta al brasiler Sidnei sense que l´àrbitre en fes gaire cas, i l´uruguaià va resoldre a l´àrea petita per avançar els visitants.

Amb el 0-1 al seu favor, el Barça demanaria penal per una caiguda del mateix Suárez davant Álex Bergantiños, just abans que el Deportivo despertés i s´estirés. En només dos minuts, l´equip gallec va perdonar l´empat i fins i tot la remuntada. Celso Borges es va quedar dues vegades tot sol al davant del porter Claudio Bravo, però no va estar encertat. A la primera, a passada de Lucas, no s´ho va creure i va rematar fluix; a la segona, va desfer-se del porter, però Bartra es va creuar a temps per interceptar el seu xut. Va perdonar el Deportivo, però no va fer-ho el Barça, que ahir va estar letal. Ho va fer en el moment oportú, fent pujar el 0-2 a l´electrònic per agafar tranquil·litat i confiança i, de passada, per apagar al seu rival amb la connexió Messi-Suárez. L'uruguaià va definir davant Manu i abans del descans hauria pogut anotar el tercer, però va perdonar la sentència en una excel·lent combinació blaugrana que va acabar amb una centrada d´Alves en la qual el davanter centre no va saber encertar quan ho tenia tot de cara.

Comença el recital

El Barça ja havia vist com el Deportivo li havia aixecat un 2-0 al seu favor en les dues anteriors visites al Camp Nou. Per això, va tornar del vestidor disposat a liquidar el xoc i evitar així qualsevol sorpresa. En només un minut i 24 segons de la represa, Luis Suárez va assistir cap a Rakitic perquè el Barcelona deixés resolta la primera de les cinc últimes finals camí del títol amb un 0-3 que iniciaria el festival.

Les nombroses facilitats que li va donar el seu oponent van ser la millor excusa per no tenir pietat dels gallecs, que van desaparèixer davant l´allau de joc i de gols dels de Luis Enrique. Tot el que li va entrar al Barça se li va negar als de Víctor Sánchez del Amo, que van provar Bravo amb una potent rematada, perdonant una altra oportunitat a boca de gol ja amb 0-5 al marcador. S´hi havia arribat gràcies a un nou gol de Suárez a passada de Messi; i un cinquè obra de l´uruguaià, a passada de Neymar.

Luis Enrique, que davant el València no havia fet canvis, va refrescar al seu equip i encara van arribar tres gols més: un de Messi a passada de Suárez; un altre, espectacular, de Bartra, que va rubricar la seva tornada a l'onze amb una galopada que va acabar per ridiculitzar el Deportivo, i el de Neymar per donar el cop de gràcia a falta d'onze minuts.