El partit de tornada dels quarts de final de la Lliga de Campions proposa aquest dimecres un enorme desafiament per a Atlètic de Madrid i Barcelona al Vicente Calderón, amb avantatge blaugrana, amb ànims contraposats, amb el pas a semifinals per al guanyador i sense consol per al perdedor.

El 2-1 del partit d'anada de fa una setmana al Camp Nou manté tot obert per al vibrant xoc d'aquesta nit. En joc està la continuïtat a la Lliga de Campions, la competició de les competicions de clubs en la qual només seguirà un dels dos i un torneig que ambicionen els dos equips en aquesta temporada mentre interrompen la seva carrera per la Lliga per centrar-se en noranta minuts definitius per a Atlètic de Madrid i Barcelona.

Lionel Messi, Luis Suárez, Neymar, Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Javier Mascherano o Gerard Piqué contra Antoine Griezmann, Koke Resurrección, Diego Godín, Yannick Carrasco o Jan Oblak; un duel a tot o res amb l'avantatge per al conjunt blaugrana, amb l'obligació de marcar per als locals i amb un Calderó ple.

I, entre tots aquests factors indispensables que configuren el partit de tornada, també sorgeix l'ànim de l'última setmana en un i altre equip, reforçat en els locals amb el seu triomf per 1-3 contra l'Espanyol i el seu primer temps al Camp Nou, superior fins a l'expulsió de Fernando Torres, i debilitat en els visitants per la seva segona derrota seguida a la Lliga, consumada a Anoeta (1-0).

Després d'haver-se mostrat intractable a la Lliga i a la Champions, d'haver acumulat 39 partits sense perdre, que la seva tripleta de davanters batés tots els rècords golejadors i que el seu futbol fos immaculat, els blaugranes van entrar en depressió i ara mateix és difícil establir un diagnòstic precís.

Tot va començar després de l'empat a Vila-real (2-2), es va prolongar amb la derrota contra el Reial Madrid al Camp Nou (1-2) i amb la soferta fa uns pocs dies a Anoeta (1-0), on el Barça de nou no va ser el Barça.

Enmig de tot, una victòria contra l'Atlètic a l'anada dels quarts de final que marca el futur (2-1). Han encaixat els blaugranes un gol per mitjà de Fernando Torres i les alertes, totes les llums vermelles, es van encendre al Camp Nou.

Al final, Luis Suárez va donar la volta a la complicada situació amb dos gols que li donen esperança als blaugranes, però els dubtes continuen i tenen nom i cognoms: Leo Messi, Neymar Jr i Sergio Busquets.

L'argentí està encallat en el seu joc. No marca des del 16 març, quan va anotar contra l'Arsenal, però tampoc mostra el seu caràcter dominant en els últims partits. Tampoc Neymar està fi, especialment després del seu periple amb la selecció brasilera, mentre que Busquets, el fidel de l'equip, no està tan fi, segurament per l'acumulació de partits.

L'Atlètic, per contra, irromp en el tram final del curs amb determinació. Les seves dues victòries seguides a la Lliga, en la que ha retallat sis punts al lideratge del Barcelona en una setmana, més el seu potent primer temps al Camp Nou i la seva explosió golejadora de les últimes setmanes reafirmen l'equip blanc-i-vermell.

Aquí, en atac, lamenta la baixa aquest dimecres de Fernando Torres, expulsat en l'anada, però disposa del francès Antoine Griezmann, autor de nou gols en els seus últims onze duels entre l'Atlètic i la seva selecció; Koke Resurrección, participant en set gols en els últims tres xocs; i Yannick Carrasco.

El desbordant extrem belga, més probable, o l'argentí Ángel Correa, és la incògnita de l'onze del tècnic argentí Diego Simeone, que complirà demà 50 partits europeus a la banqueta de l'Atlètic, segons les proves de l'entrenament de dilluns, a més d'una de les places en defensa entre Lucas Hernández o Stefan Savic.

La resta de l'alineació, llevat de sorpresa, sembla completament definida, des del porter Jan Oblak fins al davanter Antoine Griezmann, passant pels laterals Juanfran Torres i Filipe Luis, pel central Diego Godín i pel potent mig camp format per Saúl Ñíguez, August Fernández, Gabi Fernández i Koke Resurrección.

A la memòria de l'Atlètic, que només ha perdut cinc dels seus 40 partits oficials més recents -dos amb el Barça-, l'últim precedent europeu contra l'equip blaugrana del 9 d'abril del 2014, quan va vèncer i va eliminar en la mateixa ronda i la mateixa competició el seu rival de demà amb un 1-0 al Calderón, després de l'1-1 de l'anada.

Però amb Luis Enrique la cosa ha canviat. Des que el Barcelona és entrenat per l'asturià, els atlètics no han guanyat mai. En total set victòries del Barça i amb una dada concloent: l'equip de Luis Enrique ha marcat en els 22 partits europeus disputats.

L'entrenador no tindrà gaires dubtes en l'alineació. Superats els seus mínims problemes físics Gerard Piqué, el Barça posarà en joc el seu equip de gala amb Ter Stegen a la porteria.

Intentarà allargar el joc per les bandes amb Dani Alves i Jordi Alba; i la consistència que li ofereixen Piqué i Mascherano a l'eix defensiu.

Busquets serà el mig centre per davant de Rakitic i d'Iniesta, mentre al davant el Barça s'encomanarà a la tripleta de davanters, la que li ha donat el plus per aspirar a tots els títols des de l'inici del curs.

Alineacions probables:

Atlètic de Madrid: Oblak; Juanfran, Godín, Lucas o Savic, Filipe; Saúl, Gabi, August, Koke; Carrasco o Correa i Griezmann.

FC Barcelona: Ter Stegen; Alves, Piqué, Mascherano, Alba; Busquets, Rakitic, Iniesta; Messi, Suárez i Neymar Jr.

Àrbitre: Nicola Rizzoli (Itàlia).

Estadi: Vicente Calderón.

Hora: 20.45