Després d'encadenar 39 partits invicte i dominar de forma incontestable els dos primers terços del curs, el Barcelona de Luis Enrique ha iniciat una estranya desacceleració en el seu rendiment en el moment més inoportú de la temporada, just quan es decideixen els tres títols que hi ha en joc.

La derrota soferta ahir a Anoeta, d'on només ha tret 1 punt de 18 possibles des que la Real tornés a Primera Divisió fa sis temporades, confirma el mal moment del Barça.

L'equip suma tres partits de Lliga sense guanyar. A Vila-real es va deixar remuntar un 0-2 (2-2), contra el Reial Madrid al Camp Nou, un 1-0 (1-2), i contra la Real, a Sant Sebastià, va ser incapaç de capgirar el marcador després del matiner gol d'Oyarzabal (1-0).

Amb Luis Enrique, el conjunt blaugrana mai no havia encadenat tres jornades de Lliga sense guanyar, ni aquesta temporada ni tampoc l'anterior.

Per trobar uns guarismes similars, s'ha de remuntar-se a la campanya 2013-14, amb el 'Tata' Martino com a entrenador. Llavors, el Barça va empatar els tres últims partits de Lliga, l'últim davant l'Atlètic, que li va robar el títol en el mateix Camp Nou.

El conjunt blaugrana porta també cinc partit seguits -Arsenal, Vila-real, Reial Madrid, Atlètic de Madrid i Reial Societat- sense poder mantenir la seva porteria a zero.

Però la defensa -la línia en la qual Lucho introdueix menys rotacions- no és el problema d'aquest Barcelona. Porfidiós tot a l'efectivitat demolidora del seu trident atacant, la MSN ha perdut enganxada en aquesta recta final del curs.

Messi, que busca el gol número 500 de la seva carrera, porta quatre partits sense marcar. En els últims partits, sembla haver endarrerit intencionadament la seva posició en el terreny de joc, i la seva incidència en els metres finals, on no connecta tant amb Luis Suárez i Neymar com setmanes enrere, s'ha vist reduïda.

El punta brasiler, que va assumir, sense complexos, tot el protagonisme ofensiu quan el crac argentí va estar dos mesos de baixa per una lesió de genoll, ha perdut frescor per desbordar en l'un contra un, una cosa que domina a la perfecció i de la qual el Barça ha tret un enorme profit tota la temporada.

Només Suárez sembla que arriba en un estat òptim de forma a la recta final de la temporada. L'uruguaià va ser el salvador en l'anada dels quarts de final de la Champions contra l'Atlètic capgirant el marcador amb dos gols de pur '9'. Ahir, no obstant això, no va poder donar un cop de mà als seus companys a Anoeta, ja que complia un partit de sanció.

Malgrat que Luis Enrique s'obstina a assegurar que, amb les dades a la mà, l'equip arriba físicament més fresc al final d'aquest curs que la passada campanya, a l'equip se li ha notat, com a mínim, saturat en els últims compromisos.

El Barça de Luis Enrique, que en atac viu -com vivia el de Guardiola- de la pressió i recuperació després de pèrdua, ha baixat un esglaó en la intensitat amb la qual pressiona a dalt al seu adversari. I, sense aquesta efectivitat a l'hora d'ofegar la sortida de la pilota del rival, pateix molt més en la creació.

Tampoc el calendari l'ha ajudat. El clàssic arribo després de la parada pels compromisos amb la seleccions i just abans de l'anada de la Lliga de Campions. I el Barcelona ho va jugar amb el fre de mà posat.

Quan Piqué va marcar l'1-0, els jugadors semblaven estar celebrant ja el títol de Lliga. Després va arribar la remuntada blanca, i ahir, a Anoeta, una nova ensopegada, amb un onze ple de suplents, que pitja inesperadament la classificació en el torneig de la regularitat.

Tot i així, qualsevol equip del planeta es canviaria pel Barça. Segueix sent líder a la Lliga, a tres i quatre punts de l'Atlètic i el Madrid, respectivament, finalista de la Copa del Rei, i favorit per classificar-se per a les semifinals de la Champions.

Caldrà veure, com es comporten dimecres al Calderón i si el Sevilla serà rival per als blaugranes a la final copera. Però el que tenen clar els jugadors del Barça és que aquesta Lliga no se'ls pot escapar.

València, Sporting i Espanyol visitaran el Camp Nou. I fora, ja ens els queda, a priori, cap desplaçament incòmode (Deportivo, Betis i Granada) d'aquí a final de temporada. Tot i així, encara poden permetre's perdre un partit abans de cantar victòria.