La Reial Societat va tornar a donar vida a la lliga. El Barça es complica la vida. Una competició que tothom donava per finiquitada fa 10 dies i que, de cop, torna a estar emocionant gràcies a que els bascos van tornar a guanyar el Barça, per cinquena vegada en les últimes sis temporades, amb un gol de Mikel Oyarzabal que els blaugranes van ser incapaços d'aixecar, d'una banda per la mala primera part que van disputar i de l'altre per l'enorme actuació del porter Rulli que es va tornar a erigir, com heroi dels donostiarres en un partit contra el Barça. L'altre heroi va ser l'autor del gol, Oyarzábal. No per l'extraordinari cop de cap amb el que va acabar noquejant al Barça, si no per la despesa física i el recorregut que va tenir.

El conjunt blaugrana va entrar amb molt respecte al partit, motivat pels mals resultats que treuen d'Anoeta cada vegada que visita San Sebastià i pels dubtes que han deixat els seus últims partits de Lliga, a Vila-real i Reial Madrid, i Lliga de Campions davant del Atlètic. Amb la derrota d'ahir, el Barça suma només un punt dels últims 9 possibles i ha dilapidat el còmode avantatge que li portava als seus dos perseguidors.

Les coses se li van posar negres gairebé d'inici als catalans perquè, en la segona jugada trenada pels donostiarres, un mesurat centre de Xabi Prieto al capdavant del jove Oyarzabal era rematat de cap a gol per l'últim talent sorgit de Zubieta davant la cara de incredulitat de Luis Enrique, que començava a no veure gens clar un triomf del seu equip. I és que la primera part dels blaugranes era calcada a la primera part de la temporada passada però amb Messi al camp. Un desastre. Els guipuscoans s'ho van creure i el Barça va estar a la seva mercè durant el primer quart d'hora, en el qual es les veia i se les desitjava per frenar les escomeses locals dirigides gairebé sempre pel mexicà Carlos Vela. El desplagament físic dels bascos superava l'apàtic migcamp blaugrana que es veia desbordat. Busquets no donava l'abast, Rafinha no està bé físicament, fruit dels 7 mesos d'inactivitat i no pot amb tot el que se li demana. L'altre peça era Arda, que no només no respòn físicament, si no que tampoc encaixa en el sistema tàctic de Luis Enrique que no sap com encabir al turc.

Va reaccionar el Barça en l'últim tram de primera meitat i va poder empatar el partit en el minut 33 després d'una trenada jugada de Messi, Neymar i rematada a boca de canó d'Arda Turan aturat de manera excepcional pel porter argentí Rulli.

El conjunt de Luis Enrique a partir d'aquí va créixer i va oferir les prestacions habituals en el seu joc, possessions infinites i joc de bandes que no trobava recompensa perquè els bascos eren un mur de contenció. La defensa de la Reial basculava perfectament a un costat i altre i no permetia entrar en combinació als tres davanters blaugranes. Tot i això intentàven donar feina al porter argentí, però es va arribar amb avantatge pels bascos a la mitja part.

La segona meitat començava amb una declaració d'intencions. Luis Enrique donava entrada a Iniesta per intentar circular millor la pilota i ho va aconseguir. Rulli va haver de volar res més iniciar-se la segona meitat per a evitar el gol del capità del Barça en un xut des de fora de l'àrea que anava a l'escaire fins que va aparèixer la mà de l'argentí. A partir d'aleshores els blaugranes no van parar de buscar la porteria basca i la Reial, amb pocs arguments, intentava sortir a la contra sense èxit.

El Barça en tindria més, com una altra en una falta directa que Neymar va enviar fregant el pal de la porteria realista quan Anoeta temia l'empat, que seguia sense arribar, a mesura que el partit avançava perillosament per als barcelonins.

Luis Enrique va moure la banqueta a la desesperada i per al minut 70 havia fet tots els canvis, enfortint el centre del camp amb l'entrada de Rakitic per afrontar el tram final, en què novament Rulli va intervenir per evitar el gol de Messi, una de aquestes que l'astre blaugrana no malgasta.

El gran jugador argentí cremaria l'últim cartutx per al seu equip a cinc minuts per al final, de cap, que novament va detenir amb classe Rulli per a evitar el gol blaugrana i consumar la sorpresa. Fins al final els locals es van dedicar a perdre temps i fer que el rellotge passés sense que es jugués a futbol, i ho van aconseguir. Els jugadors blaugranes només van poder protestar en contra del poc temps que va afegir l'àrbitre. Al final victòria de la Reial que tornava a creuar-se al camí del Barça.

Un Barça que ara començarà a pensar en Europa i l'eliminatòria contra l'Atlètic de Madrid de dimecres que ve. Allà jugaran el que tots els jugadors coincideixen a dir el partit més important de la temporada. Ho faran amb les males sensacions que deixen els tres últims partits de lliga on els resultats han estat negatius, però on el més preocupant ha estat la imatge de cansament de l'equip.