Diumenge, després del segon partit contra el Conquero, Noe Jordana assegurava que dins del vestidor de Fontajau «hi ha moltes ganes de guanyar la final pel molt que ens ha costat arribar-hi i perquè volem guanyar ja un Perfumerías que ens ha guanyat tots els partits d'aquesta temporada». Segons després li feien notar que l'Uni s'havia emportat la Supercopa contra l'equip de Salamanca aquest setembre i la base reconeixia «sí, sí, la Supercopa, però que és que ha passat molt des d'aquell partit...». I?és que recordar tots els duels entre els dos equips es comença a fer complicat. Si la final arribés al tercer partit, Uni i Perfumerias s'haurien enfrontat onze cops en només dues temporades. De moment el balanç és favorable a les gironines per 5 a 3.

Avui dia, Spar Citylift Girona i Perfumerías Avenida són els dos grans equips del bàsquet femení estatal. Protagonistes de la final de l'any passat, amb l'Uni guanyant el títol en un partit històric amb cinc mil persones a Fontajau el dia de Sant Jordi, arriben a la final després d'haver jugat quatre cops aquesta temporada. El primer, el que ja no recordava Jordana, va ser el setembre en una final de Supercopa jugada a Fontajau amb el títol per a les gironines (61-59) i el descobriment d'una estrella anomenada Chelsea Gray. La nord-americana, que havia aterrat a la ciutat només tres dies abans, va començar a enlluernar amb les seves assistències de fantasia i, sobretot, va clavar dos triples en el darrer minut que van capgirar un marcador que gairebé sempre havia estat dominat pel Perfumerías. Un tap de Pikciute a Ndour en els darrers segons va acabar de confirmar una victòria que va donar el títol a l'Uni i al seu llavors entrenador Miguel Ángel Ortega.

Els altres tres cops que catalanes i castellanes s'han enfrontat aquesta temporada com, sí que recordava diumenge Noe Jordana, van acabar amb victòria del Perfumerías. En el partit de la primera volta al Würzburg, el Perfumerías Avenida es va trobar amb una de les seves pitjors versions de la temporada de l'Uni de Miguel Ángel Ortega. Gray havia marxat a Turquia, Spanou estava lesionada, Coulibaly i Lucas no feia gaire que havien aterrat i per al fitxatge de Givens encara faltaven uns dies. El Perfumerías va guanyar amb un 74-51 que, de fet, encara podria haver estat força més clar.

El tercer partit encara és de pitjor record. No perquè es perdés de pitjor manera. Si no per la importància que tenen unes semifinals de Copa. A Sant Sebastià, l'Uni va fer una posada en escena deplorable en atac, 14-2 de sortida i amb només dinou punts anotats al descans, que l'acabaria condemnant a veure des de les graderies com l'endemà el Conquero donava la sorpresa guanyant la final. Mentre que l'últim, de fa només deu dies a Fontajau i amb Ortega ja a la banqueta contrària i Xavi Fernández a la gironina, l'Uni va tornar a perdre en un partit on els dos equips no s'hi jugaven res a nivell de classificació. Al final 80-90 per les castellanes amb un paper clau de les bases del Perfumerías, Sílvia Domínguez i Maria Asurmendi, en els moments claus

La negociació de les dates

La FEB té programada la final pel dimecres 13 d'abril (a Salamanca), dimecres 20 (a Girona) i, si fes falta un tercer partit, el dissabte 23 (un altre cop en pista castellana). L'Uni, però, entén que jugar els dos primers partits entre setmana és un «perjudici per a la competició» i per això va demanar ahir per escrit a la Federació Espanyola i al Perfumerías Avenida canviar les dates i que els dos primers partits es juguin en cap de setmana.

La FEB no hi veuria problema si els dos clubs es posen d'acord, però des de Salamanca la primera resposta va ser negativa perquè, segurament, no volen avançar la final al proper cap de setmana (9/10) per donar més de marge a Vanessa Gidden per recuperar-se de la seva lesió.

Des de Girona s'insisteix parlant de «prestigiar» la competició posant-la en cap de setmana i recordant, a més, que el primer dimecres (13 d'abril) el partit coincidiria amb la tornada de l'Atlètic de Madrid de Champions i el dimecres 20 amb una jornada de Lliga de Primera Divisió. Ahir al vespre, el Salamanca ja no tancava la porta a un canvi i va emplaçar les parts a parlar avui per arribar a una entesa definitiva.