La victòria de dimecres a la pista del Conquero deixa l'Spar Citylift Girona amb un peu a la final de la Lliga, el segon partit és demà passat a Fontajau, que és on volia arribar el club quan fa tot just sis setmanes va decidir destituir el llavors entrenador Miguel Ángel Ortega i confiar la direcció del primer equip a Xavi Fernández. En aquell moment, just després de la derrota a casa contra el Bembibre, l'Uni era un equip esgotat físicament, però, sobretot, mentalment i al club de Fontajau hi havia la temença que es podria acabar quedant fora del play-off i embrutint així una temporada històrica en la qual el club defensava el títol, havia guanyat la Supercopa i competit més que dignament a l'Eurolliga. «El canvi ens ha anat bé. L'equip estava molt estressat i en Xavi ha aconseguit posar una mica de calma en una temporada que ha estat molt complicada i convulsa a nivell de lesions, canvis de jugadores i la pressió d'afrontar dues competicions com la Lliga i l'Eurolliga», analitza el director esportiu de l'Uni Girona, Pere Puig.

Xavi Fernández va debutar a la banqueta amb una dura derrota contra el Gipuzkoa a Fontajau (59-73) i, tres dies més tard, perdria el segon partit consecutiu a la pista del Conquero (76-68) però, a poc a poc, la descompressió mental d'unes jugadores, també alliberades ja de l'Eurolliga, va permetre que l'equip assimilés el canvi en l'estil de bàsquet que volia el nou tècnic. «Les jugadores ara tenen molta més confiança a l'hora de tirar i de prova coses en atac, l'exemple més clar és Kuktiene que només cal veure com està tirant ara i com ho feia abans», apunta Puig que, per ?exem?ple, veus en els dos triples de Givens en el primer quart de dimecres a Conquero una mostra del treball del nou entrenador. «És una jugadora que no ha fet mai bons percentatges de llançament exteriors, tota la seva carrera ha estat més penetradora, i ara té confiança per anotar de fora. I això també és mèrit d'en Xavi».

Des de la sortida de Chelsea Gray el mes de novembre, acceptant una notable oferta econòmica de l'Agü Spor turc, Miguel Ángel Ortega va fer decantar més el joc de l'Uni cap a l'estil de bàsquet que el tècnic de L'Hospitalet havia practicat amb èxit al Burgos o al Cadí les dues temporades anteriors. Un bàsquet en què la fortalesa defensiva era l'actor principal i la pressió tota la pista un costum molt arrelat.

Una aposta que va tenir els seus moments bons. Sobretot gràcies a l'arribada de Givens que interpreta a la perfecció el joc de córrer, però l'equip patia un munt en atac posicional els dies que Noemí Jordana no estava encertada. «Crec que amb el canvi d'estil i hem sortit guanyant», reconeix Puig que, però, ha vist com Xavi Fernández està intentant canviar de dalt a baix el joc ofensiu en una aposta molt trencadora que va necessitar unes setmanes per començar a donar bons resultats.

El primer positiu va arribar en el tercer partit del nou tècnic a la banqueta, contra el Gernika a Fontajau, en una victòria poc brillant però que li va donar marge per treballar amb dues setmanes on tenia compromisos contra els dos últims de la Lliga (Añares i Gran Canaria) per arribar en bé al moment clau: la visita del dimecres de la setmana passada a la pista del Mann Filter. Allà, tot i la baixa de la lesionada Noemí Jordana, l'Uni va treure la seva millor versió i va guanyar assegurant-se el bitllet per a un play-off on, de moment, ha començat seguint guanyant. Diumenge segon partit i la final de Lliga que ja es comença a entreveure de fons.