S'esperava una assistència massiva de gent a les portes del Camp Nou ahir per acomiadar una de les persones més transcendentals en l'època moderna del Barça, i ?l'expectativa no va decebre. En menys de 5 hores ja havien donat l'últim adéu a Cruff més de 6.000 persones, una evidència de l'impacte que ha tingut l'holandès en la vida massa social i esportiva del club blaugrana, i del futbol en general. Entre aquesta quantitat de gent personalitats del món esportiu, polític i social, que van voler estar acomiadar-se de qui tots coincidien a dir que era una figura en tots el sentits. A les 10 del matí s'obria la sala de condolences instal·lada a la part noble del Camp Nou i el president del Barça es dirigia amb un to emotiu i seriós, recordant la figura de Cruyff i el llegat que l'holandès va deixar al Barça. Un llegat que el President del FC Barcelona qualificava d'espectacular, des de la seva arribada a l'equip com a jugador, de qui diu que "va ser un jugador modern, inconformista, que va revolucionar el món del futbol" per acabar fent una anàlisi molt comuna entre tot el món futbolístic i reconèixer que va ser Cruyff qui "va revolucionar el món del Barça per tal com era ell i com s'expressava al camp, però també com a entrenador el seu llegat és espectacular", fugint així de polèmiques absurdes sobre la relació que Cruyff va tenir amb diversos presidents culers.

La de Bartomeu va ser la primera d'un seguit d'intervencions com la del mateix President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va voler evidenciar de Cruyff l'aposta "pel talent col·lectiu". ?Puig?demont va fer de Cruyff un referent fins al punt que considerava que les seves aportacions al futbol "no tenim dret a oblidar-les". El predecessor de Puigdemont a la Generalitat, Artur Mas, també es va acostar per recordar Cruyff en el llibre de dedicatòries, on va plasmar que l'exentrenador era un "català d'acollida, que va exercir de català". Es van anar succeint així les mostres de condol i els parlaments, tots molts sentits però cap tan emotiu com el de Joan Laporta, expresident del Barça, i amic íntim de Cruyff, que amb ulls plorosos deixava de banda les diferències amb Bartomeu, amb qui s'abraçava i es desfeia en elogis cap a Cruyff per acabar dient que acomiadaven "un home genial" en qui es va inspirar quan va ser escollit president de l'entitat blaugrana. Molts barcelonistes, com tota la secció de bàsquet encapçalada per Xavi Pascual, van passar pel Camp Nou, però també eterns rivals. Florentino Pérez va ser un dels destacats, mentre apuntava l'enorme aportació de Cruyff al món del futbol i elevava el geni holandès dient que "hi ha persones que no haurien de morir mai". També va ser protagonista l'entrenador de l'Espanyol, Constantin Galca, que també va voler recordar la figura de l'entrenador barcelonista. Qui també es va referir a Cruyff, just a l'aeroport arribat de Munic va ser Josep Guardiola, que va recordar-lo com "el meu pare futbolístic", algú que li ha ensenyat tot el que és.

Homenatge a Holanda

A més de les mostres de condol en el primer dia de visites a la sala de condolences del Camp Nou, ?Cruyff va ser present en molts camps on ahir hi havia amistosos. En tots es va retre un emotiu minut de silenci, en record de l'holandès i de les víctimes de l'atemptat a Bèlgica, però, a més, en el partit que disputaven Holanda i França, a l'Amsterdam Arena, en el minut 14, el partit es va aturar, es va desplegar una pancarta amb la imatge de Cruyff i el públic va aplaudir. Un homenatge a casa seva.