26 de març de 2016
26.03.2016

De l'estrena contra el Granada a Montilivi

Quatre dies després del seu recordat debut al Camp Nou contra el Granada, Johan Cruyff va jugar a Gironaen un amistós de Fires al costat de Rexach, Sotil, Marcial o Asensi

26.03.2016 | 06:30
De l'estrena contra el Granada a Montilivi

J

ohan Cruyff va fitxar pel Barça el 13 d'agost de 1973, però la burocràcia de l'Espanya de l'època i els problemes amb el transfer de la Federació Holandesa van endarrerir el seu debut amb la samarreta blaugrana fins a finals del mes d'octubre (4-0 contra el Granada al Camp Nou). A partir de llavors la història és prou coneguda i el brutal impacte del qui, en aquell moment, era l'indiscutible millor jugador del món va permetre a l'equip de Rinus Michels aixecar el vol. Abans del debut de Cruyff, el Barça anava catorzè i només havia sumat sis punts en una Lliga que, mesos més tard, acabaria guanyant, amb gestes tan mítiques com el 0-5 al Bernabéu. Aquell debut contra el Granada, amb dos gols inclosos, ha passat a la història però, en canvi, el partit que es recorda menys és el que Cruyff va jugar només quatre dies més tard: el 4 de novembre de 1973. Un «partit de fires» a l'estadi de Montilivi contra el Girona, pel qual el llavors president Maurici Duran havia pagat dos milions de pessetes al Barça a canvi que jugués amb totes les figures. Cruyff inclòs que, encara que ja havia debutat en Lliga, va ser titular aquell dia a Girona per no incomplir el contracte i perquè, segons Josep Maria Minguella, en aquell moment actuant com a portaveu del Barça, «no ha suposat cap problema que jugués perquè, a més de complir amb el que estava pactat, aquests partits serveixen de perfecte entrenament per a la plantilla». L'equip blaugrana va guanyar 0-5 amb gols de Charly Rexach, dos més de Barrios i un de Cos.
Per al Barça, que entrenava un Rinus Michels que no va voler fer declaracions perquè, segons va explicar Minguella, «no parlava en els partits amistosos», va jugar amb un equip format per Capo, Rifé, Tomé, De la Cruz (Laredo), Torres, Costas (Marti Filosia), Rexach, Juan Carlos (Mas), Cruyff (Barrios), Sotil (Carreño), i Marcial (Cos). Els cronistes de l'època van destacar el paper del gironí Martí Filosia a la segona part, mentre que criticaven el rendiment barcelonista a la primera meitat tot i els detalls d'estrelles com el peruà Sotil o el mateix Johan Cruyff que havia estat el gran reclam per a una afició gironina que, però, no va omplir del tot Montilivi. El tècnic local, Vicens Sasot, va fer jugar Vega, Molas, Sala, Sastre, Ortega, Corrales, Jane (Quique), Planas, Abad, Busquets i Granados (Merino).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook