Aquest any també. L'Spar Citylift Girona no ha perdut l'ànima que el va portar al títol de lliga de la temporada passada. Només així s'explica que ahir, en el partit més important del curs, i davant el perill que una derrota acabés espatllant una temporada històrica, l'equip ara entrenat per Xavi Fernández superés una baixa tan invalidant com la de Noemí Jordana per guanyar de vint punts (60-80) a la pista del Mann Filter i assegurar-se la tercera plaça final de la lliga regular passi el que passi en la darrera jornada. A Huelva, l'entorn del Conquero ja pateix veient el rival que tindrà en semifinals.

Sense Jordana, lesionada en el darrer entrenament a Girona i que nomès hauria jugat en cas d'extrema necessitat, l'Uni va oferir la seva millor versió de la temporada. Amb Givens i Lucas intercanviant-se el paper de base, tot l'equip aportant, i Ibekwe despertant l'admiració dels espectadors de l'atapeït pavelló de l'Stadium Casablanca, les gironines van trencar per primer cop la barrera dels deu punts en el segon quart, després de cinc punts seguits de Pikciute. Abans del descans, un triple final de Kuktiene va tornar a desfer aquesta barrera psicològica per anar als vestidors (33-44).

Despés de la represa, les pilotes interiors a Coulibaly van passar a ser les protagonistes del joc ofensiu gironí, arribant a guanyar de divuit punts a mitjans del tercer quart, però ni la tímida reacció del Mann Filter va fer perillar l'objectiu de recuperar l'average (les aragoneses havien guanyat de cinc a Fontajau). Un triple de Kuktiene, sempre apareixent en els moments clau, i un bàsquet després de pilota recuperada d'Ibekwe, van deixar el marcador en un clar i inapel·lable 54-72 a cinc minuts per acabar. Al final un 60-80, i vint punts de diferència que, com recordava Xavi Fernández al final del partit, poden fer pensar «que el partit ha esta fàcil i no ho ha estat gens, ens han anat a posar el dit a la llaga pressionant-nos molt però totes les nostres jugadores han respost molt bé. Estic molt satisfet perquè una derrota avui aquí hauria estat molt injusta per tot el que han fet i s'han esforçat les jugadores aquest any».

I és que, encara que Lapeña va captar aviat que Jordana no jugaria i va collar molt en defensa provant diferents alternatives amb l'ajuda de la pressió del públic i de la joventut de la parella d'àrbitres, l'invent de sortir amb Givens de base va sortir realment bé. L'equip jugava amb cap, no es deixava intimidar per l'escenari i, encara que tohom aportava, la presència d'Ibewke es començava a fer enorme als dos costats. La segona falta de Coulibaly no va ser cap problema perquè Pikciute va aprofitar bé els seus minuts en el segon quart i Kuktiene, com sempre que s'acosta el final de temporada, no va decebre. Igual que Spanou, Lucas, Knezevic... I tothom que sortia a pista.

Per a l'estadística quedarà que Ify Ibekwe (23 punts) i Coulibaly (20) van ser les màximes anotadores, però la victòria de l'Uni s'explica més per factors de grup que no pas per individuals. L'èxit es troba en detalls ccom veure com l'equip celebra els cinc punts seguits de Pikciute en el segon quart, en com amb unes notables Spanou i Kuktiene van aguantar contra Pascua i Zlatanova quan Coulibaly tenia dues faltes abans de del descans. A diferència del que va fer el tècnic local, Victor Lapeña, amb les faltes d'Ocete i Ferrari, Xavi Fernández no va tenir problemes per seure Coulibaly. I li va sortir bé per dues vies: perquè es va arribar al descans guanyant d'onze puns i perquè la pivot de Mali, més fresca i sense haver fet la tercera, va ser determinant després de la represa quan l'equip li va entrar moltes boles interiors. Així, en pocs minuts, l´equip de Xavi Fernández va marxar de divuit punts i a Saragossa molts aficionats van començar a tirar la tovallola. «No es pot competir contra elles, Ibekwe és com Jordan comparada amb les nostres», deia el clàssic "tribuner" que, en un pavelló tan atípic com el de l´Stadium Casablanca, segueixen el partit des del bar d´aquest gran complex esportiu. Les jugadores del Mann Filter, però, van tenir més fe que molts dels seus seguidors i es van arribar a posar a només deu punts. Això sí, ho van aconseguir en un moment que Ibekwe descansava. La tornada a l´escena de l´aler pivot en el darrer quart va evitar que la reacció local anés a més i un triple de Kuktiene i un bàsquet després de pilota recuperada d´Ibekwe van tornar a aixecar la diferència a divuit punts amb només cinc minuts per jugar-se. El partit es va acabar allà i els somriures ja no es van apagar fins a arribar a Girona, ben entrada la matinada.

Una distensió en el bíceps femoral de la cuixa dreta va ser el gran maldecap a l'entorn de l'Uni des de dimecres al migdia. Noemí Jordana es va lesionar en el darrer entrenament a Girona. Les primeres proves no va ser les més esperançadores, perillava la temporada de l'osonenca fos quin fos el resultat d'ahir, però el pas de les hores va anar suavitzant el diagnòstic i els que veien el got mig ple estaven convençuts que arribaria a temps de ser decisiva contra el Mann Filter. No va fer falta. I Jordana es va passar el partit patint a la banqueta, dreta i parlant molt, però notant el dolor d'una cama dreta que també la convertirà en baixa pel partit de dissabte contra Perfumerías Avenida de Salamanca i no la deixarà arribar amb les millors condicions possibles a les semifinals contra el Conquero dimecres.

La sèrie contra el Conquero començarà dimecres vinent a Huelva i el segon partit serà a Fontajau el dissabte 2 o el diumenge 3. Ara mateix, la FEB el té programat per dissabte però l´Uni vol demanar el canvi a diumenge per evitar la coincidència amb el Barça-Reial Madrid de futbol i, també, perquè els habituals de Fontajau solen anar amb més quantitat al pavelló els diumenges que no pas els dissabtes.