El passat cap de setmana, el Twitter oficial del Cannondale Garmin piulava una foto de tres del seus ciclistes amb les cases de l'Onyar de fons. «Girona, segurament el millor lloc on pot viure un ciclista». I ahir Girona era el punt de sortida de la primera etapa de muntanya d'una Volta a Catalunya que, segurament, és la prova que reunirà més aspirants a guanyar el Tour abans de la gran cita del juliol per les carreteres franceses. Inici a Girona i final a l'estació d'esquí de La Molina, amb quatre ports de primera que van permetre veure en acció els grans noms del ciclisme mundial -Contador, Froome, Quintana, Van Garderen...-, però va acabar amb la victòria d'un autèntic enamorat de Girona. L'irlandès Dan Martin va recuperar les sensacions de la primavera del 2013, quan va gua?nyar la general de la Volta i una clàssica del nivell de la Liege-Bastogne-Liege, per imposar-se a La Molina amb dos segons de marge sobre Alberto Contador i després que el britànic Chris Froome no trobés forces suficients a les seves cames per batre el gran treball de l'Sky. Martin tornava a triomfar a terres gironines on, tot i haver canviat d'equip, passant del Cannondale Garmin al poderós Etixx, continua residint al costat de la seva dona, l'atleta de l'AA Palamós Jess Andrews, i d'altres membres d'una família emparentada directament amb el mític exciclista irlandès Stephen Roche, de qui Martin és nebot.

El seu atac a 500 metres de l'arribada a La Molina, poc després que Porte i Van Garderen en neutralitzessin un altre del colomibià Nairo Quintana, va donar a Dan Martin el mallot blanc de líder de la Volta a Catalunya que avui, en l'etapa reina amb final a Port Ainé, haurà de defensar davant gent com Alberto Contador, a qui només avantatja en sis segons, Bardet, avui, a més de Van Garderen, Porte, Froome o Quintana, que encara no han dit la seva última paraula. «Sabia que podia fer els últims 500 metres molt ràpids i ha estat llavors quan he atacat. És una victòria molt important, però serà difícil mantenir el mallot», va explicar Martin, que avui tindrà un repte molt important pujar a Port-Ainé on, amb tota seguretat, Contador i Quintana es tornaran a mostrar molt ambiciosos.

Classificació etapa: 1. Dan Marti (IEtixx-Quick Step), 5h.00:27; 2. Alberto Contador (Tinkoff), a 02 segons; 3. Romain Bardet ( AG2R-La Mondiale), m.t; 4. Van Garderen (BMC) m.t; 5. Richie Porte (BMC) a 09 segons; 6. Nairo Quintana (Movistar), m.t;

Classificació general: .1. Dan Martin (Etixx-Quick Step), 14h.00:27; 2. Alberto Contador (Tinkoff) a 06 segons; 3. Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) a 08 segons; 4. Van Garderen (BMC) a 12 segons; 5. Nairo Quintana (Movistar) a 19 segons;