L'exentrenador i exjugador del Futbol Club Barcelona Johan Cruyff ha mort aquest dijous a Barcelona als 68 anys com a conseqüència del càncer de pulmó que se li va diagnosticar fa aproximadament mig any, segons ha informat la fundació que porta el seu nom. Nascut Amsterdam el 1947, els seus majors èxits esportius els va aconseguir com a entrenador del Futbol Club Barcelona entre el 1988 i el 1996, període en el qual va aconseguir, entre d'altres, quatre lligues consecutives entre el 1991 i 1994 i la primera Copa d'Europa per al club el 1992. L'equip que va entrenar aleshores va ser batejat com a 'Dream Team' pel seu joc vistós i ofensiu. D'altra banda, va ser seleccionador català entre el 2009 i 2012.

Abans de fer-se càrrec de la direcció del primer equip del Barça, Johan Cruyff va aterrar a Barcelona com a jugador uns anys abans. Va ser entre els anys 1973 i 1978, durant els quants va guanyar la lliga durant al temporada 1973/74 i la Copa del Rei en la temporada 1977/78. Com a jugador blaugrana, també va ser un dels integrants de l'equip de l'històric 0-5 al Santiago Bernabéu, al febrer del 1974.

Anteriorment, havia estat jugador de l'Ajax, club amb qui sempre va estar molt unit després d'ingressar-hi quan era un nen. Amb el club holandès, hi va jugar sis temporades entre els anys 1965 i 1973 en una primera etapa, en què va guanyar cinc campionats de lliga i tres competicions europees, entre d'altres. Posteriorment, hi va tornar, en una segona etapa després d'un breu pas per la lliga dels Estats Units, entre els anys 1981 i 1983, fins que va fitxar pel Feyenoord per les següents dues temporades.

Cruyff va arribar a Barcelona el 1988 com a entrenador i al cap de dos anys, aproximadament, va començar una de les etapes més glorioses de l'equip blaugrana després de guanyar quatre lligues consecutives amb un estil de joc ofensiu que portaria l'equip a ser conegut com 'Dream Team', amb jugadors, entre molts altres, com Ronald Koeman, Michael Laudrup, Hristo Stoichkov, Romario, José Maria Bakero, Txiki Begiristain, Andoni Zubizarreta, Albert Ferrer o el mateix Josep Guardiola, que també seria entrenador del Barça al cap de molts anys.

El 1996 va abandonar la banqueta blaugrana després de ser cessat per l'aleshores president Josep Lluís Núñez, i el 1999 va ser escollit com a millor jugador del segle a Europa. El seu vincle va anar més enllà del FC Barcelona, i es va convertir en una figura molt implicada amb Catalunya. El setembre del 2006 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi, i després es va convertir en seleccionador català, entre els anys 2009 i 2012.

En l'àmbit més institucional, va ser nomenat president d'honor del Futbol Club Barcelona el 2010 sota el mandat de Joan Laporta però poc després, amb l'arribada de Sandro Rosell a la presidència del Barça, va tornar la insígnia d'or al club.

Fora dels estadis, l'exentrenador blaugrana va ser conegut per la seva lluita contra el tabac després de patir un infart el 1991, fins a protagonitzar una campanya televisiva de la Generalitat en què se'l podia veure xutant un paquet de tabac amb força com si fos una pilota. D'altra banda, en els darrers anys Cruyff també va gestionar la fundació que portava el seu nom, dedicada a impulsar projectes esportius per a nens amb discapacitat i ajudar als infants que viuen a barris amb escassos recursos.

Cruyff ha mort a Barcelona acompanyat de la seva família, que ha demanat que es respecti la seva privacitat.

Allau de reaccions lamentant la desaparició de Cruyff i rendint homenatge a la seva figura

La notícia de la mort de Johan Cruyff ha provocat múltiples reaccions a les xarxes socials del món blaugrana i del futbol en general. El FC Barcelona ha escrit un sentit homenatge a Johan Cruyff a través del seu compte de Twitter "Sempre t'estimarem, Johan. Descansa en pau", l'expresident del FC Barcelona, Joan Laporta, un dels amics més íntims de Johan Cruyff també ha expressat "El meu condol a la família i amics del Johan. El meu referent. El meu mestre. El meu amic. DEP. T'estimo, Johan.".

També la Lliga de Futbol Professional ha mostrat el seu condol per la mort de l'exfutbolista i exentrenador del FC Barcelona, alguns clubs de futbol de la lliga domèstica com l'Espanyol, l'Athlètic Club de Bilbao, el Racing de Santander, la UD Las Palmas, el Real Betis i de lligues internacionals com l'Arsenal o el Liverpool han rendit homenatge a Cruyff.

Alguns polítics també han volgut mostrar les seves condolences per la mort de l'astre holandès. Per exemple, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat commogut per la notícia a través del seu compte de Twitter i ha apuntat que Cruyff "va portar el futbol guanyador i bell que avui encara perdura al Barça". I el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, també ha expressat a la mateixa xarxa social el seu "més sentit condol" a la família i amics de Cruyff, "mític jugador i lluitador incansable".

En aquest vídeo es recullen l'opinió de persones rellevants que han conegut Cruyff en motiu de l'estrena del documental "L'últim partit", que es va rodar per commemorar el quarantè aniversari de la seva arribada a Catalunya.